Business & Finance Τετάρτη 20/07/2022, 18:11
BUSINESS & FINANCE

Ακίνητα: Φοιτητικές κατοικίες από ιδιώτες και η επιστροφή της συγκατοίκησης

Ακίνητα: Φοιτητικές κατοικίες από ιδιώτες και η επιστροφή της συγκατοίκησης

Σε πάνω από 250 υπολογίζονται τα διαμερίσματα που έχουν αναπτυχθεί από ιδιωτικές εταιρείες και απευθύνονται αποκλειστικά σε φοιτητές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση της ζήτησης για φοιτητική στέγη, μετά το «διάλειμμα» της προηγούμενης διετίας, λόγω πανδημίας, έχει ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη κινητοποίηση σειράς εταιρειών ακινήτων, που επιχειρούν να καλύψουν τις αυξημένες αυτές ανάγκες ανακαινίζοντας κι εξοπλίζοντας ολόκληρες πολυκατοικίες με στόχο την προσέλκυση φοιτητών.

Η ισραηλινή Zoia έχει ήδη αναπτύξει δύο τέτοια ακίνητα στην περιοχή του Ζωγράφου και της Καλλιθέας, όπως επισημαίνει ρεπορτάζ της Καθημερινής. Το πρώτο εκ των δύο κτιρίων διαθέτει 20 διαμερίσματα και το δεύτερο 24, με μηνιαίο κόστος της τάξεως των 450 έως 600 ευρώ, ανάλογα με τις προδιαγραφές των ακινήτων, το πακέτο των παρεχόμενων υπηρεσιών και την τοποθεσία. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της Zoia, τα διαμερίσματα είναι πλήρως εξοπλισμένα κι επιπλωμένα, ενώ στην τιμή περιλαμβάνονται έξοδα κοινοχρήστων, δωρεάν Internet και η δυνατότητα χρήσης των κοινόχρηστων πλυντηρίων που βρίσκονται εντός των κτιρίων. Το ακίνητο του Ζωγράφου απευθύνεται αποκλειστικά σε φοιτητές, ενώ εκείνο της Καλλιθέας τόσο σε φοιτητές όσο και σε νέους εργένηδες ή και νέα ζευγάρια.

Κατά κύριο λόγο οι προσφερόμενες κατοικίες αφορούν στούντιο ή διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου, επιφάνειας από 25 έως 35 τ.μ., ενώ υπάρχουν και μερικά διαμερίσματα που προσφέρονται για συγκατοίκηση, διαθέτοντας δύο ξεχωριστά υπνοδωμάτια και κοινόχρηστους χώρους κουζίνας, καθιστικού κ.λπ. Στόχος της Zoia το επόμενο διάστημα είναι να αναπτύξει ένα ακόμα κτίριο που έχει στην κατοχή της στου Ζωγράφου, όπου θα φιλοξενηθούν 30 διαμερίσματα.

Αποκλειστικά σε φοιτητές στοχεύουν και τα τρία ακίνητα που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται η Hamlet Student Flats σε Αθήνα (Κυψέλη), Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Τα εν λόγω κτίρια αποκτήθηκαν από την Premia Properties ΑΕΕΑΠ στο τέλος του 2021 και μισθώνονται από τη Hamlet. Η συνολική επιφάνεια των τριών ακινήτων ανέρχεται σε 7.764 τ.μ., ενώ φιλοξενούνται 153 διαμερίσματα, εκ των οποίων τα 85 στη Θεσσαλονίκη, τα 49 στην Πάτρα και τα 19 στην Αθήνα, πλησίον της αγοράς της Κυψέλης, η οποία βρίσκεται στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη. Η Hamlet υπεκμισθώνει τα διαμερίσματα σε φοιτητές με τιμές που εκκινούν από 280 ευρώ (Πάτρα) και αγγίζουν έως τα 675 ευρώ (Θεσσαλονίκη). Το πακέτο των παρεχόμενων υπηρεσιών προβλέπει ακόμα και την ενσωμάτωση του κόστους των ΔΕΚΟ (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα και νερό) στην τιμή του ενοικίου, ενώ περιλαμβάνονται επίσης ηλεκτρικές συσκευές και δωρεάν σύνδεση στο Internet και κοινόχρηστες δαπάνες.

