BUSINESS & FINANCE

Τρομάζουν οι τιμές στην ενέργεια – Σε αχαρτογράφητα νερά το υπουργείο Οικονομικών

Τρομάζουν οι τιμές στην ενέργεια – Σε αχαρτογράφητα νερά το υπουργείο Οικονομικών

To μόνο μέτρο που έχει κλειδώσει για το νέο πακέτο παροχών  είναι η συνέχιση της επιδότησης για το ρεύμα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέγοντας πως οι τιμές του φυσικού αερίου αποτελούν και την μεγαλύτερη αβεβαιότητα, καθώς όσο αυξάνονται οι τιμές τόσο περισσότερα χρήματα θα βάζει ο προϋπολογισμός.

Το υπουργείο Οικονομικών ως προς τον σχεδιασμό κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο. Το φυσικό αέριο κινείται εδώ και μέρες πάνω από τα 200€/ΜWh με την τιμή να σκαρφαλώνει ακόμη και πάνω από τα 250 ευρώ, εννιά με δέκα φορές πάνω σε σχέση με τις περσινές τιμές και σίγουρα πολύ μακριά από τα σενάρια του οικονομικού επιτελείου για φυσικό αέριο στα 100€/MWh.

Και τα πράγματα χειροτερεύουν, καθώς τα εφιαλτικά σενάρια ακολουθούν το ένα το άλλο για τιμές που πραγματικά τρομάζουν ακόμη και στα 400€/ΜWh για το φυσικό αέριο. Οι τιμές και όχι τόσο η επάρκεια είναι αυτό που τρομάζει την κυβέρνηση  προς το παρόν, αφού η Ελλάδα έχει εναλλακτικές στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Παρόλα αυτά, στην Ευρώπη υπάρχει διάχυτη η αγωνία για την ενεργειακή επάρκεια και οι χώρες προετοιμάζονται ακόμα και για το χειρότερο σενάριο γεμίζοντας τις αποθήκες αερίου με την πληρότητα να φτάνει αυτή την περίοδο το 75,1% και με αναλυτές να εκτιμούν πως οι ποσότητες αυτές δεν αρκούν για να βγει ο χειμώνας εάν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη. 

Ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, σε πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε ξανά πως κανένα κράτος μέλος από μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, στέλνοντας για μια ακόμη φορά το μήνυμα πως πρέπει να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή λύση  για ζήτημα των τιμών. Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της, με ένα tweet καλεί τους Ευρωπαίους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια ώστε να μπορέσει να βγει ο χειμώνας. Η πρόεδρος της Κομισιόν  χαιρέτισε τις προσπάθειες μείωσης της κατανάλωσης που έχουν ξεκινήσει ήδη σε πολλά κράτη μέλη παροτρύνοντας και τους πολίτες να κάνουν το ίδιο. 

«Χαμηλώνοντας τη θέρμανση στο σπίτι κατά 1 °C μπορεί να εξοικονομηθεί περίπου 7% ενέργεια μέσα σε ένα χρόνο. Όλοι μαζί εξοικονομούμε ενέργεια για έναν ασφαλή χειμώνα». 

Η Κομισιόν από το Μάιο έχει προτείνει μια δέσμη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας. Ανάμεσα στις λύσεις είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του air condition κατά ένα βαθμό Κελσίου και  αντίστοιχα η μείωση κατά ένα βαθμό στη θέρμανση στις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που έχει υιοθετήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Τηλεργασία για κάποιες ημέρες της εβδομάδας όπου είναι εφικτό,  μείωση των ορίων ταχύτητας  αλλά και κίνητρα για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι μέσα στις συστάσεις της Κομισιόν. 

Διαβάστε επίσης: 

Μέτρα στήριξης: Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια «ροκανίζουν» τον δημοσιονομικό χώρο

Προϋπολογισμός: 5,1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο τα φορολογικά έσοδα

UBS: Τι θα γίνει εάν η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα; Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News