Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 20:31
BUSINESS & FINANCE

Σύννεφα στον ορίζοντα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Οι CEOs βλέπουν ύφεση το 2023

Σύννεφα στον ορίζοντα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες: Οι CEOs βλέπουν ύφεση το 2023

Μπορεί οι ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν παραμείνει αισιόδοξες για τις προοπτικές της τρέχουσας χρονιάς, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού, όμως πλέον συνειδητοποιούν ότι το 2023 θα είναι πολύ χειρότερο.

Κορυφαία στελέχη από την Deutsche Bank έως την ABN Amro προβλέπουν ύφεση για το 2023, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να επιβαρύνει τις τράπεζες με νέα κόκκινα δάνεια.

Οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές παρακολουθούν τους συστημικούς κινδύνους και έχουν προειδοποιήσει για αυξημένα ρίσκα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τις τράπεζες για να τους θυμίσουν την ανάγκη να βάλουν στην άκρη κεφάλαια.

«Έχουμε τα συστατικά μίας τέλειας καταιγίδας» στην ευρωπαϊκή οικονομία για το 2023, είπε ο Raimund Roeseler, επικεφαλής της τραπεζικής αρχής BaFin στη Γερμανία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η αλλαγή του τόνου στις δηλώσεις έρχεται την ώρα που το υψηλό ενεργειακό κόστος απειλεί να βάλει λουκέτο σε επιχειρήσεις και ο εκτός ελέγχου πληθωρισμός αφήνει τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα οφέλη από τα αυξανόμενα επιτόκια και την αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές που τονώνει τα έσοδά τους από trading, όμως μέσα στα διοικητικά τους συμβούλια όλοι συνειδητοποιούν ότι υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος.

To Bloomberg Economics προβλέπει συρρίκνωση περίπου 1% για την οικονομία της Ευρωζώνης, που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο. Η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να επιδεινωθεί, έως και στο 5%, εάν ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς και οι χώρες της Ε.Ε. δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκή ενεργειακά αποθέματα για όλους. Εάν το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί, η ύφεση θα είναι εξίσου άσχημη με εκείνη του 2009.

Το European Systemic Risk Board, ένα όργανο που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση του χρηματοοικονομικού κινδύνου, έκανε την περασμένη εβδομάδα το άνευ προηγουμένου βήμα να εκδώσει γενική προειδοποίηση. Πλήθος αρνητικών γεγονότων έχουν συνδυαστεί για να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως απότομες μειώσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και χαμηλότερα τραπεζικά κέρδη.

«Μια έντονη επιδείνωση των μακροοικονομικών προοπτικών θα συνεπαγόταν την εκ νέου αύξηση του πιστωτικού κινδύνου σε μια στιγμή που ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων ποιότητας του ενεργητικού που έφερε η πανδημία Covid-19», ανέφερε το ESRB στην ανακοίνωση. Οι τράπεζες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι «οι πρακτικές προβλέψεων και ο κεφαλαιακός σχεδιασμός συνυπολογίζουν σωστά τις αναμενόμενες και απροσδόκητες ζημίες».

Θα υπάρξει «μια βαθύτερη ύφεση τους επόμενους 12 μήνες» στην Ευρώπη και τη Γερμανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Christian Sewing, προσθέτοντας ότι αναμένει να αυξηθούν οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια. Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να «θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», είπε.

Ο CEO της ολλανδικής ABN Amro, Robert Swaak, χρησιμοποίησε παρόμοιο τόνο, προβλέποντας ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους. «Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι αυτό για το οποίο όλοι ανησυχούν», είπε στο Bloomberg.

Και οι δύο τράπεζες προς το παρόν επωφελούνται από υψηλότερα επιτόκια, τα οποία ενισχύουν τα έσοδα από τα δάνεια. Ο Sewing είπε ότι η δυναμική μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο ήταν καλή και επιβεβαίωσε τον στόχο για την κερδοφορία του 2022. Η ιταλική UniCredit σχεδιάζει να «αναβαθμίσει ουσιαστικά» τις προβλέψεις της το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Andrea Orcel την περασμένη εβδομάδα. Και ο Swaak άφησε να φανεί ότι η ABN Amro εξετάζει το ενδεχόμενο περισσότερων επαναγορών μετοχών.

Όμως οι εποπτικές αρχές του κλάδου θα παρακολουθούνται στενά τέτοιες κινήσεις, με δεδομένες τις προοπτικές για το επόμενο έτος. Αν και η ΕΚΤ μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει καμία ανησυχία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρενέβη για να περιορίσει τις πληρωμές προς τους μετόχους και να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν.

Είναι αναπόφευκτο ότι «το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον και ο υψηλός πληθωρισμός θα οδηγήσουν σε περισσότερες χρεοκοπίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής περιφερειακής τράπεζας Helaba, Thomas Gross.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γερμανία: Αναπόφευκτη η ύφεση, λέει ο CEO της Deutsche Bank

Bloomberg Economics: Η ενεργειακή κρίση μπορεί να γίνει επανάληψη του Κραχ του 2008

Υποβαθμίσεις από τη Deutsche Bank: Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News