BUSINESS & FINANCE

Berenberg Bank: Η ΕΚΤ κάνει λάθος – Οι 3 λόγοι

Berenberg Bank: Η ΕΚΤ κάνει λάθος – Οι 3 λόγοι

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει λάθος στην εκτίμησή της ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αποφύγει την ύφεση, περνώντας μόνο μία περίοδο στασιμότητας προς τα τέλη του 2022 και τις αρχές του 2023, προειδοποιεί η Berenberg Bank.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η ΕΚΤ ίσως να έχει δίκιο. Άλλωστε, η Ευρωζώνη έχει δείξει αναπάντεχη ανθεκτικότητα τα τελευταία τρία τρίμηνα, παρουσιάζοντας ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους της μέσης τάσης κατά τη διάρκεια του χειμερινού κύματος της πανδημίας, των πρώτων μηνών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία,  των κινεζικών lockdowns και των μεγάλων προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες», αναγνωρίζουν οι αναλυτές της Berenberg.

Berenberg Bank: Η ΕΚΤ κάνει λάθος – Οι 3 λόγοι-1

Όμως κατά τη δική τους άποψη, υπάρχουν τρεις λόγοι που δείχνουν σημαντική συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τον χειμώνα αλλά και ότι η Ευρωζώνη ίσως να έχει ήδη μπει σε ύφεση από το τρέχον τρίμηνο.  

Πρώτος λόγος – Οι πιέσεις στους καταναλωτές: Παρά τα γενναιόδωρα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων, οι περισσότεροι καταναλωτές της Ευρωζώνης θα πρέπει να πληρώσουν σημαντικά υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν λιγότερα χρήματα να ξοδέψουν για άλλα αγαθά και υπηρεσίες. Η Berenberg εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση στην Ευρωζώνη θα αποτελέσει τον βασικό λόγο πίσω από την ύφεση, καθώς θα μειωθεί κατά 3% από τα υψηλά του δεύτερου τριμήνου του 2022 έως τα χαμηλά του πρώτου τριμήνου του 2023.

Δεύτερος λόγος – Οι μειώσεις στην παραγωγή: Οι πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας ανεβάζουν το κόστος των εταιρειών, οι οποίες ωστόσο δυσκολεύονται να το μετακυλήσουν στους ήδη πιεσμένους καταναλωτές. Το αποτέλεσμα είναι ότι  κάποιες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν την παραγωγή τους. «Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ μπορεί πιθανότατα να αποφύγει το δελτίο στο φυσικό αέριο για τις βιομηχανίες αυτόν τον χειμώνα, φαίνεται ότι οι τιμές επιβάλλουν ένα de facto δελτίο. Οι εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος των κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας», εξηγούν οι αναλυτές.

Τρίτος λόγος – Οι δυσμενείς συνθήκες στο διεθνές εμπόριο: Οι ΗΠΑ βυθίζονται αργά σε ύφεση και η Κίνα εξακολουθεί να πληρώνει το τίμημα της πολιτικής zero-COVID-19, με αποτέλεσμα το διεθνές εμπόριο να προβλέπεται ότι τους επόμενους μήνες θα αποτελεί βαρίδι και όχι ώθηση για την Ευρωζώνη, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στις εξαγωγές.

Για αυτούς τους λόγους, η Berenberg εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί έως και την άνοιξη. Η ΕΚΤ αναμένεται να εστιάσει τώρα στη μάχη με τον πληθωρισμό, με αυξήσεις επιτοκίων τουλάχιστον 50 μονάδων βάσης και ίσως 75 μονάδων βάσης στις 27 Οκτωβρίου, καθώς και 50 μονάδων βάσης στις 15 Δεκεμβρίου.

Όμως, μόλις η ΕΚΤ συνειδητοποιήσει το βάθος της ύφεσης, θα κάνει πίσω, εκτιμούν οι αναλυτές. Συγκεκριμένα, προβλέπουν ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιό της στο 2% το 2023 και το 2024.  

Διαβάστε επίσης: 

Αυξάνονται τα επιτόκια, πιέζονται οι δανειολήπτες

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων 75 μονάδες βάσης – Βλέπει πληθωρισμό στο 8,1% φέτος

HSBC: «Βλέπει» τέλος στις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News