Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 15:48
DANSKE BANK

ΕΚΤ: «Ψηφίζει» Ελλάδα και το 2021

ΕΚΤ: «Ψηφίζει» Ελλάδα και το 2021

Την κάλυψη των ελληνικών εκδόσεων χρέους για το 2021 έως και κατά 236% μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), προβλέπει πρόσφατη έκθεση της Danske Bank. Πρόκειται, μάλιστα, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, για το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα σ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, η σκανδιναβική επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το επόμενο έτος, αναζητώντας περίπου 11 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η ΕΚΤ αναμένεται να υπερκαλύψει αυτές τις εκδόσεις, διαθέτοντας έως 26 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 236% των εκτιμώμενων εκδόσεων χρέους -εξαιρουμένων των έντοκων γραμματίων.

Το συγκεκριμένο ποσοστό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις χώρες του ευρώ, καθώς έπεται η Πορτογαλία με ποσοστό κάλυψης 117%, η Ολλανδία με ποσοστό κάλυψης 113% και η Φινλανδία με ποσοστό κάλυψης 104%.

Την ίδια ώρα, η Dankse Bank εκτιμάει ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές προς τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, με στόχο την άντληση 3 δισ. δολαρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι στιγμής αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κυμαίνονται σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Η πρόσφατη δε, αύξηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ στο 1,85 τρισ. ευρώ, θα επιτρέψει την περαιτέρω στήριξη των ελληνικών εκδόσεων.

Κάτι το οποίο θα διασφαλίσει ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων θα παραμείνουν στα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά επίπεδα (0,60% για το 10ετές ομόλογο, σχεδόν 0% για το 5ετές ομόλογο).

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στρατηγικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα απολαμβάνει χαμηλό κόστος δανεισμού τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία, καθώς η κρίση του κορωνοϊού έχει σηματοδοτήσει μια εξαιρετικά σημαντικά στροφή στη νομισματική πολιτική της Ευρωζωήνς, γεγονός που συνεπάγεται μια νέα εποχή για τα spreads της ευρωπεριφέρειας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους γνωστοποίησε ότι εντός του 2021 θα προχωρήσει σε εκδόσεις μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, ύψους από 8 έως 12 δισ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του επόμενου έτους.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News