Business & Finance Πέμπτη 25/08/2022, 20:44
BUSINESS & FINANCE

Πώς να δικτυωθείτε – Συμβουλές προς τους νέους από έναν CEO

Πώς να δικτυωθείτε – Συμβουλές προς τους νέους από έναν CEO

Μάλλον έχετε πολλά κοινά με τους φίλους σας. Ίσως είστε περίπου στην ίδια ηλικία ή ίσως εργάζεστε σε παρόμοια πεδία. Μπορεί ακόμη και να μοιράζεστε κάποια χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Μια συμβουλή σημαντικού Διευθύνοντος Συμβούλου προς τους νέους που θέλουν να δικτυωθούν και αναδειχθούν επαγγελματικά: Στο περιβάλλον σας πρέπει να υπάρχουν άτομα με διαφορετικές ηλικίες, τίτλους εργασίας και ακόμη και τύπους προσωπικότητας.

«Αναζητήστε αυτά που είναι διαφορετικά, αυτά που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με όλα τα στοιχεία αυτού που είστε», λέει στο CNBC Make It ο Nick Bailey, Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς εταιρείας ακινήτων Re/Max. «Αυτές οι σχέσεις που κάνετε με αυτούς τους ανθρώπους θα μπορούσαν να είναι καλές για την ανέλιξή σας».

Σύμφωνα με μία μελέτη του 2008 στο Journal of Social and Personal Relationships που διεξήγαγε περισσότερες από 300 εργαστηριακές και επιτόπιες έρευνες φαίνεται ότι οι άνθρωποι συχνά έλκονται από άτομα που μοιάζουν με τον εαυτό τους κατά κάποιο τρόπο. Ελκύονται επίσης από άτομα που θεωρούν παρόμοια με τον εαυτό τους, είτε είναι στην πραγματικότητα είτε όχι.

Αλλά δεν πρέπει να ακολουθείτε αυτό το ένστικτο στα τυφλά, λέει ο Bailey, ο οποίος διαχειρίζεται περισσότερους από 600 υπαλλήλους σε μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 477,15 εκατ. δολ. Λέει ότι μπορείτε πραγματικά να επωφεληθείτε από την αλληλεπίδραση με άτομα με διαφορετικές ηλικίες, θέσεις εργασίας ή προσωπικότητες: Μπορείτε να μοιραστείτε διάφορους «οδικούς χάρτες», στρατηγικές, εμπειρίες και νέες προοπτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω επαγγελματική ανάπτυξή σας.

Αυτά τα άτομα θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επεκτείνετε τις γνώσεις σας σε διαφορετικούς τομείς της επιχείρησής σας, να ανακαλύψετε νέες προσεγγίσεις για την επίλυση προβλημάτων και να σας ανοίξουν νέες  ευκαιρίες σταδιοδρομίας», προσθέτει.

«Αν είσαι νέος, δεν μπορείς να μιλάς απλώς με τα πέντε άτομα στην εταιρεία σου ή με μια ομάδα συμφοιτητών σας, παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται πιο άνετο», λέει ο Bailey. «Το να έχεις αυτές τις σχέσεις με ανθρώπους που είναι διαφορετικοί μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμο για σένα».

Ο Bailey προσφέρει τη δική του καριέρα ως απόδειξη. Σε ηλικία 19 ετών, άρχισε να προσφέρει εθελοντική εργασία στο διοικητικό συμβούλιο της Powell Valley Economic Development Alliance στο Ουαϊόμινγκ, όπου ηγέτες επιχειρήσεων από διαφορετικούς τομείς συνεργάστηκαν για να βρουν τρόπους ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.

Εκεί, συνδέθηκε με πολλά στελέχη, ηγέτες επιχειρήσεων μεσαίου επιπέδου και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων. Λέει ότι βρήκε ιδιαίτερη αξία σε ανθρώπους που ήταν σχεδόν δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτεροί του, με χρόνια εργασιακής εμπειρίας που μπορούσε να αξιοποιηθεί. Οι ιστορίες και οι συμβουλές τους τον εξόπλισαν με νέες στρατηγικές για την ανέλιξή του, λέει.

