Business & Finance Κυριακή 24/07/2022, 15:00
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

VW: Ο Ντίες έμαθε την απόλυσή του μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι του στις ΗΠΑ

VW: Ο Ντίες έμαθε την απόλυσή του μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι του στις ΗΠΑ

Η απόφαση της Volkswagen AG να διώξει τον δυναμικό διευθύνοντα σύμβουλό της ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, όταν η στήριξή του από την οικογένεια των δισεκατομμυριούχων Πόρσε και Πίχ είχε αρχίσει να φθίνει.

Η απεριόριστη στήριξη των δύο παραπάνω οικογενειών που κατέχουν τα δικαιώματα πλειοψηφίας στην VW είχε βοηθήσει μέχρι πρόσφατα τον Χέρμπερτ Ντίες να επιβιώσει από συχνές συγκρούσεις με ισχυρούς εκπροσώπους εργαζομένων. Όμως, μετά από κάποιες βασικές αποτυχίες του έργου του σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, η οικογένεια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να φύγει.

Η καθοριστική ημέρα υπήρξε η 20η Ιουλίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις. Η ανώτατη επιτροπή του εποπτικού συμβουλίου της VW, αποτελούμενη από εκπροσώπους των δύο οικογενειών, αξιωματούχους από το γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας και επικεφαλής ενώσεων εργαζομένων, αποφάσισε ότι ο χρόνος του Ντίες είχε τελειώσει. Αυτό το έμαθε γύρω στο μεσημέρι της επομένης, όταν ακόμη ζαλισμένος μετά από μία γρήγορη επίσκεψη στο εργοστάσιο SUV της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Τενεσί.

Τελικά, η απομάκρυνση του Ντίες αντανακλά με τον πιο ακραίο τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλής των βιομηχανικών κολοσσών στην προσπάθειά τους να κάνουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Τα συνδικάτα της VW ασκούν σημαντική επιρροή ακόμη και με βάση τα γερμανικά πρότυπα, όπου οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αντιπροσωπεύουν τις μισές θέσεις στα εποπτικά συμβούλια. Οι ηγέτες τους και το κράτος αντιστέκονται σε δραστικές αλλά και ενίοτε αναγκαίες αλλαγές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας.

Ενώ ο Ντίες κατάφερε με μεγάλη επιτυχία να δώσει μία στρατηγική κατεύθυνση στη VW, ο τρόπος με τον οποίο το έκανε προκάλεσε σύγχυση αλλά και θυμό. Το «αουτσάιντερ» που ήρθε στη VW από τη BMW το 2015 δεν μπόρεσε να δημιουργήσει αρκετούς συμμάχους με αποτέλεσμα να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο. Οι απειλές περικοπών του κόστους και οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη λογισμικού για τα οχήματα του αύριο κόστισαν τελικά τη θέση του.

«Η απομάκρυνση του Ντίες δεν θα πρέπει να εκπλήσσει λαμβάνοντας υπόψη πόσο είχε περιθωριοποιηθεί τους τελευταίους μήνες. Ο χρόνος είναι απλώς ατυχής καθώς αποτυπώνει ακόμη μία δυσλειτουγία τη VW», αναφέρει ο Philippe Houchois, αναλυτής της Jefferies. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

VW: Ξαφνική αποχώρηση του Ντίες – Θα τον αντικαταστήσει ο CEO της Porsche

Xέρμπερτ Ντίες: Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν τον CEO της VW στην έξοδο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News