Business & Finance Δευτέρα 5/09/2022, 18:45
BUSINESS & FINANCE

Το ενεργειακό μπρα ντε φερ κλονίζει τις αγορές – Κλειδώνουν τα μέτρα Ελλάδας και ΕΕ

Το ενεργειακό μπρα ντε φερ κλονίζει τις αγορές – Κλειδώνουν τα μέτρα Ελλάδας και ΕΕ

Το ενεργειακό μπρα ντε φερ Ρωσίας – Ευρώπης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επιχειρούν να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, αφενός για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, αφετέρου για την προστασία των καταναλωτών από την εκτόξευση του κόστους ζωής. Μέχρι, όμως να παρουσιαστούν συνεκτικά σχέδια που θα πείθουν πολίτες και επενδυτές, το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί βυθίζει τις αγορές ολοένα και περισσότερο στο κόκκινο.

Η απόφαση του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom να διακόψει επ΄ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream ενέτεινε το κλίμα αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές αγορές, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε πτώση άνω του 1% με όλα τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν βαριές απώλειες. 

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε σήμερα 1,83%, μια πτώση που του στοίχισε έστω και οριακά τις 830 μονάδες, κλείνοντας στις 829,34 μονάδες. Οι Δείκτες Υψηλής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με παρόμοιες απώλειες της τάξεως του 1,85% και 1,83% αντίστοιχα, ενώ στο -1,95% βρέθηκε ο τραπεζικός δείκτης.  Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο σημείωσε μόνο η μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+1,69%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Μυτιληναίος (-5,45%), της Viohalco (-3,79%), της Τιτάν (-3,74%), της Elvalhalcor (-3,65%) και της Πειραιώς (-3,51%).

Εκβιάζει η Μόσχα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, την περασμένη Παρασκευή οι προμήθειες αερίου μέσω του Nord Stream διακόπηκαν λόγω τεχνικού προβλήματος. Ωστόσο όπως αποκάλυψαν σήμερα οι Financial Times το Κρεμλίνο διεμήνυσε πως οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν θα συνεχιστούν παρά μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επέρριψε τις ευθύνες για τη διακοπή των ροών του Nord Stream στις κυρώσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά. «Τα προβλήματα στις ροές φυσικού αερίου ήρθαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες σε βάρος της χώρας μας και αρκετών επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα στις ροές», είπε.

Προετοιμασίες στο Μαξίμου για ΕΕ και ΔΕΘ 

Καθώς οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ εντείνονται, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου, στην κυβέρνηση δουλεύουν πυρετωδώς για την προώθηση των ελληνικών θέσεων στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αλλά και στην τελική διαμόρφωση του πακέτου μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Για αυτό εξάλλου πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, που όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει ως αντικείμενο τις εξελίξεις για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας και την επικαιροποίηση των πρωτοβουλιών ενόψει του χειμώνα, αλλά και την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. 

Για τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, βάση των ελληνικών θέσεων αποτελεί η επιστολή των έξι σημείων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου και υπογραμμίζεται η ανάγκη να μπει πλαφόν και να αποσυνδεθεί το φυσικό αέριο από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας.

«Η ελληνική πρόταση είναι αντικείμενο επεξεργασίας από την Κομισιόν και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την στήριξη εξαντλώντας αλλά όχι παραβιάζοντας τα δημοσιονομικά περιθώρια», σημείωσε ο κ. Οικονόμου κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος και για την περίοδο μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και για το 2023. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, αφού προϋπολογιστεί το κόστος για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, θα «δεσμευτεί» δημοσιονομικός χώρος για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών (απαιτούνται περίπου 450 εκατ. ευρώ επιπλέον για το 2023 σε σχέση με το 2022) αλλά και για την αύξηση των συντάξεων που επίσης κοστίζει περισσότερα από 650 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μετρήσεις του 2023. 

Σχέδιο τεσσάρων προτάσεων από την Κομισιόν 

Στο μεταξύ, την πρόταση της Κομισιόν, η οποία αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως φαίνεται από σχετική ανάρτηση της επικεφαλής της Κομισιόν στο Twitter, η πρόταση προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχει τέσσερα σκέλη:

  • Μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια
  • Πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία
  • Στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων αξιοποιώντας τα έσοδα από τον ενεργειακό κλάδο
  • Διευκόλυνση παροχής στήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας σχετικά με την αστάθεια

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Οι τέσσερις άξονες της πρότασης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Εκβιασμός από τη Μόσχα: Αέριο μόνο εάν αρθούν οι κυρώσεις

Φυσικό αέριο: Ράλι έως και 35% μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας

Τιμές ενέργειας: Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι στην Ε.Ε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News