Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 20:30
BUSINESS & FINANCE

Οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη ενάντια στην Big Tech

Οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες φαίνεται να κερδίζουν τη μάχη ενάντια στην Big Tech

Οι Ευρωπαίοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών φαίνεται να κερδίζουν τον δεκαετή αγώνα τους για να κάνουν τις Big Tech να πληρώσουν για το κόστος του δικτύου, χάρη στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ που διάκεινται φιλικά στις πρώτες και τις προσπάθειες της Ένωσης να ελέγξει τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς σε μία κίνηση που αναμένεται να αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο.

Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica, η Telecom Itali και οι μεγάλοι φορείς εκμετάλλευσης λένε ότι πρόκειται για μια δίκαιη συνεισφορά, ειδικά καθώς οι έξι μεγαλύτεροι πάροχοι περιεχομένου αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ του διαδικτύου δεδομένων.

Ωστόσο η Alphabet, μητρική της Google, η Netflix, η Meta, η Amazon και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, το απορρίπτουν. Ορισμένοι το χαρακτηρίζουν ως φόρο χρήσης του διαδικτύου, ενώ μια εταιρεία το χαρακτήρισε ακόμη και μεταφορά χρημάτων από τον έναν κλάδο για την υποστήριξη της παλιάς φρουράς.

Η μάχη για να περάσει στην Big Tech το κόστος του δικτύου μαίνεται από τη Νότια Κορέα έως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τέσσερις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις λένε ότι πιστεύουν ότι ΕΕ-27, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει περάσει επιτυχώς κανόνες-ορόσημα για το απόρρητο και έχει περιορίσει τη δύναμη των τεχνολογικών κολοσσών των ΗΠΑ, θα έχει μια νέα ευκαιρία να θέσει ένα παγκόσμιο πρότυπο στο κόστος του δικτύου.

«Η κατάσταση που ήταν άδικη πριν από 10 χρόνια σήμερα είναι απλώς μη βιώσιμη», δήλωσε ανώτατο στέλεχος μιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών. «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι για πρώτη φορά τα κάνουμε όλα, όλοι μαζί».

Τα στελέχη της Big Tech ετοιμάζονται να περάσουν στην αντεπίθεση, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να δούμε κανένα στοιχείο στο επιχειρηματικό μοντέλο τηλεπικοινωνιών το οποίο θα δικαιολογούσε την απαίτηση επιδότησης από άλλους τομείς». «Είναι εκβιασμός, όχι οικονομία», δήλωσε πηγή σε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

Η νομοθεσία της ΕΕ που παρέχει ένα μέσο για την ανάκτηση του κόστους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ετήσιο απροσδόκητο κέρδος 3 δισ. ευρώ (2,93 δισ. δολ.) για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την Barclays.

Ωστόσο, σε αυτό που τα στελέχη των τηλεπικοινωνιών αποκαλούν το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι ο κλάδος μπορεί να κερδίζει τις ρυθμιστικές αρχές, ο επικεφαλής του κλάδου της ΕΕ Τιερί Μπρετόν είπε ότι θα αναζητήσει πληροφορίες και δεδομένα και από τις δύο πλευρές πριν προχωρήσει στη σύνταξη οποιουδήποτε νόμου.

«Από τη στιγμή που θα ξεκινήσει κάτι τέτοιο, σημαίνει τα πράγματα είναι σοβαρά. Αυτό πριν από έξι μήνες θεωρούνταν θέμα-ταμπού», δήλωσε πηγή του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Ωστόσο, ο Μπρετόν, υπέρμαχος των Ευρωπαίων βιομηχανικών πρωταθλητών, θα πρέπει να επιταχύνει τον ρυθμό του, ένα θέλει να περάσει τη νομοθεσία πριν λήξει η θητεία του το 2024.

«Υπάρχει τεράστια ανισορροπία στη διαπραγματευτική ισχύ, καθώς η Big Tech δεν έχει κανένα κίνητρο να έρθει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας των τηλεπικοινωνιών GSMA. «Έτσι χρειαζόμαστε έναν νομοθετικό μηχανισμό που θα τους αναγκάσει να το κάνουν».

Η επιτροπή εργάζεται για να διασφαλίσει ότι όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στις ροές δεδομένων συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της υποδομής συνδεσιμότητας, χωρίς να υπονομεύεται η έννοια του ανοιχτού διαδικτύου, σύμφωνα με αυτές τις πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Google έχει επικρίνει αυτό που λέει ότι είναι η αρχή «ο αποστολέας πληρώνει». Μια τέτοια κίνηση θα διαταράξει την δικτυακή ουδετερότητα της Ένωσης ή την ανοιχτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο και θα έβλαπτε τους καταναλωτές, δήλωσε ο Ματ Μπρίτιν, πρόεδρος της Google EMEA, σε συνέδριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών έχουν απορρίψει τέτοιες ανησυχίες. Στελέχη των τηλεπικοινωνιών είπαν στο Reuters ότι δεν υπάρχει σχέδιο αποκλεισμού και ότι στόχος είναι απλώς να διασφαλιστεί ότι οι μεγαλύτεροι παίκτες συμβάλλουν στο υψηλό κόστος του δικτύου.

Οποιαδήποτε πληρωμή σε τηλεπικοινωνιακούς φορείς θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο σε μεγάλους παρόχους περιεχομένου που υπερβαίνουν ένα καθορισμένο όριο, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Μια μικρή εταιρεία δεν θα έπρεπε να πληρώσει τίποτα, πρόσθεσαν.

Ορισμένοι πάροχοι θέλουν να διαπραγματευτούν με εταιρείες τεχνολογίας για συμφωνίες για συγκεκριμένες αγορές, αντί να κάνουν μια γενική συμφωνία, ανέφεραν οι ίδιοι.

Οι εταιρείες τεχνολογίας επισημαίνουν τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στην κατασκευή κρυφών μνήμων, κέντρων δεδομένων και υποθαλάσσιων καλωδίων και τεχνολογίας για την πιο αποτελεσματική παροχή περιεχομένου.

«Διαχειριζόμαστε περισσότερες από 700 τοποθεσίες προσωρινής αποθήκευσης στην Ευρώπη, οπότε όταν οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τη σύνδεσή τους στο Διαδίκτυο για να παρακολουθήσουν το Netflix, το περιεχόμενο δεν ταξιδεύει μεγάλες αποστάσεις», δήλωσε εκπρόσωπος του Netflix.

Για να εκπληρώσουν τους στόχους της ΕΕ για 5G παντού και οικιακές συνδέσεις Gigabit έως το 2030, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα πρέπει να επενδύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα επωμιστούν ένα υψηλό χρέος.

Η Deutsche Telekom έχει χρέος πάνω από 100 δισ. ευρώ, ενώ η Telefonica οφείλει πάνω από 40 δισ. ευρώ. Δύο πηγές ανέφεραν ότι οποιοσδήποτε νέος νόμος της ΕΕ πιθανότατα θα έχει περιορισμούς για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν στο δίκτυο και όχι για την αποπληρωμή του χρέους.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News