Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 15:56
BUSINESS & FINANCE

ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι εγγραφές στις επαγγελματικές σχολές σε τουρισμό και εστίαση

ΔΥΠΑ: Συνεχίζονται οι εγγραφές στις επαγγελματικές σχολές σε τουρισμό και εστίαση

Συνεχίζεται, μέσω gov.gr, η υποβολή ενδιαφέροντος συμμετοχής στα προγράμματα των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας (Π.ΕΠΑΣ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στους τομείς του Τουρισμού και Επισιτισμού για το σχολικό έτος 2022-2023.

Η πύλη του gov.gr για την υποδοχή των σχετικών αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.

Στο πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) και το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να σταδιοδρομήσουν ανάμεσα σε τρεις ειδικότητες, σε επτά περιοχές της επικράτειας.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται μέσω του gov.gr με τους κωδικούς TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-peiramatike-epaggelmatike-skhole-tou-oaed.

Συγκεκριμένα κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να ακολουθήσει τη διαδρομή: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε πειραματική επαγγελματική σχολή της ΔΥΠΑ.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υποβολή συμμετοχής είναι οι ενδιαφερόμενοι να είναι 18 ετών και άνω, να είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου ή ανώτερου τίτλου σπουδών και η καλή γνώση ξένης γλώσσας.

Οι τρεις προσφερόμενες ειδικότητες είναι οι ακόλουθες:

  •  Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου – Απαραίτητη η καλή γνώση ξένης γλώσσας (αγγλικά ή γαλλικά ή γερμανικά)
  • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης – Επιθυμητή η καλή γνώση ξένης γλώσσας
  • Τεχνίτης Επισιτισμού – Επιθυμητή η καλή γνώση ξένης γλώσσας

Οι Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές λειτουργούν σε επτά πόλεις της επικράτειας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κρήτη, Μυτιλήνη, Πάτρα και Ρόδο). Στις Σχολές εφαρμόζεται το διττό σύστημα εκπαίδευσης που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση με τη Μαθητεία (μάθηση σε εργασιακό χώρο με αμοιβή και ασφάλιση) σε επιχειρήσεις. Το θεωρητικό μέρος υλοποιείται στις Σχολές από τον Νοέμβριο έως και τον Απρίλιο, ενώ η Μαθητεία στις επιχειρήσεις πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

Η συνεργασία της ΔΥΠΑ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το ΙΝΣΕΤΕ, που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στο χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και του Τουρισμού, εγγυάται την τοποθέτηση όλων των μαθητευόμενων σε θέσεις Μαθητείας σε διακεκριμένες επιχειρήσεις του Τουριστικού κλάδου (ξενοδοχεία 4 & 5 αστέρων), ενισχύοντας, συγχρόνως, την προοπτική της επαγγελματικής αποκατάστασής τους, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών.

Οι ειδικότητες στις επτά Π.ΕΠΑΣ για το σχολικό έτος 2022-2023 είναι οι:

Π.ΕΠΑΣ Καλαμακίου – Π.ΕΠΑΣ Ηρακλείου Κρήτης          

  • Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου
  • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
  • Τεχνίτης Επισιτισμού

Π.ΕΠΑΣ 1ης Θεσσαλονίκης 

  • Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου
  • Τεχνίτης Επισιτισμού

Π.ΕΠΑΣ Κέρκυρας

  • Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου

Π.ΕΠΑΣ Μυτιλήνης

  • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης
  • Τεχνίτης Επισιτισμού

Π.ΕΠΑΣ Πάτρας

  • Τεχνίτης Επισιτισμού

Π.ΕΠΑΣ Ρόδου

  • Υπάλληλος Υποδοχής Πελατών Ξενοδοχείου
  • Τεχνίτης Μαγειρικής Τέχνης

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/mathitia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News