Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 14:19
BUSINESS & FINANCE

Κίνδυνος Lehman στην ενέργεια: Margin calls 1,5 τρισ. – Σπεύδουν για διασώσεις οι κυβερνήσεις

Κίνδυνος Lehman στην ενέργεια: Margin calls 1,5 τρισ. – Σπεύδουν για διασώσεις οι κυβερνήσεις

Αντιμέτωπη με τη δική της «στιγμή Lehman Brothers» βρίσκεται η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις ρίχνουν δισεκατομμύρια για να στηρίξουν τις εταιρείες ρεύματός τους, την ώρα που η νορβηγική Equinor υπολογίζει ότι margin calls  ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων πρέπει να καλυφθούν, για να μην καταρρεύσει η αγορά του trading ενέργειας.

Η Equinor προειδοποιεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων ενέργειας κινδυνεύει να «παγώσει» εάν οι κυβερνήσεις δεν δώσουν στις εταιρείες κοινής ωφέλειας ρευστότητα για να καλύψουν margin calls τουλάχιστον 1,5 τρισ. δολαρίων. «Θα χρειαστεί στήριξη της ρευστότητας, αν και  η φυσική αγορά δουλεύει», σημειώνει η Helge Haugane, ανώτερη αντιπρόεδρος της Equinor για το αέριο και την ενέργεια, σύμφωνα με το Bloomberg. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα χρειαστούν 1,5 τρισ.  για τη στήριξη της αγοράς παραγώγων, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς.

Τις τελευταίες ημέρες, κυβερνήσεις από τη Σουηδία έως την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάζονται να στηρίξουν τις εταιρείες κοινής ωφέλειάς τους.

Σήμερα το πρωί, η φινλανδική Fortum Oyj έλαβε 2,35 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση για να διασφαλίσει ότι έχει αρκετή ρευστότητα. Η Ελβετία έδωσε στην Axpo πιστωτική γραμμή έως 4 δισ. φράγκων, την οποία η εταιρεία που παράγει και εμπορεύεται ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ζήτησε, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμα.  

Η  Φινλανδία προειδοποιεί για μια στιγμή Lehman Brothers, καθώς οι εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν ξαφνικές ελλείψεις ρευστότητας. Μαζί με την Σουηδία, οι δύο χώρες έχουν ανακοινώσει έκτακτο πρόγραμμα ρευστότητας 33 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των εταιρειών κοινής ωφέλειας μέσω δανείων και εγγυήσεων.

Στη Βρετανία, η Centrica βρίσκεται σε συζητήσεις για την επέκταση γραμμών πίστωσης.

Η κατάσταση στον κλάδο παρουσιάζει ταχύτατη επιδείνωση, ειδικά έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.

Βοήθεια για τις εταιρείες εξετάζει και η Κομισιόν, με τα σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι να περιλαμβάνουν πιστωτικές γραμμές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, νέα προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως collateral και προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης στις αγορές παραγώγων.  

Οι αγοραστές χονδρικής και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας συνήθως τηρούν μεγάλες short θέσεις στα παράγωγα της ενέργειας ως αντιστάθμιση κινδύνου έναντι των συμβολαίων που έχουν στην φυσική αγορά, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες όταν οι αγορές ανεβαίνουν απότομα και οι θέσεις αυτές γίνονται ζημιογόνες. Όταν αυτό συμβαίνει, οι εταιρείες καλούνται να καταθέσουν περισσότερα μετρητά ως collateral έναντι αυτής της θέσης.

Αναλυτές της Citigroup υπολογίζουν ότι η αύξηση στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου ανάγκασε τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να δώσουν πάνω από 100 δισ. ευρώ επιπλέον σε collateral για να καλύψουν τα margin calls.

Ένα μέτρο που προωθείται από λομπίστες είναι να επιτραπεί στις εταιρείες κοινής ωφέλειας (αλλά όχι στους παίκτες του finance που συμμετέχουν στα παράγωγα της ενέργειας) να δίνουν ως collateral άλλα προϊόντα, πέραν των μετρητών, όπως για παράδειγμα εγγυήσεις τραπεζών ή δικαιώματα εκπομπής ρύπων. Με αυτό τον τρόπο, θα απελευθερωθεί ρευστότητα ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να τη χρησιμοποιήσουν με πιο ουσιαστικούς τρόπους.

Στο μέτωπο των πιστώσεων, η Γερμανία έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πακέτο, καθώς έχει κάνει διαθέσιμα δάνεια 7 δισ. ευρώ για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, πέραν του πακέτου βοήθειας των 100 δισ. ευρώ. Η Uniper ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα άλλα 4 δισ. ευρώ, αφότου εξάντλησε την αρχική γραμμή πίστωσης των 9 δισ. ευρώ.

Η δημοτική εταιρεία ρεύματος της Βιέννης επίσης εξασφάλισε 2 δισ. ευρώ από την αυστριακή κυβέρνηση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ε.Ε.: Μπορούν τα μέτρα στήριξης των 375 δισ.ευρώ να κρατήσουν ζεστά τα νοικοκυριά;

Παρέμβαση Σουηδίας και Φινλανδίας – φόβοι για χρεοκοπίες τύπου Lehman στην ενέργεια

BofA: Είναι λάθος το πλαφόν στις τιμές ρεύματος – Τι πρέπει να γίνει 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News