Φυσικά, το να πλησιάζεις αγνώστους και να προσπαθείς να δημιουργήσεις σχέσεις μαζί τους μπορεί να είναι τρομακτικό. Ο Bailey έχει δύο χρήσιμες συμβουλές:

1. Εκτεθείτε

Το πρώτο, λέει, είναι να μαζέψεις κουράγιο για να βάλεις τον εαυτό σου εκεί έξω. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να πει κάποιος είναι «όχι», αν και τις περισσότερες φορές αυτό δεν συμβαίνει, λέει ο Bailey.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα παρευρεθείτε σε μια εκδήλωση δικτύωσης για μια βιομηχανία που είναι ελαφρώς διαφορετική από τη δική σας ή θα στείλετε ένα τυπικό email στον Διευθύνοντα Σύμβουλο μιας εταιρείας που πάντα θαυμάζατε. Θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσέγγιση ενός γνωστού επαγγελματία με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας ή ενός νέου επιχειρηματία που διακρίνεται στον κλάδο του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να κολακευτούν όταν κάποιος εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυτούς και τη δουλειά τους. Λάβετε αυτό υπόψη εάν αισθάνεστε ποτέ νευρικοί ώστε να έρθετε σε επαφή με άλλους.

«Όταν είσαι διατεθειμένος να βγεις εκεί έξω, θα νιώθεις άβολα», λέει ο Bailey. «Αλλά όταν το κάνετε αυτό, οι επαφές θα μπουν στη θέση τους. Οι άνθρωποι θα λατρέψουν να δουν κάποιον που ενδιαφέρεται για αυτούς ή κάτι που έκαναν».

2. Προσεγγίστε τους ανθρώπους ειλικρινά

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που δικτυώνονται για χάρη της δικτύωσης και εκείνων που θέλουν πραγματικά να οικοδομήσουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Για να γίνεις ο τελευταίος, θα πρέπει να δείξεις αρκετή ειλικρίνεια για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κάποιου, λέει ο Bailey.

Μην είστε κάποιος που τρέχει σε κάθε εκδήλωση, επιδεικνύοντας τον εαυτό του, λέει ο Bailey. Οι άνθρωποι δεν θα σας πάρουν στα σοβαρά αν δεν αφιερώνετε χρόνο για να τους γνωρίσετε. Επίσης, δεν πρέπει ποτέ να φαίνεται ότι έχετε κάποιον απώτερο σκοπό, προσθέτει ο Bailey: Μην πλησιάζετε κάποιον και ζητάτε αμέσως να κάνει κάτι για εσάς.

Αντίθετα, ακούστε τους ενεργά. Κάντε ειλικρινείς ερωτήσεις σχετικά με αυτούς και την καριέρα τους, κοινοποιήστε τι θέλετε να μάθετε από αυτούς και μοιραστείτε σχετικές πληροφορίες για τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να σας κάνουν χάρη -όπως να σας παραπέμψουν για δουλειά ή ακόμα και να σας προσλάβουν οι ίδιοι- εάν αφιερώσετε χρόνο για να χτίσετε πρώτα μια σχέση εμπιστοσύνης.

«Μην προσπαθείς να χρησιμοποιήσεις ανθρώπους. Οι άνθρωποι μπορούν να το “μυρίσουν” αυτό ένα μίλι μακριά», λέει ο Bailey. «Πρέπει να είσαι γνήσιος. Θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι θα προσφερθούν να σε βοηθήσουν με κάποιο τρόπο αν δημιουργήσεις μια σχέση και εμπιστοσύνη».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Θέλετε να αλλάξετε καριέρα; Πώς να το κάνετε

Ο άνθρωπος με το όνομα Mudge: Ο πρώην χάκερ που κάνει το Twitter να τρέμει

5 μήνες, 52 χώρες στα 17 του χρόνια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News