Business & Finance Πέμπτη 24/12/2020, 17:32
BUSINESS & FINANCE

Φλέβα χρυσού αξίας έως 6 δισ. δολαρίων στην Τουρκία

Φλέβα χρυσού αξίας έως 6 δισ. δολαρίων στην Τουρκία

Την ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος χρυσού, το οποίο εκτιμάται σε περισσότερους από 99 τόνους, ανακοίνωσαν οι αρχές της Τουρκίας. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η αξία του κοιτάσματος ανέρχεται σε σχεδόν 6 δισ. δολάρια.

Η φλέβα χρυσού εντοπίστηκε στην πόλη Σογκούτ, στα μεσοδυτικά της Τουρκίας. «Μιλάμε για αξία, η οποία αγγίζει τα εξι δισεκατομμύρια δολάρια» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας εξορύξεων, Φαχτερίν Ποϊράζ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τουρκικών αρχών, η πρώτη εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα. «Εντός δύο ετών, θα βγάλουμε τον πρώτο χρυσό και θα φέρουμε πρόσθετο πλούτο στην τουρκική οικονομία» τόνισε ο Ποϊράζ.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η ζήτηση για χρυσό στη γειτονική χώρα έχει εκτοξευστεί σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Κι αυτό διότι ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ρευστοποιούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αγοράζοντας μπάρες χρυσού, σε μια προσπάθεια διαφύλαξης της περιουσίας τους έναντι της υποχώρησης της αξίας της λίρας.

Άλλωστε, παρά την σταθεροποίηση των τελευταίων εβδομάδων, η τιμή του τουρκικού νομίσματος εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 20% σε σχέση με τις αρχές του 2020, γεγονός το οποίο κατατάσσει τη λίρα στη δεύτερη χειρότερη θέση ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές.

Από την πλευρά της, ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει θέσει ως στόχο την τόνωση του αποθέματος χρυσού, επιχειρώντας να ανακτήσει τις χρυσές εφεδρείες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκράτηση των απωλειών της λίρας.

Στο μεταξύ, τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι η παραγωγή χρυσού στην Τουρκία έφθασε στους 38 τόνους το 2019, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. «Στόχος είναι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια να φθάσουμε τους 100 τόνους ετησίως» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News