BUSINESS & FINANCE

«Ανάσες» από τον τουρισμό – πιέσεις από το φυσικό αέριο

«Ανάσες» από τον τουρισμό –  πιέσεις από το φυσικό αέριο

Η πορεία του τουρισμού φέρνει χαμόγελα και αισιοδοξία στη κυβέρνηση, αφού γεμίζει τα κρατικά ταμεία περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σε μια κρίσιμη περίοδο. Κατά  2,3% υψηλότερα σε σχέση με εκείνα του 2019 διαμορφώθηκαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούνιο του 2022, σηματοδοτώντας το άλμα του ελληνικού τουρισμού πάνω και από τα επίπεδα της τελευταίας «κανονικής» χρονιάς πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τουριστικές εισπράξεις για το πρώτο εξάμηνο του 2022 είναι κατά 5,3% χαμηλότερες σε σχέση με το 2019. Η μέση δαπάνη  φέτος τον Ιούνιο  αυξήθηκε  ανά ταξίδι  κατά 15,9% σε σχέση με το 2019.

Από την άλλη, όμως, το φυσικό αέριο δημιουργεί και τη μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς αδειάζει τα κρατικά ταμεία και καταπίνει όλο και περισσότερο δημοσιονομικό χώρο.

Η σκιά της αβεβαιότητας εντείνεται ξανά πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο, καθώς η Μόσχα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πως ο αγωγός Nord Stream  1 θα κλείσει στις 31 Αυγούστου, εντείνοντας ξανά τους φόβους ότι ο Πούτιν θα κλείσει τη στρόφιγγα. Οι τιμές του φυσικού αερίου προκαλούν ίλιγγο, με την τιμή χθες να φλερτάρει με τα 300€/kWh. 

 Συνακόλουθα και η χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος που εκτοξεύθηκε  στα 616,38 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή υψηλότερη κατά 14,2% σε σχέση με την προηγουμένη ημέρα. Στο κόκκινο όμως είναι όλη η Ευρώπη με  τις τιμές να βρίσκονται πάνω από τα 600€ σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

«Ανάσες» από τον τουρισμό –  πιέσεις από το φυσικό αέριο-1

Mε αυτές τις τιμές, πάντως, στο  ρεύμα, το κόστος ανεβαίνει πολύ περισσότερο από ό,τι είχε υπολογιστεί, για να στηριχθεί ο νέος μηχανισμός ρεύματος. Τον Αύγουστο, μόνο το κονδύλι που προέρχεται από τον προϋπολογισμό, πλέον δηλαδή  των πόρων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κονδύλι για τον Σεπτέμβριο αναμένεται να φθάσει τα 500-600 εκατ. ευρώ,  δείχνοντας ξεκάθαρα πως ο νέος μηχανισμός  ρεύματος αποτελεί και τη μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού. 

Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου, εν όψει της ΔΕΘ, μάλλον αποτελούν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς μέσα στον δημοσιονομικό χώρο που απομένει θα πρέπει να χωρέσουν επιπλέον  παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. 

Διαβάστε επίσης: 

Το ράλι των τιμών ενέργειας μειώνει το πακέτο των μέτρων της ΔΕΘ

Το πακέτο της ΔΕΘ: «Κλείδωσαν» επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης

ΔΕΘ: To τρίπτυχο μέτρων για τους νέους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News