Business & Finance Κυριακή 27/12/2020, 09:47
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Τα εταιρικά κέρδη, το νέο «καύσιμο» για τις μετοχές

Τα εταιρικά κέρδη, το νέο «καύσιμο» για τις μετοχές

Μία χρηματιστηριακή αγορά που στηρίχθηκε εφέτος σε κάτι περισσότερο από την ελπίδα, φανερώνει ότι το 2021 θα βρει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη.

Η αισιοδοξία που πυροδοτήθηκε από προσδοκώμενα γεγονότα δημιουργεί ένα πιο σταθερό έδαφος για τη bull market, ειδικά εν αναμονή της ανάκαμψης της εταιρικής Αμερικής το 2021. Παρότι τα μέτρα στήριξης της Φέντεραλ Ριζέρβ, τα εμβόλια και ο ενθουσιασμός των μικροεπενδυτών εξακολουθούν να συνθέτουν το κεντρικό σκηνικό, οι ενδείξεις για σημαντική βελτίωση των εταιρικών κερδών το επόμενο έτος αποτελούν τώρα το βασικότερο παράγοντα στήριξης των μετοχών. Εξηγούν επίσης και τους λόγους της ευφορίας της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες, όταν η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με τη μετάλλαξή του, τις αντιπαραθέσεις στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και η αβεβαιότητα για το Brexit δεν κατάφεραν να ανακόψουν το ράλι 13% του S&P 500 από τον Οκτώβριο.

Πίσω από αυτές τις αντοχές βρίσκονται οι σταθερές προβλέψεις για βελτίωση της εταιρικής κερδοφορίας το 2021. Μεταξύ των εταιρειών του δείκτη S&P 500 που έχουν ανακοινώσει κατευθυντήριες γραμμές για τα κέρδη τέταρτου τριμήνου, περισσότερες από το ήμισυ έχουν κάνει προς τα πάνω αναθεώρηση – πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά, ποντάροντας σε κάθε εταιρεία της οποίας τα αποτελέσματα αναμένεται να αυξηθούν. «Επικρατεί η αντίληψη τόσο στις αγορές μετοχών όσο και ομολόγων ότι μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να κοιτάξουμε πέρα από το σκοτεινό χειμώνα και να δούμε μία πιο ισχυρή οικονομία και πιο υψηλά εταιρικά κέρδη όσο θα προχωρά το 2021», εκτιμά ο Ντέιβιντ Ντοναμπέντιαν της CIBC Private Wealth Management.

Παρότι οι βελτιωμένες προβλέψεις της Wall Street και καλύτερες κατευθυντήριες γραμμές που δίδουν οι επιχειρήσεις δεν εγγυώνται τίποτε για το 2021, συνιστούν μέχρι στιγμής το πιο ευδιάκριτο σημάδι βελτίωσης στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και σίγουρα έναν παράγοντα που οι επενδυτές έχουν λάβει σοβαρά υπόψη τους από το Μάρτιο, όταν ο S&P 500 άρχισε το ακατάσχετο ράλι του 65%.  

Τα κέρδη των επιχειρήσεων του S&P 500 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 167 δολάρια ανά μετοχή το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές της Wall Street. Πρόκειται για την πιο αισιόδοξη εκτίμηση από τον Απρίλιο, όταν οι επενδυτές είχαν αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις τους λόγω αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Οι σημερινές προβλέψεις είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες του Ιουλίου που έκαναν λόγο για κέρδη της τάξης των 159 δολαρίων ανά μετοχή. Με βάση τα σημερινά επίπεδα, ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε επίπεδα 22 φορές υψηλότερα από τα κέρδη του επόμενου έτους, επίπεδα υψηλά μεν, αλλά χαμηλότερα από το πολλαπλάσιο του 29 για το τρέχον έτος, γεγονός που έχει κάνει πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι η σχέση αυτή τείνει προς ομαλοποίηση.

Εάν παρακολουθήσει κάποιος 10 χαρακτηριστικά εταιρειών με βάση το Bloomberg θα διαπιστώσει ότι οι μεγαλύτεροι «κερδισμένοι» αυτού του μηνός είναι οι εταιρείες των οποίων οι προοπτικές για τα κέρδη τους είναι πολύ πιο βελτιωμένες. μεταβλητότητα και η κερδοφορία, για παράδειγμα, συνδέονται με τις προοπτικές των εταιρικών κερδών – η πρώτη έχει να κάνει με τη συνέπεια των αποτελεσμάτων και η δεύτερη με το πόσο κερδοφόρος είναι μία εταιρεία. Η δυναμική αυτών των δύο παραγόντων παρακολουθείται από τη Ned Davis Research, η οποία συστήνει στους πελάτες της να επενδύσουν σε επιχειρήσεις για τις οποίες οι επενδυτές τρέφουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες ως προς την αύξηση της κερδοφορίας τους το προσεχές 12μηνο.

 

Πηγή: Βloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News