Business & Finance Παρασκευή 5/08/2022, 20:51
ΒUSINESS & FINANCE

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στα 14 δισ. ευρώ τα κέρδη του top ten στο β’ τρίμηνο – Κίνδυνοι όμως υπάρχουν

Ευρωπαϊκές τράπεζες: Στα 14 δισ. ευρώ τα κέρδη του top ten στο β’ τρίμηνο – Κίνδυνοι όμως υπάρχουν

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες γνώρισαν ένα από τα καλύτερα τρίμηνα της τελευταίας δεκαετίας το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια και η μεταβλητότητα στις αγορές ενίσχυσαν τις χορηγήσεις δανείων και τα τμήματα συναλλαγών τους χωρίς να αυξήσουν τα επισφαλή δάνεια. 

Σε ένα τρίμηνο που σημαδεύτηκε από τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ και τον αντίκτυπο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 15 από τις κορυφαίες 20 τράπεζες της Ευρωζώνης ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, χάρη στα υψηλότερα καθαρά έντοκα κέρδη και τις συναλλαγές σε ομόλογα. Τα συνολικά κέρδη των 10 κορυφαίων εισηγμένων τραπεζών της Ε.Ε. ανήλθαν σε 13,9 δισ.ευρώ, νούμερο που αποτελεί το τρίτο καλύτερο στη διάρκεια της τελευταίων δεκαετίας. 

Οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ευνοήθηκαν από την προσμονή της πρώτης από το 2021 επιτοκιακής αύξησης από την ΕΚΤ, καθώς άρχισαν να αυξάνουν τα περιθώρια δανεισμού τους και ώθησαν τους πελάτες τους να θωρακιστούν απέναντι σε χρηματιστηριακές θέσεις τους, τη στιγμή που τα βιβλία τους με τα δάνεια παρέμειναν ανθεκτικά.

Με τον πληθωρισμό όμως να αρχίζει να υπονομεύει τα κέρδη των επιχειρήσεων, τα αυξανόμενα επιτόκια καθιστούν πιο δύσκολο για να τους δανειολήπτες να αποπληρώσουν τα χρέη τους και με τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από την Ρωσία να υπονομεύει την οικονομία, αρκετές τράπεζες προειδοποιούν ότι οι μέχρι τώρα ευνοϊκές τάσεις μπορεί να αντιστραφούν. 

Στα ύψη οι συναλλαγές, στον «πάγο» οι συμφωνίες

Πηγή: Στοιχεία από τις ίδιες τις τράπεζες

Όπως και οι αμερικανικές, έτσι και οι ευρωπαϊκές επενδυτικές τράπεζες ευνοήθηκαν τα μέγιστα από τις αυξημένες συναλλαγές στις αγορές ξένου συναλλάγματος, καθώς οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν στην πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και στο ισχυρό δολάριο. 

Οι αυξημένες συναλλαγές αντιστάθμισαν την εξασθένηση των δραστηριοτήτων παροχής συμβουλών για συμφωνίες και αύξηση κεφαλαίου, εν μέσω των αβέβαιων οικονομικών προοπτικών. Ωστόσο, ορισμένοι τραπεζίτες, συμπεριλαμβανομένου του οικονομικού διευθυντή της Deutsche Bank, Τζέιμς φον Μόλτκε, προειδοποιούν ότι η ευφορία στις συναλλαγές αρχίζει να μετριάζεται, αφήνοντας τις επενδυτικές τράπεζες με λιγότερα έσοδα για να αντισταθμίσουν πιθανά πλήγματα. 

Υψηλότερα επιτόκια

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κερδίζουν περισσότερα από τις βασικές πιστωτικές δραστηριότητες

Πηγή: Στοιχεία των ίδιων των τραπεζών

Αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες χρέωσαν υψηλότερους τόκους σε δάνεια που χορήγησαν στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου εν αναμονή της επιτοκιακής αύξησης από την ΕΚΤ. Η πρώτη σε διάρκεια 11 ετών επιτοκιακή αύξηση της ΕΚΤ ήταν μεγαλύτερη απ΄ό,τι περίμεναν πολλοί οικονομολόγοι και σηματοδοτεί το τέλος μία οκταετίας αρνητικών επιτοκίων που έπληξε βαρύτατα την κερδοφορία των τραπεζών. 

Πιστωτικοί όμιλοι σε χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν τη δυνατότητα άντλησης κερδών πιο γρήγορα επειδή έχουν κυμαινόμενα επιτόκια στα ενυπόθηκα στεγαστικά τους δάνεια. Επίσης, τράπεζες, όπως η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, που έχουν μεγάλες δραστηριότητες εκτός Ευρώπης, επωφελήθηκαν από επιτοκιακές αυξήσεις που έκαναν νωρίτερα άλλες κεντρικές τράπεζες. 

Πιστωτική Ποιότητα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έβαλαν επίσης στην άκρη λιγότερα κεφάλαια για κάλυψη επισφαλών δανείων 

Πηγή: Στοιχεία των ίδιων των τραπεζών

 

Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δεν είναι εντελώς αλώβητες στις εξωγενείς πιέσεις. Ο πληθωρισμός εντείνει τα αιτήματα για μισθολογικές αυξήσεις και αυτό αφορά και τους εργαζομένους τους και τους τραπεζίτες στην επενδυτική τραπεζική. Στην προσπάθειά της να προσελκύσει ταλέντα στη διάρκεια του περυσινού έτους, η Deutsche Bank αύξησε τους μισθούς στη διάρκεια του τριμήνου και αναθεώρησε κάποιους στόχους της για το 2022. Επίσης, η Banco Santander «είδε» το συνολικό κόστος της να αυξάνεται από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξαιτίας των υψηλότερων μισθών των εργαζομένων στη Βραζιλία. 

Επίσης, ενώ οι προβλέψεις για επισφάλειες μειώθηκαν στο τρίμηνο, οι επιπτώσεις από τη μείωση της προσφοράς ρωσικού φυσικού αερίου εξακολουθούν να συνιστούν απειλή για τα τραπεζικά κέρδη. Η Commerzbank προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα μπορεί να βυθιστεί σε ύφεση αντίστοιχη με αυτή που γνώρισε στην χρηματοοπιστωτική κρίση του 2008. 

«Εάν σταματήσει εντελώς η ροή φυσικού αερίου θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αύξηση των προβλέψεών μας για επισφάλειες», ανέφερε η οικονομική διευθύντρια Μπετίνα Ορλόπ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Euroxx: Ψήφος εμπιστοσύνης στο επενδυτικό story των τραπεζών

Η ψαλίδα των επιτοκίων φέρνει πρόσθετα κέρδη στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Moody’s: Αυξημένoι οι πιστωτικοί κίνδυνοι για την Ευρώπη, εάν η Ρωσία σταματήσει τις ροές

Κλιματικά stress test: Αντιμέτωπες με ζημιές 70 δισ. ευρώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News