Business & Finance Παρασκευή 7/10/2022, 21:23
BUSINESS & FINANCE

Την παράταση για ένα χρόνο της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών επιδιώκει ο ΟΗΕ

Την παράταση για ένα χρόνο της συμφωνίας εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών επιδιώκει ο ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η ομάδα του εργάζονται για να επεκτείνουν και να παρατείνουν για ένα χρόνο τη συμφωνία, που επετεύχθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, για εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία έχει διάρκεια έως τα τέλη Νοεμβρίου.

«Προσπαθούμε να άρουμε την αβεβαιότητα για να διασφαλίσουμε την παράταση των εξαγωγών για ένα ακόμη έτος, αλλά είμαστε ακόμα σε συνομιλίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric, προσθέτοντας ότι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ επίσης εργάζονται για τη διευκόλυνση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς και η ανώτερη εμπορική αξιωματούχος του ΟΗΕ Ρεμπέκα Γκρίνσπαν πρόκειται να ταξιδέψουν στη Μόσχα σε περίπου μία εβδομάδα για να συζητήσουν και τα δύο ζητήματα με ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους, είπε ο Dujarric στους δημοσιογράφους.

«Ο Γενικός Γραμματέας και η ομάδα του βρίσκονται σε έντονες επαφές για αυτά τα θέματα. Ο κ. Γκουτέρες και η ομάδα εργάζονται σκληρά για να έχουμε μια διευρυμένη και εκτεταμένη Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», είπε. «Εργάζονται ενεργά για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια για τη διευκόλυνση της εξαγωγής ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων».

Η διευκόλυνση των αποστολών τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συμφωνίας-πακέτου για την οποία μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία στις 22 Ιουλίου, με την οποία επανεκκίνησαν επίσης οι αποστολές ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ρωσία επέκρινε τη συμφωνία, διαμαρτυρόμενη ότι οι εξαγωγές της εξακολουθούσαν να παρεμποδίζονται. Η Μόσχα θα μπορούσε να αντιταχθεί στην παράταση του συμφώνου που επιτρέπει τις εξαγωγές της Ουκρανίας μετά τα τέλη Νοεμβρίου.

Η συμφωνία περιελάμβανε και την αμμωνία -βασικό συστατικό στα νιτρικά λιπάσματα. Ένας αγωγός που μετέφερε αμμωνία από την περιοχή του Βόλγα της Ρωσίας στο λιμάνι Pivdennyi (Yuzhny) της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας έκλεισε όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει το Reuters.

Τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν τώρα να μεσολαβήσουν για την επανέναρξη αυτών των εξαγωγών αμμωνίας.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι και οι δύο βασικοί παγκόσμιοι εξαγωγείς σιτηρών και λιπασμάτων. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η συμφωνία για τις ρωσικές και ουκρανικές εξαγωγές είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που, όπως είπε, επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωθώντας περίπου 47 εκατομμύρια ανθρώπους σε «οξεία πείνα».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News