Business & Finance Τρίτη 2/08/2022, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Ευρώπη: Στροφή σε βιολογικά λιπάσματα για να απεξαρτηθεί από την Ρωσία

Ευρώπη: Στροφή σε βιολογικά λιπάσματα για να απεξαρτηθεί από την Ρωσία

H Ε.Ε. επιταχύνει τις προσπάθειές της για την παρασκευή λιπασμάτων με βάση την κοπριά, προκειμένου να περιορίσει την εξάρτησή της από την Ρωσία και το φυσικό αέριο που είναι αναγκαίο για την παραγωγή τους. 

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ολλανδίας εστιάζουν σε λιπάσματα βασισμένα στην κοπριά και αρχίζουν να τα χρησιμοποιούν αντί των παραδοσιακών προϊόντων που έχουν ως βάση το φυσικό αέριο, όπως ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της χώρας, Λουίς Πλάνας. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα συζητιέται μαζί με τους υπόλοιπους υπουργούς Γεωργίας της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν αντιδράσει μέχρι στιγμής θετικά. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει τις τιμές χονδρικής στα λιπάσματα σε υψηλά πολλών ετών, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαιρέσει τις ρωσικές πωλήσεις από τις κυρώσεις. Οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου, η βασική πρώτη ύλη για τα λιπάσματα αμμωνίας πλούσια σε άζωτο, έχουν καταστήσει πιο ακριβή την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα ορισμένες βιομηχανίες να κλείσουν τις συγκεκριμένες μονάδες. 

Ukraine war exacerbated global prices
  

Όμως, οι διακοπές στην προσφορά λιπασμάτων έχει ήδη πλήξει την απόδοση των σπόρων στη Νότια Αφρική, ενώ οι αυξανόμενες τιμές έχουν ήδη επιφέρει βαρύ πλήγμα σε χώρες, όπως η Γαλλία, η οποία εισάγει το 70% των αναγκών της, σύμφωνα με τον Πλάνας. 

«Η παρασκευή βιολογικών εναλλακτικών στα παραδοσιακά λιπάσματα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου, δίδοντας παράλληλα στην Ευρώπη και ένα κίνητρο να γίνει πιο ανεξάρτηση και πιο αποδοτική. Υπό αυτή την άποψη, η παραγωγή εναλλακτικών λιπασμάτων αποτελεί προτεραιότητά μας», ανέφερε ο Ισπανός υπουργός.  

Προϊόντα βασισμένα στην κοπριά θεωρούνται πολύ σημαντικά τόσο για την Ισπανία όσο και την Ολλανδία, σύμφωνα με τον Πλάνας, ο οποίς εξηγεί ότι θα πρέπει να συνοδευτούν και από τους κατάλληλους μηχανισμούς, οι οποίοι ενδεχομένως να χρειαστούν μία πενταετία. 

Ενώ όμως η κοπριά αποτελεί φθηνότερη εναλλακτική λύση στα ακριβά συνθετικά λιπάσματα, είναι λιγότερο ισχυρή από τα παραδοσιακά προϊόντα. Για παράδειγμα, το λίπασμα με φωσφορικό διαμμώνιο έχει έξι φορές περισσότερο άζωτο και 15 φορές περισσότερο φωσφορικό από την κοπριά σε βάση ανά τόνο.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Νέοι κανόνες για λιπάσματα – Στόχος η μείωση της χρήσης ορυκτών

E.Ε: Η εξάρτησή της από τα ρωσικά λιπάσματα μπορεί να φέρει επισιτιστική κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News