Business & Finance Τετάρτη 3/08/2022, 22:51
BUSINESS & FINANCE

Τρεις συμβουλές για να αποκτήσετε τη δουλειά των ονείρων σας, σύμφωνα με ειδικούς

Τρεις συμβουλές για να αποκτήσετε τη δουλειά των ονείρων σας, σύμφωνα με ειδικούς

Οι τελευταίες μελέτες για την αγορά εργασίας προκαλούν, στην καλύτερη περίπτωση, σύγχυση: εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση και απολύσεων σε εταιρείες υψηλού προφίλ, ο αριθμός των νέων προσλήψεων και των ατόμων που εγκατέλειψαν τις εργασίες τους τον Ιούνιο παρέμεινε απίστευτα υψηλός, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση JOLTS.

Ωστόσο, δεν είναι κακή στιγμή για να βρείτε τη δουλειά των ονείρων σας. «Οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν λίγο, αλλά τα καλά νέα είναι ότι εξακολουθεί να είναι μια ανοικτή αγορά για άτομα που αναζητούν εργασία και υπάρχουν ακόμη πολλές ευκαιρίες εκεί έξω», λέει στο CNBC Make It ο ειδικός σταδιοδρομίας του LinkedIn, Blair Heitmann, προσθέτοντας ότι οι προσλήψεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές. στους κλάδους της υγείας, των μέσων ενημέρωσης, των κατασκευών και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών μέχρι πρόσφατα.

Ακόμα κι αν η οικονομία χειροτερεύσει, η τυπική ύφεση διαρκεί λιγότερο από 18 μήνες – έτσι, τελικά, «υπάρχει φως στην άκρη ενός τούνελ και θα μπορέσετε να βρείτε δουλειά… ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα», λέει η προπονήτρια καριέρας Έμιλυ Λιου.

Η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην αναζήτηση εργασίας και η γνώση ακριβώς του τι αναζητούν οι διευθυντές προσλήψεων μπορεί να σας βοηθήσει να επιταχύνετε τη διαδικασία απόκτησης της εργασίας των ονείρων σας, ανεξάρτητα από την κατάσταση της οικονομίας.

Ακολουθούν τρεις συμβουλές από ειδικούς σταδιοδρομίας για να μεγιστοποιήσετε την αναζήτησή σας:

Να είσαι πρώτος και γρήγορος

Με εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας στην αγορά -και τη Μεγάλη Παραίτηση να μην δείχνει σημάδια επιβράδυνσης- οι διευθυντές προσλήψεων βρίσκονται υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση να αναλάβουν ρόλους «όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Evan Sohn, Διευθύνων Σύμβουλος του Recruiter.com.

«Ποτέ δεν θέλεις να είσαι το τελευταίο άτομο που θα κάνει αίτηση για δουλειά γιατί μέχρι τότε, οι πιθανότητες να έχουν επιλέξει άλλον υποψήφιο είναι υψηλές», προσθέτει.

Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε τον ανταγωνισμό; Να είστε πρώτοι στη σειρά για να υποβάλετε αίτηση με το που ανοίγει μία θέση εργασίας.

Έρευνα του LinkedIn έχει δείξει ότι είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να ακούσετε νέα για μια θέση εάν υποβάλετε αίτηση εντός των πρώτων 10 λεπτών από τη δημοσίευση της εργασίας στο διαδίκτυο.

Εκτός από τη ρύθμιση ειδοποιήσεων για θέσεις εργασίας στο LinkedIn που θα σας ενημερώνουν για νέες αναρτήσεις, η Heitmann συνιστά να ελέγχετε τακτικά τον ιστότοπο μιας εταιρείας και τους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της για πιθανές αγγελίες θέσης εργασίας.

Δείξτε τις ικανότητές σας

Οι προσλήψεις βάσει δεξιοτήτων έχουν αυξηθεί εδώ και χρόνια. Μεταξύ 2017 και 2019, οι εργοδότες μείωσαν τις απαιτήσεις πτυχίου για το 46% των θέσεων μεσαίων δεξιοτήτων και το 31% των θέσεων υψηλών δεξιοτήτων, σύμφωνα με έρευνα από το Harvard Business Review και την Emsi Burning Glass, μια εταιρεία δεδομένων αγοράς εργασίας – και ακόμη περισσότερες εταιρείες υιοθετούν αυτήν την προσέγγιση ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, σημειώνει ο Sohn.

