Business & Finance Δευτέρα 29/08/2022, 21:06
BUSINESS & FINANCE

Πακιστάν: Το ΔΝΤ εγκρίνει περισσότερα από 1,1 δισ. δολ. σε κεφάλαια διάσωσης

Πακιστάν: Το ΔΝΤ εγκρίνει περισσότερα από 1,1 δισ. δολ. σε κεφάλαια διάσωσης

Το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε τη Δευτέρα την έβδομη και την όγδοη αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης του Πακιστάν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιφτάχ Ισμαήλ, το οποίο θα αποδεσμεύσει 1,17 δισ. δολ. σε κεφάλαια στη χώρα που δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα.

Είπε επίσης ότι το ΔΝΤ συμφώνησε να παρατείνει το πρόγραμμα κατά ένα χρόνο και να αυξήσει τα κεφάλαια κατά 1 δισ. δολ.

Τα κεφάλαια θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για τη χώρα της Νότιας Ασίας, που αυτή τη στιγμή υποφέρει από καταστροφικές πλημμύρες, της οποίας τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν πέσει σε επίπεδα που καλύπτουν μόνο έναν μήνα εξαγωγών και της οποίας η οικονομία έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και υψηλό πληθωρισμό.

«Το Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την αναβίωση του προγράμματος EFF. Τώρα θα πρέπει να λάβουμε την 7η και 8η δόση των 1,17 δισ. δολ.», ανέφερε ο Ισμαήλ στο Twitter.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Ισλαμαμπάντ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Το 36μηνο πρόγραμμα Extended Fund Facility του Πακιστάν, ύψους 6 δισ. δολ., στο οποίο εντάχθηκε το 2019, έχει σταματήσει από τις αρχές του τρέχοντος έτους, καθώς αγωνιζόταν να επιτύχει τους στόχους που είχε θέσει ο δανειστής.

Το διοικητικό συμβούλιο επρόκειτο να εξετάσει τις αξιολογήσεις του Πακιστάν σε συνεδρίαση τη Δευτέρα.

Ο Ισμαήλ είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επαναφέρει το πρόγραμμα μέσω επώδυνων διορθωτικών οικονομικών μέτρων έσωσαν το Πακιστάν από χρεοκοπία.

Ο Ισμαήλ είπε στο Reuters ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου συμφώνησε επίσης να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος κατά 1 δισ. δολ. και να το παρατείνει κατά ένα χρόνο.

Το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα ανοίξει άλλες πολυμερείς και διμερείς οδούς χρηματοδότησης για το Πακιστάν, που περίμεναν μια πιο υγιή οικονομική κατάσταση από τον δανειστή.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News