Business & Finance Κυριακή 4/09/2022, 16:51
BUSINESS & FINANCE

Ο πρώην πρόεδρος της Tata Sons, Cyrus Mistry, πεθαίνει σε τροχαίο

Ο πρώην πρόεδρος της Tata Sons, Cyrus Mistry, πεθαίνει σε τροχαίο

Ο Σάιρους Μίστρι, ο 54χρονος πρώην πρόεδρος του ινδικού ομίλου Tata Sons, πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα λίγο έξω από τη Βομβάη την Κυριακή, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία.

Ο Μίστρι καθαιρέθηκε από τη θέση του προέδρου της Tata Sons το 2016, πυροδοτώντας μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη για την οποία το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε τελικά υπέρ του ομίλου.

Το ατύχημα σημειώθηκε στο Πάλγκαρ, που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) βόρεια της Βομβάης, το απόγευμα της Κυριακής. Ο Μίστρι ταξίδευε στη Βομβάη από το Γκουτζαράτ με άλλους τρεις, είπε ο Μπ. Πατίλ, ο ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας στην περιοχή Παλγκάρ.

Ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας της Βομβάης είπε ότι το αυτοκίνητο στο οποίο ταξίδευε ο Μίστρι έπεσε στη διαχωριστική νησίδα και ότι πέθανε στο σημείο του δυστυχήματος.

Αρκετοί εξέχοντες πολιτικοί και βιομήχανοι έστειλαν τα συλλυπητήρια τους στο Twitter μετά την είδηση ​​του θανάτου του Μίστρι. Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε τον θάνατο του Μίστρι πρόωρο και συγκλονιστικό.

«Ήταν ένας πολλά υποσχόμενος επιχειρηματικός ηγέτης που πίστευε στην οικονομική ικανότητα της Ινδίας. Ο θάνατός του είναι μεγάλη απώλεια για τον κόσμο του εμπορίου και της βιομηχανίας», έγραψε ο Μόντι στο Twitter.

Η οικογένεια του Mistry, η SP Group και η Tata Sons δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Μίστρι ήταν ο έκτος πρόεδρος του ομίλου Tata, ενός ομίλου ετερογενών δραστηριοτήτων που ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια, και ο δεύτερος που δεν ονομαζόταν Tata. Ήταν ο κουνιάδος του Noel Tata, ετεροθαλούς αδελφού του προκατόχου του Μίστρι ως προέδρου της Ratan Tata.

Ο παππούς του Μίστρι αγόρασε για πρώτη φορά μετοχές της Tata Sons τη δεκαετία του 1930. Ο Όμιλος Shapoorji Pallonji (SP), που ιδρύθηκε από τον πατέρα του Μίστρι, κατέχει επί του παρόντος σχεδόν το 18% των μετοχών, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο μεμονωμένο μέτοχο σε μια εταιρεία που ελέγχεται κυρίως από καταπιστεύματα.

Η επί δεκαετίες σχέση μεταξύ της SP Group, μιας από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας, και της Tata Group ήταν τεταμένη μετά την απόλυσή του, και η SP Group από τότε προσπαθεί να «διαχωρίσει τα συμφέροντά της» από την Tata Sons.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων που μίλησε το Reuters την εποχή του διορισμού του Μίστρι τον περιέγραψαν ως ελάχιστα γνωστό στους επιχειρηματικούς κύκλους.

Πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός από το Imperial College του Λονδίνου και διοίκηση επιχειρήσεων από το London Business School, ο Μίστρι περιέγραψε τον εαυτό του ως αδηφάγο αναγνώστη επιχειρηματικών βιβλίων και παίκτη γκολφ και μοιράστηκε την αγάπη της οικογένειάς του για τα άλογα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS