Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 16:23
BUSINESS & FINANCE

Νομίσματα: Ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής του 2020

Νομίσματα: Ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής του 2020

Οι αγορές συναλλάγματος ετοιμάζονται να αποχαιρετίσουν το 2020, έχοντας βιώσει μία εντελώς απρόβλεπτη σεζόν. Στο τέλος αυτή της διαδρομής, όλα δείχνουν ότι το αμερικανικό δολάριο θα αποτελεί τον μεγάλο «χαμένο» του έτους, με σωρευτικές απώλειες άνω του 6%.

Ποιος είναι, ωστόσο, ο μεγάλος νικητής του έτους; Σύμφωνα με το MarketWatch, η απάντηση έρχεται από την Σκανδιναβία και ειδικότερα από την κορόνα της Σουηδίας.

«Ένα από τα μεγαλύτερα συναλλαγματικα trend, το οποίο ελάχιστοι επενδυτές παρατήρησαν, ήταν η υπεραπόδοση της σουηδικής κορόνας, η οποία κέρδισε έδαφος έναντι των σημαντικότερων ανταγωνιστών της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, το σκανδιναβικό νόμισμα ενισχύθηκε μέσα στο 2020 κατά 11% έναντι του αμερικανικού δολαρίου και κατά 10% έναντι του καναδικού δολαρίου, της νορβηγικής κορόνας και της βρετανικής στερλίνας.

Έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος, η σουηδική κορόνα έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 3,5%, καθώς σήμερα κινείται στα επίπεδα των 10,07 κορόνων ανά ευρώ.

Πού αποδίδεται όμως, αυτή η ανοδική τάση;

Σύμφωνα με την Gain Capital και τον αναλυτή Ματ Γέλερ, η ραγδαία ενίσχυση της κορόνας οφείλεται στην κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η οποία με τη νομισματική της πολιτική κατάφερε να αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά.

Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μία αύξηση επιτοκίου (σ.σ. από αρνητικό σε μηδενικό επίπεδο) στα τέλη του 2019, ενώ απέφυγε οποιαδήποτε άλλη επιτοκιακή παρέμβαση κατά τη διάρκεια του 2020.

Την ίδια ώρα, αν και διεύρυνε τον ισολογισμό της, αυτό έγινε με σαφώς μικρότερο εύρος και έκταση σε σχέση με τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες σε Ευρώπη και Αμερική.

Αποτέλεσμα ήταν η κορόνα να καταστεί «σχετικά ελκυστική», από πλευράς νομισματικής πολιτικής, όπως σημειώνει ενδεικτικά ο Γέλερ.

Άλλωστε, η ηπιότερη προσαρμογή στα πανδημικά δεδομένα, αποτυπώνεται και στην ευρύτερη αντιμετώπιση του κορωνοϊού από την κυβέρνηση της Σουηδίας, η οποία απέφυγε την υιοθέτηση αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ομοίως, η κεντρική τράπεζα δεν προέβη σε γενναία νομισματικά μέτρα, όπως ακριβώς έπραξαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Federal Reserve, κάτι το οποίο τελικά την ωφέλησε -τουλάχιστον σε επίπεδο νομίσματος. 

Γ.Χ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News