Η Prodea Investments είχε επενδύσει στον τομέα της φοιτητικής στέγης ήδη από το 2016, ανακατασκευάζοντας ακίνητο στην Πάτρα (όμορο του ξενοδοχείου Moxy της πόλης, επίσης συμφερόντων της Prodea), ενώ έκτοτε έχει προχωρήσει σε δύο ακόμα αναπτύξεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη εξ αυτών βρίσκεται στη συνοικία Λαδάδικα, ενώ η εταιρεία έχει αγοράσει ένα ακόμα ακίνητο για την αξιοποίησή του ως φοιτητική στέγη στη συμπρωτεύουσα.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν ότι η ζήτηση για φοιτητική στέγη αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που δεν συμβαίνει το ίδιο και στο μέτωπο της προσφοράς, μια χρόνια έλλειψη των ελληνικών πανεπιστημίων.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη η εύρεση των κατάλληλων ακινήτων στην κατάλληλη τιμή ώστε να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση. Το κόστος ενοικίασης των διαμερισμάτων θα πρέπει να είναι προσιτό (πέριξ των 450-550 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα), ώστε να είναι και ελκυστική μια τέτοια κατοικία, γεγονός που δεν είναι μια ιδιαίτερα εύκολη εξίσωση στις περισσότερες περιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά, η πληρότητα είναι σχεδόν εξασφαλισμένη λόγω των σημαντικών παροχών και διευκολύνσεων (π.χ. υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, δωρεάν Διαδίκτυο κ.λπ.), που λειτουργούν ως σημαντικό δέλεαρ, παράλληλα βέβαια με το γεγονός ότι και οι υπόλοιποι ένοικοι είναι φοιτητές, στοιχείο που εκτιμάται ότι αποτελεί πρόσθετο πλεονέκτημα για την προσέλκυση μισθωτών.

Τα υψηλά ενοίκια οδηγούν στη συγκατοίκηση

Τις εναλλακτικές στέγασης αναζητούν αυτή την περίοδο οι νέοι φοιτητές και οι οικογένειές τους. Η μία είναι η παραδοσιακή ενοικίαση, που λόγω των υψηλών μισθωμάτων και του υψηλότερου κόστους διαβίωσης σημαίνει για πολλούς εξεύρεση συγκατοίκου. Η άλλη είναι η αναζήτηση ενός στούντιο σε μία από τις λίγες ακόμη ιδιωτικές φοιτητικές εστίες που υπάρχουν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Δεδομένη είναι πλέον η επιστροφή της συγκατοίκησης ως μία από τις βασικές τάσεις στην αγορά της φοιτητικής στέγης τη φετινή χρονιά. Αλλη μια νέα τάση είναι η έναρξη της αναζήτησης κατοικίας, όχι στο τέλος Αυγούστου, όπως συνηθιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ήδη από τις αρχές Ιουλίου. Αιτία ασφαλώς είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα και ποιοτικά ακίνητα προς ενοικίαση, ενώ η κατάσταση είναι σαφώς δυσκολότερη στα διαμερίσματα μικρής επιφανείας, τα οποία γίνονται ανάρπαστα λόγω του σχετικά χαμηλότερου συνολικού τους κόστους, συγκριτικά με μεγαλύτερα ακίνητα.

