BUSINESS & FINANCE

Eurasia: Τέλος για πάντα ο Nord Stream; Τι συμβαίνει με τους αγωγούς

Eurasia: Τέλος για πάντα ο Nord Stream; Τι συμβαίνει με τους αγωγούς

Πιθανό χαρακτηρίζουν οι αναλυτές της Eurasia Group το ενδεχόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, αφότου οι αρμόδιες αρχές διαπίστωσαν «άνευ προηγουμένου» ζημιές. Σύμφωνα με την εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων, διαρροές αυτού του μεγέθους μπορούν να αποτελέσουν έναν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια και για το περιβάλλον στην περιοχή, ενώ ενδεχομένως να σημαίνουν και το οριστικό κλείσιμο και των δύο γραμμών. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο αγωγοί δεν πρόκειται να μεταφέρουν ρωσικό αέριο στην Ευρώπη φέτος τον χειμώνα, σημειώνουν οι αναλυτές. 

Όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής του Nord Stream χθες, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία και την Ε.Ε. μέσω της Βαλτικής Θάλασσας έχουν υποστεί «άνευ προηγουμένου» ζημιές λόγω τριών διαπιστωμένων διαρροών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι αδύνατο να εκτιμηθεί πότε θα μπορούσε να καταστεί λειτουργικό το σύστημα δικτύου φυσικού αερίου. Οι αρχές της Δανίας και της Σουηδίας κήρυξαν απαγόρευση κυκλοφορίας για τα πλοία σε μία ζώνη γύρω από το σημείο όπου εκτιμάται ότι συμβαίνει η διαρροή. Και η Δανία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για την ασφάλεια της ενέργειας και του φυσικού αερίου στη χώρας.

Οι αρχές σε Γερμανία και Δανία δήλωσαν ότι η αιτία των διαρροών είναι άγνωστη. Ωστόσο, τέτοιες μη προγραμματισμένες διαρροές σε υποθαλάσσιους αγωγούς είναι σπάνιες. Στο πλαίσιο αυτό, η Eurasia Group επικαλείται αρκετές πηγές της Ε.Ε. που χαρακτηρίζουν πιθανή τη δολιοφθορά.

Οι Nord Stream 1 και 2 αποτελούνται από περίπου 100.000 χαλύβδινους σωλήνες καλυμμένους με 24 μετρικούς τόνους σκυροδέματος, που έχουν τοποθετηθεί στον πυθμένα της θάλασσας. Οι αγωγοί έχουν διάμετρο 1 μέτρο και πάχος τοιχώματος των σωλήνων μεταξύ 2,8 και 3,4 εκατοστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένας από τους δύο αγωγούς δεν παρέδιδε αέριο τη στιγμή των διαρροών. Όμως, καθώς και οι δύο γραμμές παρέμεναν υπό πίεση και καθεμία μπορεί να μεταφέρει φυσικό αέριο περίπου 165 εκατ. κυβικών μέτρων την ημέρα, οι διαρροές αυτού του μεγέθους αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ειδικά εάν η Ρωσία δεν σταματήσει να στέλνει αέριο στο σύστημα, όπως σημειώνει η Eurasia.

Υπενθυμίζεται ότι ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση της Γερμανίας αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως για την εμπορική λειτουργία του μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Nord Stream 1 είναι πιστοποιημένος για λειτουργία στην Ε.Ε., όμως η Ρωσία σταμάτησε να πραγματοποιεί εμπορικές πωλήσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τη Μόσχα να επικαλείται ελλείψεις σε βασικά εξαρτήματα στους σταθμούς συμπίεσης, λόγω των κυρώσεων της Δύσης.

Οριστικό τέλος;

Οι πολλαπλές υποθαλάσσιες διαρροές σημαίνουν ότι κανένας από τους δύο αγωγούς δεν θα παραδώσει αέριο στην Ε.Ε. τον χειμώνα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, τονίζουν οι αναλυτές της Eurasia. Ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς, οι διαρροές θα μπορούσαν να σημαίνουν ακόμη και το μόνιμο κλείσιμο και των δύο γραμμών.

Παρά τις διαρροές, η ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. δεν επηρεάζεται, εξηγεί η Eurasia, καθώς καμία από τις δύο γραμμές δεν παρέδιδε φυσικό αέριο. Άλλωστε, οι αποθήκες της Βορειοδυτικής Ευρώπης έχουν γεμίσει στο 90%.

Οι διαρροές συμπίπτουν επίσης με την έναρξη του αγωγού της Βαλτικής, ο οποίος θα φέρει νορβηγικό φυσικό αέριο στην Πολωνία. Ο αγωγός επρόκειτο αρχικά να παραδίδει 2-3 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως και να φτάσει στα 10 bcm έως το 2023, αλλά οι εργασίες έχουν προχωρήσει καλά και οι διαχειριστές υπολογίζουν ότι θα φτάσουν στην πλήρη δυναμικότητα του αγωγού μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: 

Nordstream: Αδύνατο να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών

Σουηδία: Αναφέρει διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1

Ο Πούτιν λέει στην Ευρώπη: Aν θέλετε φυσικό αέριο, ανοίξτε το Nord Stream 2

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News