BUSINESS & FINANCE

«Καλπάζει» ο πληθωρισμός – Πίσω στην δεκαετία του ‘90

«Καλπάζει» ο πληθωρισμός – Πίσω στην  δεκαετία του ‘90

Σήμερα στις 12:00, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κοντέρ του πληθωρισμού αναμένεται να χτυπήσει ξανά  «κόκκινο» μετά  την μικρή υποχώρηση των τελευταίων δύο μηνών. Δεν αποκλείεται μάλιστα  να ξεπεράσει το 12,1%  καθώς  στις πρώτες της  προβλέψεις για τον μήνα Σεπτέμβριο, η Eurostat έδειξε πως ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα  έτρεξε με 12,1% από 11,2% τον Αύγουστο.  Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται συνήθως του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ  ακόμα και κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα. Να σημειωθεί ότι ο με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. 

Η επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου, οι αυξήσεις στην ενέργεια ήταν άνω του 261%, ενώ οι τιμές του ρεύματος, παρά τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις, είχαν ετήσια αύξηση τον Αύγουστο της τάξεως του 38,5%.

Αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ 

Πλέον όμως, ο πληθωρισμός δεν ανεβαίνει μόνο εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους, καθώς οι ανατιμήσεις έχουν επεκταθεί σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Στην κατηγορία της διατροφής, η αύξηση τον Αύγουστο ήταν της τάξεως του 16%  με νέες αυξήσεις να είναι προ των πυλών στα είδη σούπερ μάρκετ και την κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκρατήσει τις τιμές δημιουργώντας το καλάθι της νοικοκυράς, δηλαδή ένα καλάθι 50 προϊόντων όπου οι αυξήσεις θα είναι μικρές. 

Εάν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο  η αποκλιμάκωση των τιμών στα καύσιμα είχε λειτουργήσει ως αντίβαρο, καθώς ίσχυε η οριζόντια κρατική επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης  στην αντλία, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί τον μήνα που διανύουμε, με δεδομένο ότι το τέλος των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην διεθνή σκακιέρα και την αγορά του πετρελαίου στέλνουν διαφορετικά μηνύματα.To μπρεντ έχει σκαρφαλώσει ξανά στα 97 δολάρια, ξεδιπλώνοντας ένα νέο κύκλο αυξήσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Πληθωρισμός: Άνοδος στην Ελλάδα στο 12,1% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη στο 10%

Σούπερ μάρκετ: Έρχεται το «καλάθι της νοικοκυράς» με 50 προϊόντα κατά της ακρίβειας

Προϋπολογισμός 2023: Ανάπτυξη 2,1%, πληθωρισμός 3%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News