Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 20:59
BUSINESS & FINANCE

Έτσι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Έτσι θα βγει η Ελλάδα στις αγορές

Με εκδόσεις κρατικών ομολόγων, μεσοπρόθεσμης – μακροπρόθεσμης ωρίμανσης και συνολικού ύψους από 8 έως 12 δισ. ευρώ, θα πορευτεί η Ελλάδα το επόμενο έτος, προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), τα κρατικά ομόλογα θα αποτελέσουν την κύρια πηγή χρηματοδότησης των ελλειμμάτων.

Κι αυτό, χάρη σε μια σειρά παραγόντων, όπως το ευνοϊκό περιβάλλον στην αγορά των κρατικών ομολόγων -ως απόρροια των νομισματικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το ευνοϊκό περιβάλλον

Άλλωστε, παρά την αύξηση του χρέους στο 208%, την βαθιά ύφεση του 2020 και την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών, το δημόσιο χρέος παραμένει βιώσιμο, κάτι το οποίο οφείλεται στο ευνοϊκό προφίλ αποπληρωμής (σ.σ. μεγάλες ωριμάνσεις, χαμηλά επιτόκια).

Στα θετικά προσμετράει και το γεγονός ότι το 97% του χρέους διαθέτει σταθερά επιτόκια, γεγονός το οποίο περιορίζει τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις αναχρηματοδότησης, όπως και το γεγονός ότι το 78% του χρέους βρίσκεται στα «χέρια» του επίσημου τομέα.

Είναι ενδεικτικό, παράλληλα, ότι ο μέσος όρος αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων κυμαίνεται στα 20 χρόνια, ενώ των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας ανέρχεται σε μόλις 7,7 χρόνια.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το προφίλ αποπληρωμής του χρέους βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε., ενώ είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών που αξιολογούνται με «Baa3».

Τι θα γίνει με τα έντοκα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ, αυτή τη στιγμή το μέγεθος των έντοκων γραμματίων ανέρχεται σε 11,8 δισ. ευρώ, σημαντικά μειωμένο έναντι των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, στόχος είναι η περαιτέρω αποκλιμάκωση αυτού του ποσού.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός προγραμματίζει την απομείωση του αποθέματος έντοκων γραμματίων κατά 1,8 δισ. ευρώ εντός του επόμενους έτους, προκειμένου να διαμορφωθεί μόλις στα 10 δισ. ευρώ. 

Μια τέτοια εξέλιξη, θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει τους κινδύνους στην αναχρηματόδηση του βραχυπρόθεσμου χρέους. 

Οι εκδόσεις του 2020 

Το 2020, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει συνολικά 12 δισ. ευρώ από πέντε διαφορετικές εκδόσεις ομολόγων, με τις υποβληθείσες προσφορές να αγγίζουν τα 77 δισ. ευρώ, δείγμα της τεράστιας ζήτησης.

  • 21 Οκτωβρίου 2020: 15ετές ομόλογο, 2 δισ. ευρώ, 1,15% απόδοση
  • 2 Σεπτεμβρίου 2020: 10ετές ομόλογο, 2,5 δισ. ευρώ, 1,19% απόδοση
  • 9 Ιουνίου 2020: 10ετές ομόλογο, 3 δισ. ευρώ, 1,57% απόδοση
  • 15 Απριλίου 2020: 7ετές ομόλογο, 2 δισ. ευρώ, 2,01% απόδοση
  • 28 Ιανουαρίου 2020: 15ετές ομόλογο, 2,5 δισ. ευρώ, 1,91% απόδοση

Οι εκτιμήσεις των επενδυτών

Σε πρόσφατο σημείωμά της προς τους επενδυτές, η Societe Generale προέβλεπε ότι μέσα στον Ιανουάριο η Αθήνα θα βγει στις αγορές προκειμένου να δανειστεί 3 δισ. ευρώ, ενώ υπολόγιζε ότι το συνολικό πρόγραμμα δανεισμού για το 2021 θα κινηθεί κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη έξοδος για το επόμενο έτος θα έρθει τον Μάρτιο, ενώ θα ακολουθήσει ακόμη μία τον Ιούλιο- έκαστη ύψους 3 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα δανεισμού του 2021 θα κλείσει με μία τέταρτη έκδοση ύψους 2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. 

Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις της JPMorgan Chase, ο οποίος «βλέπει» μία έκδοση 10ετους ή 30ετους ομολόγου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ υπολογίζει ότι στο σύνολο του έτους ο ΟΔΔΗΧ θα αντλήσει 10 δισ. ευρώ από τις αγορές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News