Ωστόσο, ανάλογα με την περιοχή και το κατά πόσο είναι εφικτή η λύση της συγκατοίκησης, είναι πιθανώς πιο συμφέρον για τους φοιτητές να αναζητήσουν ένα μεγαλύτερης επιφάνειας διαμέρισμα, δύο υπνοδωματίων, καθώς το μέσο κόστος ανά τ.μ. είναι σαφώς πιο λογικό σε σχέση με το αντίστοιχο μιας κατοικίας των 40-45 τ.μ. Για παράδειγμα, σε πολλές περιοχές του κέντρου της Αθήνας το μέσο ζητούμενο ενοίκιο προσεγγίζει ή και ξεπερνάει τα 9 ευρώ/τ.μ. Μάλιστα, στην περίπτωση μικρών διαμερισμάτων, που είναι και πιο δυσεύρετα, δεν αποκλείεται η ζητούμενη τιμή να ξεπερνάει τα 11 ευρώ/τ.μ. Την ίδια στιγμή, ένα μεγαλύτερης επιφανείας ακίνητο μπορεί να διαθέτει ζητούμενη τιμή της τάξεως των 8 ευρώ/τ.μ. Το τελικό μηνιαίο τίμημα είναι παρόμοιο, αλλά κερδίζει κανείς σε επιφάνειες και μπορεί ευκολότερα να συγκατοικήσει με κάποιον φίλο του συμφοιτητή, επιμερίζοντας το κόστος και τα σχετικά έξοδα.

Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλές τιμές ενοικίασης είναι ένας παράγοντας που θα πρέπει να υπολογίσουν οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές. Στην αγορά προσφέρονται πλέον και ακίνητα, που στο παρελθόν είχαν ανακατασκευαστεί, εξοπλιστεί και επιπλωθεί, με στόχο την αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ωστόσο, επειδή βρίσκονται σε περιοχές όχι πολύ μεγάλης ζήτησης από ξένους επισκέπτες, οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιλέξει να τα αξιοποιήσουν με ένα παρόμοιο μοντέλο, αλλά εστιάζοντας πλέον σε φοιτητές. Ετσι, υπάρχουν αγγελίες που αφορούν πλήρως εξοπλισμένα ακίνητα, με την τιμή της αγγελίας να ενσωματώνει όλες τις συναφείς δαπάνες, όπως ΔΕΚΟ (με πολιτική ορθής χρήσης), κοινόχρηστα κτλ. Ουσιαστικά, οι κάτοχοι των ακινήτων αυτών επιχειρούν να τα εκμισθώσουν με μια αντίστοιχη προσέγγιση με τη βραχυχρόνια μίσθωση, ίσως επειδή προσδοκούν ότι τα επόμενα χρόνια θα μπορέσουν να επιστρέψουν στη συγκεκριμένη αγορά.

Στις τουριστικές περιοχές

Αντίστοιχα, σε περιοχές της περιφέρειας με υψηλή τουριστική κίνηση, όπως π.χ. τα Χανιά και η Κέρκυρα, υπάρχουν πολλά ακίνητα τα οποία εκμισθώνονται μεν σε φοιτητές, αλλά για περίοδο εννιά μηνών. Στη συνέχεια, ο φοιτητής αποχωρεί προκειμένου το ακίνητο να αξιοποιηθεί τουριστικά κατά τη θερινή τουριστική περίοδο, προτού επιστρέψει πάλι το φθινόπωρο. Μπορεί να μοιάζει παράδοξο και δύσκολο, ωστόσο η επιλογή αυτή έχει το προτέρημα ότι το ακίνητο δεν επιβαρύνει με έξοδα ενοικίασης τον φοιτητή κατά τους μήνες που αυτός δεν το χρειάζεται ουσιαστικά. Με τον τρόπο αυτό, το τελικό ετήσιο κόστος είναι χαμηλότερο.

Διαβάστε επίσης: 

Αμαλίας 40: Νέα ζωή για μια «πληγή» της Αθήνας που θύμιζε την κρίση

Κατεδαφίστηκε το πρώην κτήριο της Kodak στο Μαρούσι

Γιατί είναι ακριβά τα ενοίκια: Πού έχουν φτάσει οι τιμές

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News