Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 17:20
BUSINESS & FINANCE

Γερμανία: Έρχεται ο διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ – Τι σχεδιάζεται για την Ελλάδα

Γερμανία: Έρχεται ο διάδοχος του εισιτηρίου των 9 ευρώ – Τι σχεδιάζεται για την Ελλάδα

Νέο εισιτήριο για τις δημόσιες συγκοινωνίες με σταθερή μηνιαία χρέωση, στο πρότυπο του εισιτηρίου των 9 ευρώ που ίσχυε τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία, με τα πρώτα σενάρια πάντως να θέλουν την τιμή του να είναι πιο αυξημένη.

Οι φθηνότερες συγκοινωνίες εντάσσονται στο νέο πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε το Βερολίνο την Κυριακή. Η Γερμανία θα διαθέσει 65 δισεκατομμύρια ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και των υψηλών τιμών ενέργειας. Τα νέα μέτρα στήριξης περιλαμβάνουν προτάσεις για επέκταση των φθηνών εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η προηγούμενη εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ως «μία από τις καλύτερες ιδέες» και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Έδωσε τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να κάνουν χρήση όλων των μορφών δημόσιων συγκοινωνιών, εκτός από τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου μήνα (Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου) έναντι σταθερής χρέωσης ύψους 9 ευρώ, αντί 85-90 που ήταν στο Βερολίνο ή 115 στο Αμβούργο.

Το πλαίσιο της νέας καμπάνιας θα είναι παρόμοιο, αν και η τιμή του εισιτηρίου δεν θα είναι τόσο χαμηλή. Η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για μια τιμή του μηνιαίου πάσου, αλλά έχει υποδείξει ένα εύρος τιμών μεταξύ 49 και 69 ευρώ. «Τα σχεδόν δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς δεν είναι κάτι που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά μακροπρόθεσμα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, εκτιμώντας το κόστος του μέτρου σε ετήσια βάση στα 14 δισ. ευρώ. Το Βερολίνο στοχεύει στην «έγκαιρη» εισαγωγή του διαδόχου του εισιτηρίου των 9 ευρώ.

Και σε άλλες χώρες πραγματοποιούνται εκστρατείες για φθηνότερες μετακινήσεις, μετά τη χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Η Αυστρία παρουσίασε το λεγόμενο KlimaTicket στα τέλη του 2021, προσφέροντας απεριόριστη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς έναντι ετήσιας χρέωσης. Την περασμένη εβδομάδα, στην Ισπανία άρχισαν να προσφέρονται δωρεάν τριμηνιαία εισιτήρια τρένων.

Όπως ανέδειξε πρόσφατο ρεπορτάζ της Καθημερινής το φθηνό εισιτήριο που εφαρμόστηκε σε όλη τη Γερμανία για τρεις μήνες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Κολωνίας, βοήθησε στη συγκράτηση του ανερχόμενου πληθωρισμού κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σίγουρα σημαντική ήταν η βοήθεια στα πιο αδύνατα οικονομικά στρώματα.

Ακόμη, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το ένα πέμπτο των Γερμανών χρησιμοποίησε τακτικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς για πρώτη φορά χάρη στο εισιτήριο των 9 ευρώ. Επίσης, καταγράφηκε αύξηση 42% στα σιδηροδρομικά ταξίδια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από την COVID-19.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Πέρα από την εξοικονόμηση πετρελαίου και αερίου, το εισιτήριο των 9 ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 1,8 εκατ. τόνους, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Γερμανικών Μεταφορικών Εταιρειών (VDV).

Συνολικά, εκτιμάται ότι από την εισαγωγή του την 1η Ιουνίου έως και το τέλος Αυγούστου, πωλήθηκαν περίπου 52 εκατομμύρια εισιτήρια των 9 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Guardian.

Στο πακέτο της ΔΕΘ και τα φθηνά εισιτήρια στις συγκοινωνίες

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχουν γράψει το kathimerini.gr και το moneyreview.gr, μέτρα ενίσχυσης της χρήσης των συγκοινωνιών, στα πρότυπα αντίστοιχων δράσεων άλλων χωρών όπως της Γερμανίας, βρίσκονται προς ένταξη στο πακέτο που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Στο «τραπέζι» βρίσκονται δύο προτάσεις για τις συγκοινωνίες:

  • Η πρώτη αφορά τη δημιουργία ενός πακέτου απεριορίστων διαδρομών για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε για τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες στη Γερμανία και το οποίο έδινε μηνιαίες κάρτες για λεωφορεία, μετρό, τραμ και προαστιακό σιδηρόδρομο κόστιζαν μόλις 9 ευρώ.
  • Η δεύτερη πρόταση είναι πιο στοχευμένη, καθώς προβλέπει την παροχή δωρεάν καρτών απεριορίστων διαδρομών στους νέους έως 29 ετών, καθώς όπως και πέρσι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει και φέτος ξεχωριστό πακέτο μέτρων για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επομένων ημερών, οπότε και θα «κλειδώσει» το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου.

Την Κυριακή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται σχέδιο για φθηνότερες μετακινήσεις. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ερωτηθείς εάν βρίσκεται στο τραπέζι ένα «γερμανικό» σχέδιο μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι και το συγκεκριμένο μέτρο είναι ένα από αυτά που εξετάζει η κυβέρνηση, που δεν μένει στις διαπιστώσεις ή στις συνηθισμένες κινήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το εν λόγω μέτρο αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, τη μετακίνηση, την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τα Ι.Χ. «Τα αρμόδια υπουργεία θα αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα που υπάρχει» πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Στο πακέτο της ΔΕΘ και τα φθηνά εισιτήρια στις συγκοινωνίες

Γερμανία: Τέλος για το μηνιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ – Τι έπεται;

Απεριόριστα ταξίδια με 9 ευρώ το μήνα: Γιατί οι Γερμανοί θα κάνουν φθηνές διακοπές φέτος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News