Business & Finance Σάββατο 1/10/2022, 07:39
BUSINESS & FINANCE

Ταμείο Ανάκαμψης: Φθηνά δάνεια με επιτόκιο μόλις 0,9%

Ταμείο Ανάκαμψης: Φθηνά δάνεια με επιτόκιο μόλις 0,9%

Καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων και αύξησης του κόστους χρήματος, το Ταμείο Ανάκαμψης εξασφαλίζει χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων με επιτόκιο 0,9%. Στο Ταμείο έχουν υποβληθεί για δανειοδότηση 150 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 6,8 δισ. Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί περίπου 7,5 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και δάνεια, ενώ χθες υπεβλήθη αίτημα για την εκταμίευση άλλων 3,65 δισ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υπέβαλε χθες το δεύτερο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 3,65 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και δάνεια, νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς εκπλήρωσε ήδη τα σχετικά τρία προαπαιτούμενα (ορόσημα), όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Οπως ανέφερε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, η Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα των χωρών που υποβάλλουν δεύτερο αίτημα πληρωμής. Ωστόσο, ο ίδιος μίλησε για μεγάλη πρόκληση, καθώς ο χρόνος για την ολοκλήρωση του προγράμματος λήγει σε μόλις 4 χρόνια, όσο διαρκούσε η μέση καθυστέρηση των έργων τα προηγούμενα χρόνια. Σημειώνεται ότι η χώρα έχει λαμβάνειν 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Πάντως πρόσθεσε ότι «η αποτελεσματική υλοποίηση του “Ελλάδα 2.0”, σε συνδυασμό με την επενδυτική δυναμική της χώρας και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφεται συγκριτικά με άλλα κράτη, συνιστούν το τρίπτυχο των λόγων που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση».

Το χθεσινό αίτημα, 3,65 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει 1,72 δισ. ευρώ για επενδύσεις και 1,84 δισ. ευρώ για δάνεια. Για την υποβολή του η κυβέρνηση ικανοποίησε 28 προαπαιτούμενα (ορόσημα). Μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευθεί περίπου 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 4 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 3,5 δισ. ευρώ για δάνεια. Η πρώτη δόση, που εκταμιεύθηκε στις 8 Απριλίου 2022, ήταν 3,56 δισ. ευρώ (1,72 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και 1,84 ευρώ για δάνεια). Η προχρηματοδότηση που είχε εκταμιευθεί στις 9 Αυγούστου 2021 ήταν 3,96 δισ. ευρώ. Ετσι, εφόσον εκταμιευθεί, όπως αναμένεται, και η δεύτερη δόση έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 11 δισ. ευρώ.

Οι απορροφήσεις των επιχορηγήσεων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φτάνουν μέχρι στιγμής το 1,65 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν χθες προκύπτει υψηλό ενδιαφέρον όχι μόνο για τις επιδοτήσεις, αλλά και για τα δάνεια του Ταμείου, τα οποία εξασφαλίζονται με μεσοσταθμικό επιτόκιο 0,90%, με μέση διάρκεια αποπληρωμής περίπου τα 10 έτη.

Στη χθεσινή παρουσίαση συμμετείχαν, εκτός του κ. Σκυλακάκη, ο υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θ. Κοντογεώργης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Ν. Μαντζούφας, με συντονιστή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η πρόοδος του «Ελλάδα 2.0» έχει ως εξής:

1. Σκέλος επιδοτήσεων

Εχουν ενταχθεί προς το παρόν 372 έργα συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. ευρώ. Τα έργα εμπίπτουν στους τέσσερις βασικούς πυλώνες του Σχεδίου, δηλαδή «Πράσινη μετάβαση», «Ψηφιακή μετάβαση», «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική συνοχή» και «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας».

Μερικές από τις πιο πρόσφατες εντάξεις αφορούν τα εξής έργα: εξοικονόμηση ενέργειας σε κτίρια του Δημοσίου (170.000.000 ευρώ), αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος (60.000.000 ευρώ), ανάπτυξη, κατασκευή, θέση σε τροχιά και προλειτουργία μικρών δορυφόρων που θα υποστηρίζουν υπηρεσίες ασφαλούς συνδεσιμότητας (200.370.480 ευρώ).

2. Σκέλος δανείων

Εχουν υποβληθεί 150 επενδυτικά σχέδια. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 6,82 δισ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων 2,83 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια του Ταμείου, 2,46 δισ. ευρώ κεφάλαια των τραπεζών και 1,53 δισ. ευρώ καλύπτεται από ίδια κεφάλαια των επενδυτών.

Οι παραπάνω επενδύσεις εμπίπτουν σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. βιομηχανία, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, υπηρεσίες, εμπόριο.

Πλήθος έργων, από τα 150 υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια, βρίσκεται στο στάδιο της προέγκρισης από τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1,41 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 650 εκατ. ευρώ χρηματοδοτούνται από το Ταμείο.

Διαβάστε επίσης: 

Ελλάδα 2.0: Δεύτερο αίτημα στην ΕΕ για 3,56 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νέες επενδύσεις σχεδιάζουν οι ΜμΕ με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης

Ελλάδα 2.0: Έργα 3,28 δισ. εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News