BUSINESS & FINANCE

Goldman Sachs: Έπιασαν πάτο τα χρηματιστήρια;

Goldman Sachs: Έπιασαν πάτο τα χρηματιστήρια;

Έπειτα από το καλοκαιρινό χρηματιστηριακό ράλι, οι επενδυτές αναζητούν σημάδια που να δείχνουν ότι οι αγορές έχουν πιάσει «πάτο». Όμως, όπως σημειώνει ο Peter Oppenheimer της Goldman Sachs, το να εντοπίσει κανείς το ακριβές σημείο στο οποίο μία αγορά γίνεται από bear market, bull market, είναι δύσκολο, καθώς τα bear market rallies είναι συνηθισμένα.

Σύμφωνα με τον Oppenheimer, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στις περιόδους όπου οι αγορές πιάνουν «πάτο». Οι χαμηλές αποτιμήσεις είναι μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάκαμψη ενός χρηματιστηρίου. «Κατά κανόνα διαπιστώνουμε ότι ενώ τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν όσο οι οικονομικές συνθήκες είναι ακόμα αδύναμες και τα εταιρικά κέρδη συμπιεσμένα, συνήθως οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν την ανάκαμψη όταν ο ρυθμός επιδείνωσης έχει επιβραδυνθεί», εξηγεί ο αναλυτής.

Σημαντικό είναι, επίσης, να έχουν κορυφώσει ο πληθωρισμός, τα επιτόκια, το αρνητικό κλίμα και οι αρνητικές θέσεις των χαρτοφυλακίων.

Έχουν πιάσει «πάτο», λοιπόν, οι αγορές; Σύμφωνα με την Goldman Sachs, δεν πληρούνται ακόμα όλες οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, με τον Oppenheimer να περιμένει περαιτέρω σκαμπανεβάσματα.

«Υπήρχε μία περίοδος αισιοδοξίας το καλοκαίρι, με επίκεντρο τη στροφή της Fed και την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Αλλά αυτό που μάθαμε από το Jackson Hole και έκτοτε είναι ότι αυτό ήταν πρόωρο», εξηγεί ο Oppenheimer. «Οι κεντρικές τράπεζες έχουν γίνει πιο αυστηρές  και πάλι, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Επομένως, πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί για να προεξοφληθούν τα υψηλότερα τελικά επιτόκια».

Στο πλαίσιο αυτό, η Goldman Sachs εκτιμά ότι τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω. Ο Oppenheimer προβλέπει ότι οι περισσότερες αγορές θα πέσουν περίπου κατά 30% από τα υψηλά τους. «Κάποιες το πλησιάζουν ήδη. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, δεν απέχουμε πολύ από αυτό τώρα. Και το ίδιο ισχύει για κάποιες από τις αναδυόμενες αγορές», σημειώνει ο αναλυτής.

Αντίθετα, τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης εκτιμάται ότι πρέπει να πέσουν κι άλλο. «Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν υψηλές αποτιμήσεις. Όμως βέβαια, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα  μιας ηπιότερης οικονομικής προσγείωσης στις ΗΠΑ, σε σχέση με τις άλλες αγορές», καταλήγει ο αναλυτής.

Διαβάστε επίσης: 

Θετική η JP Morgan για τις αγορές: Η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει την ύφεση

Έχουν πιάσει «πάτο» οι αγορές; Τι απάντησαν οι επαγγελματίες στη Deutsche Bank

JP Morgan: Θετική για την περιφέρεια – Πότε θα ανακάμψει, τι λέει για το ΧΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News