Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 17:21
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: «Βρετανική» κρίση θα χτυπήσει και την Ευρωζώνη – Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Capital Economics: «Βρετανική» κρίση θα χτυπήσει και την Ευρωζώνη – Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Για αναταραχή στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, παρόμοια με εκείνη που έπληξε τη Βρετανία και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων, αλλά και για νέα απότομη αύξηση  των spreads της περιφέρειας, προειδοποιεί η Capital Economics. Μάλιστα σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων, δεν αποκλείεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της BoE, αρχίζοντας και πάλι να αγοράζει ομόλογα.

Όπως σημειώνει η οικονομολόγος της Capital Economics Franziska Palmas, δεν περιμένει ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της μεγάλης δημοσιονομικής χαλάρωσης της νέας βρετανικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά, τα αδύναμα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας και/ή η απροθυμία της ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποια αναταραχή στις αγορές σύντομα.

Capital Economics: «Βρετανική» κρίση θα χτυπήσει και την Ευρωζώνη – Τι θα κάνει η ΕΚΤ-1

Άλλωστε, οι ομοιότητες με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν λείπουν: Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν πρόσθετα μέτρα για να απαντήσουν στην ενεργειακή κρίση, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να εφαρμόζουν πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου. Η Ιταλία βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο μετά τις εκλογές, όμως η επόμενη πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, έχει υποσχεθεί περαιτέρω μέτρα στήριξης.

Επιπλέον, όπως η βρετανική οικονομία, η Ευρωζώνη αναμένεται να βυθιστεί σε ύφεση, την ώρα που η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια. Και αυτός είναι ένας άσχημος συνδυασμός για τα δημόσια οικονομικά, όπως σημειώνει η Capital Economics.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα ακολουθήσουν πιο προσεκτική και συμβατική δημοσιονομική πολιτική από εκείνη του Ην. Βασιλείου, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την αναταραχή στις αγορές». Άλλωστε, υπάρχουν δύο σημεία που καθιστούν την Ευρωζώνη πιο ευάλωτη:

1.       Τα δημόσια οικονομικά κάποιων χωρών –κυρίως της Ιταλίας- είναι σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με εκείνα του Ηνωμένου Βασιλείου.

2.       Η δομή της νομισματική ένωσης σημαίνει ότι η ΕΚΤ ίσως να μην απαντήσει στην όποια αναταραχή τόσο γρήγορα όσο η BoE, ειδικά εάν η κρίση ξεκινήσει από την Ιταλία. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το εργαλείο TPI δεν έχει σχεδιαστεί για να απαντά σε «λάθη πολιτικής» μιας συγκεκριμένης χώρας.

Κατόπιν τούτων, η Capital Economics περιμένει μία νέα απότομη αύξηση στα spreads της περιφέρειας φέτος και εκτιμά ότι αυτή θα αναγκάσει, τελικά, την ΕΚΤ να αρχίσει και πάλι τις αγορές τίτλων. Μέχρι να συμβεί αυτό, ωστόσο, προβλέπει ότι η ΕΚΤ αρχικά θα διστάσει, εντείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία: Ανένδοτη η Λιζ Τρας για το οικονομικό της πρόγραμμα

Βρετανία: Ζημιές 500 δισ. δολαρίων σε μετοχές και ομόλογα έφερε η Λις Τρας

Τράπεζα της Αγγλίας: Παρέμβαση για να ηρεμήσει η αγορά ομολόγων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News