BUSINESS & FINANCE

Μία «μικρή Οδησσος» στην Ελλάδα: Πληθαίνουν οι Ουκρανοί ναυτικοί στην Αθήνα

Μία «μικρή Οδησσος» στην Ελλάδα: Πληθαίνουν οι Ουκρανοί ναυτικοί στην Αθήνα

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, εκατοντάδες στελέχη ουκρανικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων μετεγκαθίστανται στην Ελλάδα. Αν και ξεκίνησε ως μία προσωρινή λύση, που προκρίθηκε τόσο λόγω της εγγύτητας των δύο χωρών όσο και λόγω πολιτισμικών παραγόντων όπως η ορθοδοξία, τείνει να λάβει διαστάσεις μονιμότερης παρουσίας, αναφέρουν πηγές της ναυτιλιακής αγοράς.

Με δεδομένο ότι εκατοντάδες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες απασχολούν σε καράβια τους χιλιάδες Ουκρανούς ναυτικούς, αξιωματικούς γέφυρας αλλά και πληρώματα, η μετανάστευση τώρα υπό την πίεση του πολέμου και επιχειρηματιών και επιχειρήσεων δείχνει να αποτελεί προφανή εξέλιξη. Πόσο μάλλον που η Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα από τα μεγαλύτερα και ανεπτυγμένα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως, το οποίο εξυπηρετεί το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στόλο του κόσμου, τον ελληνόκτητο.

Εκτιμάται σήμερα πως περισσότερα από 500 στελέχη ουκρανικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων μελών της οικογένειας τους έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η έγκυρη ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds. Την εξέλιξη αυτή ενίσχυσαν οι κινήσεις ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων όπως η Neptune Lines και η Technomar Shipping που αποφάσισαν ήδη από την άνοιξη να υποστηρίξουν οικονομικά και γραφειοκρατικά την μετεγκατάσταση στην Ελλάδα των οικογενειών των ναυτικών που δουλεύουν στα καράβια τους.

Η Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Neptune Lines και Neptune Dry, και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στα μέσα Μαρτίου είχε δηλώσει πως «οι άνθρωποί μας είναι η προτεραιότητά μας και βρίσκονται στην καρδιά του οικοσυστήματος του Ομίλου μας και έτσι θέλοντας να εκφράσω τη συμπόνια και την αλληλεγγύη μου στους ναυτικούς μας που υποφέρουν και τις οικογένειές τους, δεσμεύομαι προσωπικά να τους στηρίξω, μαζί με την ομάδα μου εδώ στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον, σε μια προσπάθεια να απαλύνω τον πόνο τους. Ως μέλη της διευρυμένης οικογένειας του Ποσειδώνα, στεκόμαστε στο πλευρό τους». Στην ίδια ρότα κινούνται κι άλλοι όμιλοι όπως για παράδειγμα ο όμιλος Γιουρούκου ο οποίος ελέγχει την Technomar Shipping που ενεργά υποστηρίζουν την φιλοξενία εκατοντάδων ναυτικό από την Ουκρανία και των οικογενειών τους. Ωστόσο, τώρα ανοίγουν τα πρώτα γραφεία ναυτιλιακών επιχειρήσεων της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Ο διευθυντής διαχείρισης πλοίων της ουκρανικής ναυτιλιακής Intresco Maksym Khaulin μιλώντας στην ναυτιλιακή επιθεώρηση TradeWinds εξηγεί πως «συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών, θα έλεγα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500 άνθρωποι βρίσκονται εδώ». Ο Khaulin έχει φέρει τα παιδιά του, τη σύζυγό του, τους γονείς και την εταιρεία του στην Αθήνα. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου και έως και την προηγούμενη βδομάδα, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 75.942 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 19.760 ανήλικοι, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώνει τακτικά το Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ολοένα και περισσότεροι από τους σχετιζόμενους με την ναυτιλία Ουκρανούς μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα είναι πλέον στελέχη επιχειρήσεων. Οι περισσότεροι εξ αυτών γνωρίζουν ήδη τη χώρα και έχουν υφιστάμενα επιχειρηματικά δίκτυα ή σχέσεις με την Ελλάδα, όπως η Aquavita International, ναυλωτής ξηρών φορτίων με έδρα την Ουκρανία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Στην ακτή Μιαούλη βρίσκεται ένας όχι μικρός αριθμός ουκρανικών ναυτιλιακών εταιρειών που είτε αποκτά τώρα παρουσία στην Ελλάδα είτε επεκτείνει αυτή που διέθετε ήδη όπως η Varamar.

Την μετεγκατάσταση στελεχών, ναυτικών και των οικογενειών τους βοηθά σύμφωνα με τους εμπλεκόμενους και το γεγονός ότι η επίσημη ελληνική πολιτική είναι πολύ φιλική απέναντι στους μετανάστες από την Ουκρανία. Οι υπηρεσίες μετανάστευσης εκδίδουν τις λεγόμενες κάρτες προσωρινής προστασίας που επιτρέπουν στους Ουκρανούς πολίτες να εργάζονται, να νοικιάζουν σπίτια και να ταξιδεύουν ελεύθερα στη χώρα.

Είναι τέτοια η δυναμική της ανάπτυξης του ουκρανικού ναυτιλιακού λόμπι στην Ελλάδα που πολλοί εκ των οποίων και το TradeWinds, μιλούν πλέον για τη ανάδυση μιας «Μικρής Οδησσού» στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική ακτοπλοΐα: Μεγάλη πρόκληση η ανανέωση του στόλου της

Ελληνική ναυτιλία: Πόσο κοντά βρίσκεται η είσοδός της στο Χ.Α.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News