Αντίθετα, οι εταιρείες προσθέτουν πιο λεπτομερείς απαιτήσεις soft-skills στις αναρτήσεις εργασίας τους και δοκιμάζουν δεξιότητες μέσω πιστοποιήσεων, αξιολογήσεων και άλλων μεθόδων.

Για να ξεχωρίσετε στην αναζήτηση εργασίας, θα θελήσετε να προσδιορίσετε τις πέντε κορυφαίες δεξιότητες που είναι πιο σχετικές με την εργασία που θέλετε, με βάση τις περιγραφές θέσεων εργασίας και τις συνομιλίες με άτομα με παρόμοιους ρόλους και, στη συνέχεια, να αξιολογήσετε εάν αισθάνεστε άνετα με αυτές τις δεξιότητες.

«Οι διευθυντές προσλήψεων, ειδικά αυτή τη στιγμή, θέλουν να επιταχύνουν τη διαδικασία και να προσλάβουν κάποιον που θα διευκολύνει τη δουλειά τους», λέει ο Heitmann. «Είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αναζητούν στο βιογραφικό και την αίτησή σας.».

Αφού προσδιορίσετε τις κορυφαίες δεξιότητες που χρειάζεστε για να πετύχετε στη δουλειά των ονείρων σας και είστε άνετοι να τις εκτελείτε, η Heitmann συνιστά να τις βάλετε σε μια ενότητα δεξιοτήτων στο βιογραφικό σας, η οποία θα ξεχωρίζει, καθώς και στη σύνοψη του προφίλ σας στο LinkedIn, ώστε οι υπεύθυνοι προσλήψεων να τις εντοπίσουν εύκολα.

Αναζητήστε αυτήν τη λέξη-κλειδί στους πίνακες εργασίας

Ένας αξιόπιστος μάρτυρας του ποιος προσλαμβάνει και ποιος όχι μπορεί συχνά να καταλήξει σε μια λέξη: «recruiter».

Αντί να αναζητάτε τίτλους εργασίας που σας ενδιαφέρουν στο LinkedIn, στο Indeed, στο Monster και σε άλλες πλατφόρμες αναζήτησης, πληκτρολογήστε «recruiter» ή «human resource manager», λέει ο Liou.

«Εννέα φορές στις δέκα, μια εταιρεία που προσλαμβάνει ή βρίσκεται σε περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης, αναζητά να προσλάβει υπαλλήλους ή επιπλέον υποστήριξη στην ομάδα ανθρώπινου δυναμικού της», εξηγεί. «Ποτέ δεν προσλαμβάνονται οι υπεύθυνοι προσλήψεων για να απολύουν ανθρώπους -είναι εκεί για να κάνουν το αντίθετο, που είναι να βρουν ταλέντο».

Μόλις έχετε μια σταθερή λίστα με τους οργανισμούς που προσλαμβάνουν, τότε μπορείτε να διασταυρώσετε τις αγγελίες εργασίας στον ιστότοπο μιας εταιρείας για να δείτε αν υπάρχουν ανοιχτοί ρόλοι που σας ενθουσιάζουν, προσθέτει.

Αν δεν έχετε βρει ακόμα τη δουλειά των ονείρων σας, κάντε υπομονή, γιατί όπως επισημαίνει ο Sohn, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναρτηθεί σύντομα. «Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Ιούνιο», προσθέτει. «Και αμφιβάλλω πολύ ότι όλες αυτές θέσεις έχουν φτάσει ήδη στα γραφεία εργασίας».

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Τρεις συμβουλές για ένα πετυχημένο βιογραφικό – Πώς να τραβήξετε την προσοχή ενός εργοδότη

Πώς θα ζητήσεις καλύτερο μισθό ακόμη και αν είσαι «πρωτάρης»;

Ο ιδρυτής του LinkedIn αποκαλύπτει το μυστικό της επιτυχίας – Δεν είναι αυτό που νομίζετε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News