Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 22:07
BUSINESS & FINANCE

IPOs: Το σοκ της πανδημίας οδήγησε σε ρεκόρ 13 ετών

IPOs: Το σοκ της πανδημίας οδήγησε σε ρεκόρ 13 ετών

Σε ρεκόρ 13 ετών διαμορφώθηκε το μέγεθος των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPOs) για το 2020, σε μια χρονιά όπου δεκάδες εταιρείες προσπάθησαν να συγκεντρώσουν κεφάλαια μέσω των χρηματιστηριακών αγορών.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του έτους, οι επιχειρήσεις συγκέντρωσαν μέσω των IPOs σχεδόν 300 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία Refinitiv, τα 159 δισ. δολάρια αφορούσαν τις ΗΠΑ.

Από τις πιο ηχηρές και ακριβές IPOs προήλθαν από τον πολλά υποσχόμενο κλάδο της τεχνολογίας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγμα αυτό των DoorDash (υπηρεσία delivery) και Airbnb (πλατφόρμα στέγασης).

Οι IPOs, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, αποτέλεσαν ένα είδος «πυροσβεστήρα» για αρκετές εταιρείες, οι οποίες επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, περιορίζοντας σημαντικά τα έσοδα και τις προοπτικές.

Έτσι, μέσω των χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες στο β’ μισό του έτους υπεραπέδωσαν, φθάνοντας σε ιστορικά ρεκόρ, οι συγκεκριμένες εταιρείες κατόρθωσαν να αντλήσουν μπόλικη ρευστότητα, αμβλύνοντας τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Του ράλι των Αρχικών Δημόσιων Προσφορών (IPOs) ηγήθηκε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο διέθετε πρόσφορο έδαφος για μια σειρά χρηματιστηριακών ντεμπούτων, όπως για παράδειγμα της Snowflake (πάροχος υπηρεσιών cloud) ή της Unity Software (video games developers).

Σε σχέση με το 2019, η αγορά των IPOs αυξήθηκε περισσότερο από 70% σε ΗΠΑ και Ασία. Μάλιστα, εφόσον δεν υπήρχε το κινεζικό «μπλόκο» στην IPO της Ant Group, η οποία είχε εκτιμηθεί στα 37 δισ. δολάρια, το συνολικό ποσό θα ήταν ακόμη υψηλότερο.

Όμως, η άνοδος δεν ήταν ίδια για όλους. Στην Ευρώπη, παρά την ευφορία των αγορών, οι χρηματιστηριακές πρεμιέρες ήταν μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2019 και κατά 50% σε σχέση με το 2018.

IPOs: Το σοκ της πανδημίας οδήγησε σε ρεκόρ 13 ετών-1

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News