BUSINESS & FINANCE

Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Έως και 1,2 δισ. πρόσθετα έσοδα για τις ελληνικές τράπεζες

Επιθετική αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ – Έως και 1,2 δισ. πρόσθετα έσοδα για τις ελληνικές τράπεζες

Στο 1,8% ανεβάζουν οι προβλέψεις την άνοδο του euribor 3μήνου έως τα τέλη του χρόνου, από το σημερινό επίπεδο του 0,58%, προεξοφλώντας μια μεγαλύτερη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ στην συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης από το 0,50% που αναμενόταν αρχικώς.

Η αύξηση εκτιμάται ότι θα φτάσει το 0,75% – κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για μια επιθετικότερη κίνηση – καθώς πληθαίνουν οι φωνές για μια πιο αποφασιστική παρέμβαση για την αναχαίτιση του πληθωρισμού που αναρριχήθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη.

Η άνοδος θα εκτινάξει τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών κατά 1 έως και 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση με έμφαση από το δ’ τρίμηνο του έτους και μετά, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια γενναία ενίσχυση της κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών σε μια κρίσιμη περίοδο, που ο ανταγωνισμός διατηρεί χαμηλά τα spreads από τις νέες δανειοδοτήσεις.

Η πιστωτική επέκταση ελλείψει επαρκούς ζήτησης από νοικοκυριά για την κάλυψη στεγαστικών και καταναλωτικών αναγκών, βασίζεται κυρίως στα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και ο ανταγωνισμός των ελληνικών τραπεζών για μια θέση στον περιορισμένο αριθμό των επιχειρήσεων που θεωρούνται αξιόχρεες, δημιουργεί πιέσεις στα περιθώρια, που σύμφωνα με τραπεζικές πηγές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα παρά την άνοδο του κόστους χρήματος.

Η τάση αυτή προκύπτει και από τα αποτελέσματα 6μήνου που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με βάση τα οποία το επιτοκιακό περιθώριο (Net Interest Margin) παρέμεινε χαμηλό μεταξύ 1,6% – 1,9%, επιβεβαιώνοντας τον υψηλό ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών για την αύξηση των μεριδίων τους στις νέες χρηματοδοτήσεις, που αποτελεί και τον προπομπό για την οριστική επιστροφή στην κερδοφορία.

Η ρευστότητα

Η πίεση έτσι για την αύξηση των εσόδων από τόκους μεταφέρεται στους καταθέτες, οι οποίοι αναμένεται να καρπωθούν μικρό μέρος από την άνοδο των επιτοκίων. Η αύξηση των καταθέσεων που αθροίζει τα 41,7 δισ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα παρά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και την ύφεση που προκάλεσε στην οικονομία, έχει δημιουργήσει πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα. Δίνει έτσι το αναγκαίο περιθώριο στις τράπεζες να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης του κόστους χρήματος που πυροδότησε η άνοδος του πληθωρισμού, διατηρώντας χαμηλά τα spreads στις νέες χορηγήσεις που είναι η καύσιμη ύλη για την ενίσχυση των επιτοκιακών εσόδων.

Οι καταθέτες, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα είναι ο αδύναμος κρίκος της εξίσωσης ακόμη και μετά την λήξη του Προγράμματος Στοχευμένων Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης, γνωστού ως TLTRO III, που ενεργοποιήθηκε από την ΕΚΤ μέσα στην πανδημία για να στηρίξει τις τράπεζες έτσι ώστε να διοχετεύσουν φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αντλώντας ρευστότητα με αρνητικό επιτόκιο -1% ή -.5%. Το πρόγραμμα μέσω του οποίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν ρευστότητα ύψους 50,7 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του β’ τριμήνου, άρχισε να λήγει από τα τέλη Ιουλίου και οι τράπεζες θα πρέπει σταδιακά να αποπληρώσουν αυτή την ρευστότητα έως και τον Μάρτιο του 2024.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης από την ΕΚΤ ενός νέου προγράμματος που θα στοχεύει στην στήριξη της χρηματοδότησης με φθηνή ρευστότητα, οι τράπεζες στοχεύουν στην αύξηση των χορηγήσεων που θα τους επιτρέψει να διαθέτουν τις αναγκαίες εγγυήσεις (collateral) που θα καταθέτουν στην ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας, ακόμη και αν αυτή δεν θα δοθεί με τόσο γενναιόδωρους όρους όπως συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια ή ακόμη και αν το «κούρεμα» (haircut) που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ για την αποδοχή αυτών των collateral δεν θα είναι τόσο ευνοϊκό για τα ελληνικά assets.

Διαβάστε επίσης: 

Goldman Sachs: Υψηλότερα ο πήχυς για τις ελληνικές τράπεζες – Οι 3 λόγοι

Ο πληθωρισμός εξαφανίζει τις αυξήσεις των επιτοκίων στις καταθέσεις

Τράπεζες: Νέα επιχειρηματικά δάνεια 2,5 δισ. ευρώ στο επτάμηνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News