Business & Finance Σάββατο 20/08/2022, 07:36
BUSINESS & FINANCE

Ανάπτυξη: Στο 4% ανεβαίνει ο πήχυς για το 2022, από το 3,1%

Ανάπτυξη: Στο 4% ανεβαίνει ο πήχυς για το 2022, από το 3,1%

Ενα νέο μακροοικονομικό σενάριο με πρόβλεψη για μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 3,1% του Προγράμματος Σταθερότητας, στην περιοχή του 4% ή και λίγο υψηλότερα, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενόψει της κατάθεσης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αλλά και των εξαγγελιών της ΔΕΘ.

Ηδη ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης είπε χθες, μιλώντας στο Bloomberg, ότι η ανάπτυξη θα υπερβεί πιθανότατα τις υφιστάμενες κυβερνητικές προβλέψεις ενόψει των καλύτερων –από τις αναμενόμενες– επιδόσεων του τουρισμού. Τα χθεσινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έδειξαν ότι οι εισπράξεις τον Ιούνιο ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, ενώ οι αφίξεις ήταν στο 89%, κάτι που προϊδεάζει για υψηλές τουριστικές επιδόσεις, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου, που αναμένεται να είναι ενθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν εκτίμησε στις καλοκαιρινές προβλέψεις της ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 4%. Την ίδια πρόβλεψη είχε κάνει και η Εθνική Τράπεζα. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι κανονικά η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 4% ή και λίγο παραπάνω, εξασφαλίζοντας έτσι επαρκή δημοσιονομικό χώρο για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Σημειώνουν, πάντως, ότι δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας του χειμώνα, η κυβέρνηση πρέπει να κρατήσει «πυρομαχικά» για να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες στον ενεργειακό τομέα, ενώ είναι σημαντικό να ασκηθεί υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για να μη χαθεί ο στόχος της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας. Σε κάθε περίπτωση, ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 4% εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο 2 δισ. ευρώ περίπου.

Σημειώνεται ότι εκτός από την ανάπτυξη θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω και η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό. Η Κομισιόν εκτιμά στις καλοκαιρινές προβλέψεις της ότι αυτός θα διαμορφωθεί στο 8,9%, έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 5,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

«Πάντα είμαστε λίγο συντηρητικοί στις προβλέψεις μας, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος η ανάπτυξη θα υπερβεί την επίσημη πρόβλεψή μας», είπε ο κ. Πατέλης, προσθέτοντας ότι η τουριστική κίνηση σε ορισμένες περιοχές ξεπερνάει τα επίπεδα του 2019 και ότι τα φορολογικά έσοδα είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στον στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 2% και ότι η Ελλάδα διατηρεί τον στόχο της για επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2022.

«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας», είπε. «Οποιαδήποτε δημοσιονομικά μέτρα στήριξης πρέπει να είναι μετρημένα, στοχευμένα και αναλογικά», πρόσθεσε αναφερόμενος στις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ο κ. Πατέλης μίλησε ακόμη για την πολιτική σταθερότητα, υποστηρίζοντας πως είναι από τα ισχυρότερα όπλα της χώρας. Πρόσθεσε ότι το κυβερνών κόμμα πολέμησε τον λαϊκισμό και σχημάτισε μονοκομματική κυβέρνηση πλειοψηφίας, κάτι που ο ίδιος πιστεύει ότι θα επαναληφθεί και μετά τις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Διαβάστε επίσης: 

Αλ. Πατέλης: Πάνω από τον στόχο η ανάπτυξη λόγω του τουρισμού-ρεκόρ

ΤτΕ: Στα επίπεδα του 2019 επέστρεψαν τα τουριστικά έσοδα τον Ιούνιο

Οι τελευταίες μέρες της ενισχυμένης εποπτείας: Ένα βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News