BUSINESS & FINANCE

Microsoft: Σχεδιάζοντας data centers εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Microsoft: Σχεδιάζοντας data centers εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Σε δύο με τρία χρόνια τίθεται το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των data centers της Microsoft στην Ελλάδα, με τις διαδικασίες να «τρέχουν» σε όλα τα επίπεδα χωρίς όμως αυτό να διασφαλίζει ότι θα τηρηθεί. Η Microsoft Hellas έχει μεν αγοράσει τη γη, αλλά προσπαθεί να αποσπάσει την αδειοδότηση για την αξιοποίησή της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Θεοδόσης Μιχαλόπουλος στο πλαίσιο εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 30 ετών παρουσίας της εταιρείας στη χώρα.

Ωστόσο, δεδομένων των έντονων πιέσεων στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, η στάση απέναντι σε τέτοιου είδους ενεργοβόρα πρότζεκτ ενδέχεται να αλλάξει στο διάστημα των κρίσιμων αυτών ετών. Το γεγονός αυτό φαίνεται να έχει απασχολήσει την Microsoft Hellas, η οποία έχει σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά του περιβαλλοντικού αντικτύπου των σχεδιαζόμενων data centers.

Όπως επεσήμανε στο MR η Χριστίνα Λεϊμονή, Διευθύντρια Marketing & Operations στην Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ένας από τους τέσσερις βασικούς άξονες γύρω από τους οποίους κινείται η Microsoft είναι η βιωσιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Microsoft Ελλάδας έχει επιτύχει ώστε κάθε φορά που επιλέγει κάποιος να μεταφέρει μία υπηρεσία από ένα περιβάλλον (αυτό που ονομάζουμε on-premise) από έναν server στο cloud να μειώνει το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα κατά 93%.

Συνεπώς, σημείωσε η ίδια, η ενέργεια που σώζεται μέσω της τεχνολογίας cloud είναι πολύ μεγαλύτερη από την ενέργεια την οποία καταναλώνει ένα data center. Υπογράμμισε πως παράλληλα υπάρχουν γενικότερες προβλέψεις για περιορισμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, καθώς η εταιρεία έχει δεσμευτεί και για την εξοικονόμηση στη χρήση του νερού, για την αξιοποίηση της ανακύκλωσης, ενώ σημείωσε επίσης πως οι αρχές αυτές ακολουθούνται και στα γραφεία της εταιρείας.

Επίσης, λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι τα data centers θα ολοκληρωθούν τουλάχιστον σε βάθος διετίας, η κα Λεϊμονή εξέφρασε την ελπίδα ότι στην περίοδο της κατασκευής τους θα υπάρχουν ακόμη καλύτερες τεχνολογικές λύσεις σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Γενικά, η εταιρεία φαίνεται να τάσσεται υπέρ της θέσης ότι τεχνολογία και βιωσιμότητα πάνε «χέρι-χέρι». Εξ ου και κατά την σχετική παρουσίαση η κα. Λεϊμονή ξεχώρισε το πρόγραμμα social sustainability για startups, από το οποίο αποφοίτησαν φέτος 10 νεοφυείς επιχειρήσεις με βιώσιμες λύσεις και προτάσεις για την λειτουργία τους.

Οι υπόλοιποι τρεις άξονες

Εκτός της βιωσιμότητας, η Microsoft Hellas παρουσίασε τρεις ακόμη πυλώνες, γύρω από τους οποίους κινείται και καταγράφει τον οικονομικό της αντίκτυπο στην Ελλάδα μέσα στα 30 χρόνια παρουσίας της στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την σχετική έκθεση που παρουσίασε, η Microsoft Hellas ακολούθησε πρώτον μία οικονομική ανάπτυξη συμπερίληψης στο πλαίσιο της οποίας συγκαταλέγεται ο προγραμματισμός για τα τρία data centers, η παροχή τεχνολογικών δεξιοτήτων σε ανειδίκευτους και η τεχνολογική υποστήριξη του δημόσιου τομέα.

Δεύτερον, η εταιρεία κατέγραψε το αποτύπωμα που έχει αφήσει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην ίση πρόσβαση στην τεχνολογία, ξεχωρίζοντας την χορήγηση συνολικά 15 εκατ. δολαρίων σε 400 ΜΚΟ τα τελευταία 15 χρόνια. Επίσης, ο κ. Μιχαλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην είσοδο της ελληνικής γλώσσας μέσα στις τεχνολογίες της Microsoft.

Τέλος, στο πλαίσιο της καταγραφής του οικονομικού της αντικτύπου στην Ελλάδα, η Microsoft Hellas προέβαλε το κομμάτι της εμπιστοσύνης. Κατά τον κ. Μιχαλόπουλο, ο συγκεκριμένος άξονας μπήκε υψηλά στην ατζέντα ιδίως το τελευταίο διάστημα, καθώς παρατηρείται αύξηση στην ευαισθησία γύρω από τα θέματα της κυβερνοασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Η Microsoft εμπιστεύθηκε την Ελλάδα – Η σημασία της πρωτοβουλίας GRforGrowth

Microsoft: Πώς θα φτιαχτούν με διαδικασίες fast track τα 3 data centers

Ψηφιακός μετασχηματισμός εν μέσω ενεργειακής κρίσης: Το «αγκάθι» των data centers

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News