Business & Finance Σάββατο 3/09/2022, 11:58
BUSINESS & FINANCE

«Ψαλίδι» το 2023 στις επιδοτήσεις για το ρεύμα

«Ψαλίδι» το 2023 στις επιδοτήσεις για το ρεύμα

Τέλος στις υψηλές κρατικές επιδοτήσεις το 2023 που κάλυψαν μέχρι σήμερα το 85% έως 94% των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια βάζει η κυβέρνηση. Κονδύλια δεν υπάρχουν για να επιδοτήσουν σε τόσο υψηλά ποσοστά το κόστος της ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγή του μείγματος των μέτρων στήριξης. Βέβαια, με την κάλυψη έως 94% των αυξήσεων φθάσαμε στο σημείο αρκετά νοικοκυριά να είχαν μηδενικούς λογαριασμούς, ενώ άλλα διαπίστωσαν και μικρές επιστροφές. Και αυτό καθώς η κρατική τιμήεπιδότηση υπερκάλυψε την τιμή του παρόχου.

Η πολιτική αυτή είναι αδύνατον να συνεχισθεί το 2023, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, καθώς δεν υπάρχουν οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες. Αναγκαστικά η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στο «ψαλίδισμα» των επιδοτήσεων, καθώς ο προϋπολογισμός δεν αντέχει για τόσο μακρύ διάστημα να επιδοτεί σε τόσο υψηλά επίπεδα. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και στον Παύλο Τσίμα, για το 2023 θα πρέπει:

1. Να υποκαταστήσουμε το αέριο που έχει πολύ υψηλές τιμές με άλλα καύσιμα.

2. Να εξοικονομήσουμε ενέργεια.

3. Να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση φαίνεται στην παρούσα φάση να απορρίπτει τα εισοδηματικά κριτήρια καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, είναι ατελές εργαλείο, κοινωνικά άδικο για μισθωτούς και συνταξιούχους, με δεδομένο μάλιστα ότι η εισφοροδιαφυγή και απόκρυψη φορολογητέας ύλης φθάνει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, θα εξετασθεί η επιβολή ενός πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος, δεδομένου ότι πλέον δεν συμφέρει τα νοικοκυριά να χρησιμοποιούν ρεύμα για θέρμανση, αφού το πετρέλαιο είναι πλέον σημαντικά φθηνότερο. Οπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σήμερα το αέριο κοστίζει σαν να ήταν το πετρέλαιο στα 500 ευρώ το βαρέλι ή η βενζίνη στα 6-7 ευρώ το λίτρο. Κι αυτή η εξωφρενική τιμή του φυσικού αερίου περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού το 30%-40% του ηλεκτρικού παράγεται από αέριο.

Με βάση τα ανωτέρω, τα περιθώρια είναι τρομακτικά στενά για το 2023. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το επόμενο έτος τα υπερέσοδα από τους φόρους θα φθάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως θα πρέπει να χρηματοδοτήσει και άλλα προαναγγελθέντα μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που κοστίζει περί τα 470 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, το 2023 θα δοθούν οι πρώτες αυξήσεις έπειτα από πολλά χρόνια στους συνταξιούχους. Τμήμα της αύξησης έχει συνυπολογισθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2023, ωστόσο το ποσό είναι μεγαλύτερο και θα πρέπει να καλυφθεί από τις υπερεισπράξεις των φόρων.

Αυτά που απομένουν σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την επιδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε η κυβέρνηση σταματά τα οριζόντια μέτρα ή σε διαφορετική περίπτωση θα περιορισθεί σημαντικά το ύψος της επιδότησης.

Οπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, για το 2023 «θα καταρτίσουμε έναν συντηρητικό προϋπολογισμό, θα βάλουμε κάποιες υποθέσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα προχωρήσουμε σε αυτό το καθεστώς της ακραίας αβεβαιότητας βήμα βήμα».

Διαβάστε επίσης: 

Το σχέδιο για τον χειμώνα – Πού θα κατευθυνθούν οι κρατικοί πόροι

Μηχανισμός για το ρεύμα: Όφελος 1,1 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές έως τώρα

Μητσοτάκης: Μετρημένα τα μέτρα στήριξης, οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News