BUSINESS & FINANCE

Το σχέδιο για τον χειμώνα – Πού θα κατευθυνθούν οι κρατικοί πόροι

Το σχέδιο για τον χειμώνα – Πού θα κατευθυνθούν οι κρατικοί πόροι

Αλλαγή πλεύσης για την Ευρώπη σχεδιάζει η Κομισιόν, καθώς αναμένεται να υιοθετήσει έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, εν όψει ενός δύσκολου και βαρύ χειμώνα. Εάν υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση, αυτό άμεσα σημαίνει πως και για τη χώρα μας θα απελευθερωθούν επιπλέον πόροι. Η κυβέρνηση θα είναι πιο «άνετη» να ελιχθεί και να μπορέσει να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση από τον Ιούλιο έχει υιοθετήσει ένα νέο μηχανισμό για το ρεύμα. Με τον μηχανισμό που έθεσε σε εφαρμογή, στην πράξη αποσυνδέθηκε η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, η οποία πλέον καθορίζεται κάθε μήνα από τη ΡΑΕ. Οι ηλεκτροπαραγωγοί δεν εισπράττουν τις τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά τις καθοριζόμενες τιμές οι οποίες εξασφαλίζουν την κάλυψη του κόστους ανά τεχνολογία συν ένα εύλογο κέρδος.

Μέσω αυτού του μηχανισμού, η κυβέρνηση κατάφερε να «εισπράξει» 1,1 δισ.  ευρώ από υπερέσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, που κατευθύνθηκαν στους καταναλωτές μέσω των οριζόντιων επιδοτήσεων. Προφανώς όμως τα υπερέσοδα αποδείχθηκαν όχι αρκετά, καθώς οι  δυσθεώρητες τιμές  χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος εκτίναξαν τις κρατικές επιδοτήσεις και έτσι μόνο για τον Σεπτέμβριο, ο κρατικός προϋπολογισμός πρέπει να συνεισφέρει περίπου 800 εκατ. ευρώ. Προφανώς και τα 800 εκατ. ευρώ είναι νούμερο μη βιώσιμο εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση ώστε να μπορούν να επιδοτούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Εφόσον υπάρξει η ευρωπαϊκή λύση, η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις επιδοτήσεις ώστε οι τιμές να κρατηθούν στα επίπεδα των 14-16 λεπτών, χωρίς ο κρατικός προϋπολογισμός να κινδυνεύει από τη μαύρη τρύπα στην οποία μπορεί να εξελιχθούν οι τιμές του ρεύματος. Η απελευθέρωση των κρατικών πόρων θα δώσει τη δυνατότητα για επιδότηση περίπου 700.000 χιλιάδων καταναλωτών φυσικού αερίου αλλά και εν όψει του χειμώνα, να δοθεί ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης -το μεγαλύτερο όλων των εποχών- ώστε να βγει ο χειμώνας κυρίως για τους ευάλωτους. 

Διαβάστε επίσης: 

«Ζυγίζουν» τα μέτρα της ΔΕΘ – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις

Μηχανισμός για το ρεύμα: Όφελος 1,1 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές έως τώρα

Φυσικό αέριο: Τι θα αποφασίσει η Ευρώπη – Τι σημαίνει για την Ελλάδα η θέσπιση πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News