Business & Finance Σάββατο 6/08/2022, 20:15
BUSINESS & FINANCE

Το να απολυθείς από μια δουλειά που μισείς μπορεί να είναι ενοχλητικό

Το να απολυθείς από μια δουλειά που μισείς μπορεί να είναι ενοχλητικό

Οι τοξικές ιστορίες εργασιακής κουλτούρας γεμίζουν το διαδίκτυο με ιστορίες κακών συναδέλφων και ακόμη χειρότερων αφεντικών. Για παράδειγμα, η ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής ταξιδιωτικών ειδών, Away φέρεται να χρησιμοποίησε το Slack για να προσβάλει την ομάδα της, συμπεριλαμβανομένων εκφράσεων όπως «εγκεφαλικά νεκροί». Ο Adam Neumann του WeWork πραγματοποιούσε υποχρεωτικές συναντήσεις τις Κυριακές. Και οι οδηγοί της Amazon ανέφεραν ότι παραλείπουν διαλείμματα ακόμα και για προσωπικές ανάγκες τους.

Εάν έχετε βρεθεί ποτέ σε εργασιακό χώρο που ήταν επιβλαβής για την ψυχική υγεία σας, ξέρετε ότι μπορεί να «καταβροχθίσει» τα πάντα. Και αν σας έχουν ποτέ απολύσει από μια τοξική δουλειά, πιθανότατα γνωρίζετε επίσης ότι μπορεί να σας αναστατώσει.

«Είναι σαν να βρίσκεσαι σε μια τοξική σχέση που τελειώνει», λέει η Λίζα Μπόμπι, ψυχολόγος και κλινική διευθύντρια του Growing Self Counseling & Coaching στο Ντένβερ του Κολοράντο. «Ένας άνθρωπος θα στεναχωρηθεί και οι φίλοι του λένε «Θεέ μου γιατί».

Γιατί μπορεί να σκεφτείτε ότι «έφταιγα εγώ»

Ο λόγος που το να αποχωριστείς από έναν εργοδότη που είχε αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή σου μπορεί να είναι τραυματική εμπειρία είναι επειδή πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν μια «καταχρηστική σχέση» με τη δουλειά τους, λέει η Μπόμπι.

Έχουν μια αντιμετώπιση που χαρακτηρίζεται από σκέψεις του τύπου, «αν ήμουν καλύτερος δεν θα είχα κάνει κακή δουλειά. Ήταν δικό μου λάθος», λέει. «Είναι παρόμοιο με μια αντίληψη που έχουν οι γυναίκες ή οι άνδρες σε μια καταχρηστική σχέση ότι, αν ήμουν καλύτερος, αυτό το άτομο θα μου συμπεριφερόταν όπως μου αξίζει να μου φέρονται».

Αν διαπιστώσετε ότι σας λείπει ένα αφεντικό που είναι αδύνατο να το ευχαριστήσετε ή δεν σεβάστηκε τα όριά σας, φροντίστε να «κάνετε χώρο για τα συναισθήματά σας», λέει η Μπόμπι.

«Ό,τι κι αν συμβαίνει, αλλάζεις τον τρόπο που νιώθεις αλλάζοντας την ιστορία σου», λέει. «Αν αισθάνεστε πολύ άσχημα για την απώλεια εργασίας, είναι επειδή επαναλαμβάνετε μια προσβλητική ή ντροπιαστική ιδέα. Δημιουργήστε μια νέα εικόνα που να μοιάζει αληθινή, αλλά να δίνει έμφαση στα θετικά σας.»

Για παράδειγμα, αντί να πείτε στον εαυτό σας «με μισούσαν», πείτε «Δεν μου άρεσε ούτε αυτή η δουλειά και τώρα είμαι ελεύθερος να βρω κάτι καλύτερο».

Η απώλεια μιας δουλειάς που μισείς μπορεί να αφήσει ένα «τεράστιο κενό»

Ορισμένα επαγγέλματα προσφέρονται για τοξικότητα περισσότερο από άλλα, λέει ο Μπράντον Σμιθ, θεραπευτής και εκτελεστικός προπονητής γνωστός ως The Workplace Therapist.

«Υπάρχουν περιβάλλοντα όπου αναμένεται να δώσεις όλη σου τη ζωή σε ένα επάγγελμα», λέει. «Συνήθεις θα ήταν οι εταιρείες συμβούλων τα δικηγορικά γραφεία και η επενδυτική τραπεζική. Αυτοί οι άνθρωποι είναι διαβόητοι επειδή κοιμούνται στο γραφείο τους».

Αν σε αφήσουν να φύγεις από μια δουλειά που ήταν πολύ δύσκολη, μπορεί να νιώσεις αποπροσανατολισμένος, λέει η Μπόμπι.

«Η απώλεια μιας δουλειάς που μονοπωλούσε όλο τον χρόνο σου αφήνει ένα τεράστιο κενό στη ζωή σου, ιδιαίτερα αν το νόημα ή η αξία σου έχει συνδεθεί με τον επαγγελματικό σου ρόλο», λέει. «Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται τεράστιο άγχος, πανικό και απώλεια και μερικές φορές να μεταπηδούν αμέσως σε μια άλλη τοξική κατάσταση εργασίας όπου δουλεύουν υπερβολικά για να ξεφύγουν από την υπαρξιακή κρίση».

Για να ανταπεξέλθετε, αφιερώστε αυτόν τον χρόνο για να επενδύσετε σε χόμπι, αυτοφροντίδα ή προσωπικές σχέσεις, λέει.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται συνέντευξη για την επόμενη δουλειά: Ένα συχνό λάθος που πρέπει να αποφύγετε

Εξ αποστάσεως εργασία: 3 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι μάνατζερ

Τρεις συμβουλές για παθητικό εισόδημα από επιχειρηματίες που βγάζουν πάνω από 8 χιλ. δολ. το μήνα

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News