BUSINESS & FINANCE

Μυλωνάς (Εθνική): Θα εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες – Συζητάμε μέρισμα από το 2023

Μυλωνάς (Εθνική): Θα εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες – Συζητάμε μέρισμα από το 2023

Την ετοιμότητα και την στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτεί τις επενδυτικές ευκαιρίες, εάν και όταν αυτές παρουσιαστούν διαθέτει πλέον η Εθνική τράπεζα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας. Όπως υπογράμμισε «υπάρχει στρατηγική ευελιξία να εκμεταλλευτούμε επενδυτικές ευκαιρίες, εάν και όταν αυτές παρουσιαστούν», προαναγγέλοντας εμμέσως πλην σαφώς νέες κινήσεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Όπως εξήγησε η ευελιξία αυτή είναι αποτέλεσμα της ισχυρότερης κεφαλαιακής βάσης που διαθέτει η Τράπεζα και της ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων και των περιορισμών που απέρρεαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, από το οποίο η Τράπεζα εξήλθε μετά την ολοκλήρωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι εξελίξεις αυτές όπως δήλωσε ο CEO του ομίλου, επιτρέπουν στην διοίκηση να ανοίξει τη συζήτηση για την διανομή μερίσματος από την επόμενη χρονιά για την οικονομική χρήση του 2022, μετά από συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας το γεγονός ότι «θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4% το 2022, παρά τις αντίξοες διεθνείς συνθήκες». «Στη δεκαπενταετία που πέρασε, η ελληνική οικονομία και η Εθνική Τράπεζα δοκιμάστηκαν σκληρά αλλά στάθηκαν όρθιες», επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης. «Η Εθνική βρίσκεται σε ένα νέο σημείο εκκίνησης για το αύριο», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΤΕ «επιδεικνύοντας αφοσίωση στους στόχους της και με την ορθότητα των επιλογών της στη διαχείριση των κρίσεων, η Εθνική Τράπεζα ισχυροποιείται σήμερα επιχειρησιακά, επενδύει στην τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό της και ετοιμάζεται να γίνει ξανά η τράπεζα πρώτης επιλογής της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στους στόχους που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα, ο κ. Παύλος Μυλωνάς τόνισε μεταξύ άλλων : 

Πρώτον, την εντυπωσιακή μείωση των κόκκινων δανείων. «Μετά από 10 και πλέον χρόνια, ο δείκτης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων διαμορφώθηκε κάτω από 10%, συγκεκριμένα 7%, συγκλίνοντας ταχύτατα προς τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών». Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε ότι η πρόκληση για την οικονομία στον τομέα αυτόν δεν είναι πλέον πώς τα διαχειρίζονται οι τράπεζες, αλλά πώς θα καταφέρουν οι εταιρίες διαχείρισης να εντάξουν και πάλι στην πραγματική οικονομία τα σχεδόν 50 δισ. ευρώ στοιχείων ενεργητικού που  διαχειρίζονται. Για το σκοπό αυτό η Εθνική σύστησε μία νέα ομάδα εντός της τράπεζας, με αποκλειστικό στόχο τη χρηματοδότηση των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία οι διαχειριστές των κόκκινων δανείων θα πουλήσουν σε νέους επενδυτές. Προσβλέπει έτσι, να συμβάλει ενεργά στην επανένταξή τους στην υγιή οικονομία.

Δεύτερον, περνώντας στα υγιή δάνεια, το 2021 «η Εθνική Τράπεζα στήριξε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με 1,4 δισ. ευρώ νέα δάνεια, καθαρά, μετά τις αποπληρωμές, που είναι μία επιτυχία και μία συμβολή σημαντική στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς. Μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2022, η τράπεζα αύξησε κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες το μερίδιό της στις νέες εκταμιεύσεις δανείων λιανικής. 

Τρίτον, η τράπεζα προχώρησε σε μία θεαματική αναβάθμιση των ψηφιακών της υπηρεσιών, προσφέροντας άλλες ταχύτητες συναλλαγών, μεγάλες διευκολύνσεις για τον μικρό και το μεγάλο πελάτη της και άλλο, πολύ ευρύτερο, φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών. 

Τέταρτον, πέτυχε να ανεβάσει τον δείκτη της κεφαλαιακής της επάρκειας στο 15% (μετά το IFRS 9). Διαθέτει, όπως εξήγησε «τον μεγαλύτερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στην αγορά, με μεγάλη διαφορά, χωρίς μάλιστα να έχει καταφύγει σε αύξηση κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό ανοίγει τη συζήτηση για διανομή μερίσματος, για τη χρήση του 2022».

Πέμπτο, τα προσαρμοσμένα κέρδη του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μετά από φόρους, ανήλθαν το 2021 σε 834 εκατ. ευρώ. Τα οργανικά λειτουργικά κέρδη ειδικότερα αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 450 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας το στόχο που είχε τεθεί για αυτή τη χρονιά. Αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στην συμφωνία με την Evo Payments, ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι «η Εθνική συνάπτει και προσβλέπει σε μελλοντικές στρατηγικές συνεργασίες με fintech, και όχι μόνο, εταιρίες, έτσι ώστε να επιτύχει συνέργειες και να ωφεληθεί από σύνθετες και καινοτόμες υπηρεσίες, σημαντικές για τους πελάτες». 

Διαβάστε επίσης:

Στεγαστικά Δάνεια: Η ζήτηση «σκοντάφτει» στον πληθωρισμό και την ΕΚΤ – Πού κινούνται τα επιτόκια

Εθνική Τράπεζα: Στην τελική ευθεία η νέα εταιρεία καρτών

ΕΤΕ: Τι έδειξε το CLimate Risk Stress Test της ΕΚΤ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News