Business & Finance Δευτέρα 28/12/2020, 15:08
BUSINESS & FINANCE

Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση για την ανάκαμψη

Πού «ποντάρει» η κυβέρνηση για την ανάκαμψη

Τους πυλώνες που η κυβέρνηση προσδοκά πως θα στηρίξουν την αναπτυξιακή δυναμική το νέο έτος παρουσίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, εκφράζοντας την αισιοδοξία πως παρά τις δυσκολίες που αφήνει το 2021, τα πράγματα σταδιακά θα αρχίσουν να αλλάζουν. 

Περιγράφοντας τον οδικό χάρτη για την επάνοδο της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εμπιστοσύνη των αγορών, στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και στη μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, και εκτίμησε πως οι πιο βαριά πληγέντες κλάδοι του 2020 θα είναι στην πρωτοπορία της ανάπτυξης για το 2021. 

«Ξέρουμε όλοι ότι το 2021 -μια εμβληματική χρονιά για την πατρίδα μας καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της απελευθερωτικής επανάστασης- ξεκινά με τις δυσκολίες που του κληροδότησε η χρονιά που φεύγει. Στο διάστημα αυτό -στον βαθμό που θα συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα- η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη στήριξη που παρέχει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα υφίστανται τις τελευταίες συνέπειες της υγειονομικής κρίσης διαθέτοντας επιπλέον πόρους 7,5 δισ. ευρώ. Σταδιακά, ωστόσο, καθώς θα απελευθερωνόμαστε από την πανδημία, θα απελευθερώνεται και η οικονομία μας» ανέφερε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Βασικός παράγοντας στην επίτευξη δυναμικής ανάπτυξης, όπως είπε ο κ. Πέτσας, «είναι η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα στις αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων της, που βασίζεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις». Σημαντικό ρόλο επίσης θα ασκήσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020, καθώς μέσα στο 2021 θα αντληθούν περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ. Στην ίδια κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επενδυτικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην προσέλκυση νέων επενδύσεων.

«Στην αναπτυξιακή δυναμική θα συμβάλουν οι μόνιμες μειώσεις φόρων που ήδη υλοποίησε η Κυβέρνηση, όπως μείωση της φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση του φόρου των διανεμόμενων κερδών, η αναστολή ΦΠΑ σε νέες οικοδομές και επενδύσεις σε πράσινη οικονομία, τα κίνητρα για νεοφυείς επιχειρήσεις, και δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η μείωση ή μηδενισμός προκαταβολής φόρου» πρόσθεσε ο κ. Πέτσας. Θετικά, όπως εκτίμησε ο ίδιος, «θα συμβάλουν και η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η του χρόνου, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας».

Σημαντική, σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα είναι η συνεισφορά του Τουρισμού που η κυβέρνηση αναμένει ότι θα ανακάμψει δυναμικά, επηρεάζοντας θετικά όλους τους συναφείς κλάδους.

Ώθηση στην ανάπτυξη, όπως σημείωσε, θα δώσουν επίσης τα προγράμματα παροχής ρευστότητας στην οικονομία που θα συνεχιστούν και το 2021, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, αλλά και τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ» και «Συν-Εργασία».

«Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Αν και το 2021 θα ξεκινήσει με τις δυσκολίες που του κληροδότησε το 2020, τα πράγματα σταδιακά θα αλλάζουν. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε ότι θέλει, ξέρει και μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η αναμόρφωση της χώρας σημαίνει δυναμικούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης και κοινωνικής ανάτασης, βελτίωση των εισοδημάτων και της ποιότητας ζωής των Ελλήνων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News