Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 22:37
BUSINESS & FINANCE

Τι θα συμβεί στο Twitter εάν το αγοράσει ο Μασκ – Έξι προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Το πιο πιθανό, πια, είναι ότι ο Έλον Μασκ θα γίνει όντως ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter. Οι New York Times προχωρούν σε έξι προβλέψεις για την επόμενη μέρα.

Τι θα συμβεί στο Twitter εάν το αγοράσει ο Μασκ – Έξι προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, επιδίωξε μέσα στη χρονιά που διανύουμε να αγοράσει το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εν συνεχεία, ο ίδιος άνθρωπος επιδίωξε να αποδεσμευθεί από αυτήν την πρόταση εξαγοράς. Και τώρα, εκείνος επιστρέφει στην αρχική του πρόταση, προσφέροντας 54,20 δολάρια ανά μετοχή, με τους New York Times να μιλούν για μια από τις πιο δραματικές νομικές διαμάχες στην ιστορία της Σίλικον Βάλεϊ.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, και πάλι να υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι ότι ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, θα γίνει όντως ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, ενδεχομένως ακόμη και αυτήν την εβδομάδα, όπως γράφει ο Κέβιν Ρουζ στους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

Προς το παρόν, βέβαια, δεν είναι σαφές τι θα κάνει ο Μασκ με το Twitter εάν το αποκτήσει. Ο ίδιος έχει προχωρήσει σε σχετικές δηλώσεις που είναι όμως αρκετά αόριστες.

Βάσει όσων έχουν ήδη γίνει γνωστά, είτε ως γεγονότα είτε ως εκτιμήσεις, ο Κέβιν Ρουζ των New York Times προχωρά σε έξι προβλέψεις για το μέλλον του twitter με ιδιοκτήτη τον δισεκατομμυριούχο Μασκ θεωρώντας ότι το πιο πιθανό σενάριο πια είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί.

Το διοικητικό συμβούλιο θα αλλάξει – Ο νυν διευθύνων σύμβουλος Παράγκ Άγκραουαλ θα απολυθεί

Βάσει όσων αναφέρονται σε μηνύματα που έχει ανταλλάξει ο Έλον Μασκ με φίλους και συνεργάτες του, μηνύματα τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της πρόσφατης δικαστικής διαμάχης, ο δισεκατομμυριούχος δεν βλέπει καθόλου θετικά τη νυν διευθυντική ομάδα του twitter. Οι κ.κ. Μασκ και Άγκραουαλ δείπνησαν μαζί στην Καλιφόρνια τον περασμένο Μάρτιο και, όπως αναφέρεται, δεν υπήρξε μεταξύ τους η «χημεία» που θα επιθυμούσαν. Ως εκ τούτου, ο Κέβιν Ρουζ των New York Times εκτιμά πως ο Άγκραουαλ θα απολυθεί. Εάν όμως φύγει ο Άγκραουαλ, τότε το πιο πιθανό είναι πως θα φύγουν και άλλοι από τους διευθύνοντες.

Οι εργαζόμενοι θα «εξεγερθούν»

Πολλοί έχουν ήδη παραιτηθεί και μόνο στην ιδέα της επερχόμενης εξαγοράς από τον Μασκ. Σύμφωνα με τον ρεπορτάζ των New York Times, υπάρχουν ακόμη πολλοί που υπογραμμίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι θα αποχωρήσουν από την εταιρεία εάν η εξαγορά ολοκληρωθεί. Ο ίδιος ο Μασκ, ωστόσο, μπορεί να μην νοιαστεί, καθώς έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει πλεονάζον εργατικό δυναμικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα επιστρέψει στο twitter

Ο Έλον Μασκ έχει παρουσιάσει την επιδιωκόμενη εξαγορά του twitter ως μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ελευθερία του λόγου στην πλατφόρμα. Στο ίδιο πλαίσιο, έχει εδώ και καιρό αφήσει να εννοηθεί ότι, εάν ολοκληρωθεί η εξαγορά, θα επιτραπεί στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ανακτήσει τον λογαριασμό του στο twitter που είχε «κατέβει» πέρυσι έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Ο Μασκ παρουσιάζεται μεν ως κεντρώος, ωστόσο ο ίδιος έχει κατά καιρούς εκφράσει τη συμπάθειά του προς φωνές, ομάδες και προσωπικότητες της αμερικανικής δεξιάς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν από κάποιους αμφιλεγόμενες. Η βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, που δημοσίευσε αναληθείς πληροφορίες για τα εμβόλια κατά της Covid-19 και παραπληροφορούσε με αποτέλεσμα να «κατέβει» ο λογαριασμός της στο twitter, έχει ήδη ζητήσει από τον Μασκ να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στην πλατφόρμα. Κάτι ανάλογο φέρεται να επιδιώκει και ο καταδικασθείς συνωμοσιολόγος – ψευδολόγος Άλεξ Τζόουνς.

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2024 θα είναι οι «εκλογές του Έλον»

Η εξαγορά του twitter από τον Μασκ θα μπορούσε να γίνει πράξη πριν από τις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο στις ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν θα υπάρχει ώστε οι όποιες αλλαγές στο twitter να επηρεάσουν την εν λόγω εκλογική αναμέτρηση.

Αντιθέτως, ως τις προεδρικές του 2024, θα μπορούν να γίνουν και να αλλάξουν πάρα πολλά. Ο Τραμπ θα μπορούσε να επιστρέψει στην πλατφόρμα. Οι σχετικοί με τις πολιτικές διαφημίσεις περιορισμοί θα μπορούσαν να χαλαρώσουν κ.ά. Στην προοπτική πάντως ο Μασκ να αποκτήσει τον έλεγχο του twitter, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται ενθουσιασμένοι.

Το Twitter θα ξεφορτωθεί μη δημοφιλείς λειτουργίες, θα κυνηγήσει τα bots και θα εισαγάγει νέα συνδρομητικά προϊόντα

Ο Μασκ θα επιχειρήσει: να απαλλάξει τον ιστότοπο από τα spam bots, να αλλάξει κάποιες από τις λειτουργίες του (μένει να φανεί ποιες ακριβώς), και να αλλάξει το μοντέλο εσόδων απομακρύνοντάς το από τις διαφημίσεις και στρέφοντάς το προς άλλες πηγές (λειτουργίες επί πληρωμή, data-licensing συμφωνίες, συνδρομές που μένει να φανεί όμως τι ακριβώς θα προσφέρουν).

Ο Μασκ θα συνεχίσει να είναι το κέντρο της προσοχής

Ίσως η πιο εύκολη πρόβλεψη για τον Μασκ είναι πως εκείνος θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη διασημότητα από όσο είναι.

Εάν κλείσει η συμφωνία, τότε ο Μασκ θα έχει τον άμεσο έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα κοινωνικά δίκτυα στον κόσμο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί όπως κρίνει.  

Δεδομένης της τάσης που έχει ο Μασκ να τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, το μόνο σίγουρο είναι πως ό,τι και αν κάνει στο μέλλον ο δισεκατομμυριούχος δεν θα είναι βαρετό.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News