BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Πάγιες εντολές με άδειους λογαριασμούς

Τράπεζες: Πάγιες εντολές με άδειους λογαριασμούς

Η φράση ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος, φαίνεται ότι ισχύει για εκατοντάδες νοικοκυριά που ενώ έχουν ενεργοποιήσει τη μέθοδο της πάγιας εντολής για την πληρωμή των λογαριασμών τους, δεν διαθέτουν την κρίσιμη στιγμή επαρκές υπόλοιπο για την εξόφλησή τους και έτσι η συναλλαγή απορρίπτεται από την τράπεζα.

Το φαινόμενο αρχίζει να παίρνει διαστάσεις καθώς σύμφωνα με στοιχεία του moneyreview.gr, οι απορρίψεις πάγιων εντολών αυξήθηκαν κατά 29,5% το επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ρευστότητας, παρά την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται σταθερά τους τελευταίους μήνες και αποδίδεται από την δραματική αύξηση των υποχρεώσεων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΙΑΣ, που αποτελεί τον εθνικό φορέα εκκαθάρισης όλων των συναλλαγών, οι απορρίψεις το επτάμηνο του τρέχοντος του 2022 αυξήθηκαν στα 4,2 εκατ. από 3,3 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο κατά 29,5%, ποσοστό τριπλάσιο από την αύξηση που κατέγραψε το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πάγιων εντολών στην χώρα μας για την πληρωμή λογαριασμών. Συγκεκριμένα ο αριθμός των πάγιων εντολών αυξήθηκε στα 10,7 εκατ. έναντι 9,7 εκατ. το 2021, καταγράφοντας ετήσια άνοδο κατά 9,9%.

Πρόκειται για πάγιες εντολές που έχουν συνδεθεί με τραπεζικούς λογαριασμούς για την πληρωμή λογαριασμών ρεύματος, κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, ύδρευσης ή άλλων υποχρεώσεων.

Τη μερίδα του λέοντος στις πάγιες εντολές, δηλαδή 4,6 εκατ. αντιπροσωπεύουν οι εντολές για την εξόφληση λογαριασμών ρεύματος, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 21% την τελευταία τριετία, ενώ σταθερές εμφανίζονται οι πάγιες εντολές για την πληρωμή λογαριασμών τηλεφωνίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία πάγιων εντολών είναι η εξόφληση ασφαλίστρων, που αυξήθηκε επίσης κατά 45,6% τα τρία τελευταία χρόνια.

Η αύξηση των απορρίψεων αποτελεί ανησυχητικό σημάδι που δείχνει την έλλειψη ρευστότητας ακόμη και από νοικοκυριά που έχουν επιλέξει εκούσια την πληρωμή των υποχρεώσεών τους μέσω πάγιας εντολής, προεξοφλώντας την δυνατότητά τους να έχουν διαθέσιμο υπόλοιπο, κάτι που τελικά δεν επαληθεύεται την στιγμή της εξόφλησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές εταιρείες – κυρίως ενέργειας – δίνουν κίνητρο για την σύνδεση του λογαριασμού με πάγια εντολή, ενώ άλλες – κυρίως τηλεπικοινωνιών – έχουν κάνει υποχρεωτική τη διασύνδεση με τραπεζικό λογαριασμό όταν ο λογαριασμός εκδίδεται ηλεκτρονικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πληρωμή των μηνιαίων υποχρεώσεων μέσω πάγιας εντολής δεν αποτελεί διαδεδομένο τύπο πληρωμών στην χώρα μας σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές που προκρίνουν αυτό τον τύπο συναλλαγών για την εξόφληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άμεσες χρεώσεις, κατηγορία στην οποία εμπίπτουν οι πάγιες εντολές, αντιπροσωπεύουν με βάση στοιχεία της ΕΚΤ για το 2021 το 20% των συναλλαγών στην Ε.Ε. έναντι μόλις 1,2% στην Ελλάδα με τον αριθμό των άμεσων χρεώσεων ανά κάτοικο να διαμορφώνεται στις 67,6 συναλλαγές στην Ε.Ε. έναντι μόλις 2,4 ανά κάτοικο στην χώρα μας.

Διαβάστε επίσης: 

Ηλεκτρονικές πληρωμές: Εκτινάχθηκαν μέσα στην πανδημία

Στροφή στο πλαστικό χρήμα: Ενισχύθηκε κατά 32% η αξία αγορών με κάρτες το β’ τρίμηνο

Στην ψηφιακή εποχή περνούν οι πληρωμές με δόσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News