BUSINESS & FINANCE

Ο «λογαριασμός» του Αυγούστου: Τι θα πληρώσουν οι εκδρομείς που επιστρέφουν

Ο «λογαριασμός» του Αυγούστου: Τι θα πληρώσουν οι εκδρομείς που επιστρέφουν

To πρώτο κύμα εκδρομέων επιστρέφει από σήμερα αλλά όσοι γυρνούν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό υποχρεώσεων αλλά και ακρίβειας.

Αρχικά, όσοι επιστρέφουν θα αντιμετωπίσουν τα προγραμματισμένα ραντεβού με την εφορία, καθώς μέχρι τέλος Αυγούστου θα πρέπει να πληρωθεί η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος (για όσους πλήρωσαν την πρώτη) ή δύο δόσεις για τους φορολογουμένους που θα υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις έως τις 29 Αυγούστου.

Επιπλέον για όσες επιχειρήσεις  έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή, θα πρέπει να καταβληθεί η  δεύτερη δόση. 

«Καίνε» οι λογαριασμοί 

Φέτος, όμως, δεν είναι μόνο οι φορολογικές υποχρεώσεις που περιμένουν όσους επιστρέφουν, αλλά και οι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος. Μπορεί ο νέος μηχανισμός για τον έλεγχο των τιμών να βρίσκεται σε ισχύ από την 1η Αυγούστου, αλλά οι λογαριασμοί που φθάνουν στα νοικοκυριά αφορούν την κατανάλωση προηγούμενων μηνών και παρά τις κρατικές επιδοτήσεις, οι λογαριασμοί παραμένουν φουσκωμένοι. Η τιμή του φυσικού αερίου σήμερα έφθασε στα 230 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, προμηνύοντας πως ο χειμώνας θα είναι ακόμη δυσκολότερος. Στην Ελλάδα, η χονδρική τιμή ρεύματος  βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες κοντά στα 400 ευρώ, γεγονός που προβληματίζει την κυβέρνηση για το στοίχημα της συγκράτησης των τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ανατιμήσεις σε πλήθος βασικών προϊόντων 

Οι περισσότεροι που επιστρέφουν σίγουρα θα πρέπει να κάνουν και μια βόλτα από το σούπερ μάρκετ, με πολλά προϊόντα ήδη να έχουν ανατιμηθεί επιπλέον μέσα στον Αύγουστο. 

Μπορεί ο πληθωρισμός να φρέναρε μετά από μια αυξητική πορεία 15 μηνών, παρόλα αυτά, οι αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ συνεχίζουν για τα καλά. Οι καταναλωτές βλέπουν ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ με νέα βαρυχειμωνιά τιμών να προβλέπεται από τον Σεπτέμβριο, αφού νέοι τιμοκατάλογοι καταφθάνουν στα σούπερ μάρκετ απο τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα e-Καταναλωτής, η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου έφτασε την 1η Αυγούστου στα 1,86 ευρώ αύξηση της τάξεως του 45%. Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 500 γρ.) που στις αρχές Μαρτίου η μέση τιμή του ήταν στα 1,85 ευρώ, στις αρχές Αυγούστου κατέγραψε αύξηση άνω του 18,9% και πωλείται στα 2,20 ευρώ.

Πανάκριβο και το φρέσκο γάλα (συσκευασία ενός λίτρου), που από 1,38 ευρώ έχει εκτοξευθεί στα 1,82 ευρώ, δηλαδή έχει ανατιμηθεί κατά 31% ενώ ένα πακέτο μακαρόνια 500 γραμ. που πριν πέντε μήνες στοίχιζε 97 λεπτά πλέον πωλείται προς 1,20 € σημειώντας αύξησης 23,7%.

Ωστόσο, μετά τις διακοπές αναμένεται ακόμα ένα ισχυρό κύμα ανατιμήσεων σε πλήθος τροφίμων που θα φθάνουν έως 20%, όπως για παράδειγμα σε κρουασάν, τσουρέκια, μαρμελάδες και κέικ σε ποσοστό έως και 20%, στα καθαριστικά πανάκια και στα κρασιά έως 14%, στα τυριά έως 12%, στα αλκοολούχα ποτά έως 10%, στα σαπούνια, στο αλουμινόχαρτο, στα υγρά πιάτων και στα αποσμητικά έως 9%, στα ζυμαρικά, στα καθαριστικά, στα μαλακτικά ρούχων, στους χυμούς και στις οδοντόκρεμες έως 8%, στις ρυζογκοφρέτες 7%, στο ρύζι στο τσάι και στο βούτυρο 5%.

Τα έξοδα είναι αυξημένα  ήδη για τα περισσότερα νοικοκυριά και σε αυτά έρχονται να προστεθούν αυτή την περίοδο και τα έξοδα που απορρέουν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου.  

Διαβάστε επίσης: 

Πώς η ενεργειακή κρίση έφτασε στο τραπέζι μας: Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα

Το 92% έχει υποβάλλει φορολογική δήλωση – Αυξημένα τα εισοδήματα

Τι δείχνουν οι φορολογικές δηλώσεις: Αυξημένος κατά 27% ο μέσος φόρος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News