Moody’s: Πώς βοηθά τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ
Οι τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, είναι ο βασικός κερδισμένος τόσο από την αυριανή αύξηση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης, όσο και από το νέο εργαλείο κατά της διεύρυνσης των spreads, εκτιμά η Moody’s.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η αυριανή αύξηση των επιτοκίων θα είναι η πρώτη έπειτα από 11 χρόνια και θα ακολουθηθεί και από άλλες κινήσεις. «Τα υψηλότερα επιτόκια ωφελούν σημαντικά τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και τη συνολική κερδοφορία όλων των ευρωπαϊκών τραπεζών, όμως η επίδραση θα είναι σταδιακή και θα διαφέρει ανάμεσα στις χώρες», επισημαίνουν οι αναλυτές.
Σύμφωνα με τη Moody’s, οι τράπεζες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας θα έχουν μεγαλύτερο όφελος σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους από τον ευρωπαϊκό Βορρά.
«Καθώς ένα μεγαλύτερος μέρος των τραπεζικών δανείων σε αυτές τις χώρες είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, η αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη και πιο έντονη αύξηση στα τραπεζικά έσοδα», επισημαίνεται.
Αντίθετα, η στήριξη στα έσοδα θα είναι πιο σταδιακή και ήπια στα τραπεζικά συστήματα όπου συνηθίζονται τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, όπως της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου και της Σουηδίας.
Οι τράπεζες του Νότου έχουν επίσης, γενικότερα χαμηλότερους δείκτες δανείων/καταθέσεις και υψηλότερα μαξιλάρια ρευστότητας σε σχέση με εκείνες του Βορρά. Έτσι, θα έχουν μεγαλύτερο όφελος στα έσοδα από τις υψηλότερες αποδόσεις των στοιχείων του ενεργητικού τους και δεν θα βιώσουν σημαντικές αυξήσεις στο κόστος χρηματοδότησης, λόγω της επαρκούς καταθετικής τους βάσης, η οποία δεν είναι ευάλωτη στις κινήσεις των επιτοκίων.
Επιπλέον, το νέο εργαλείο της ΕΚΤ κατά του κατακερματισμού θα ωφελήσει κυρίως τις τράπεζες του Νότου, οι οποίες έχουν μεγάλες θέσεις στα κρατικά ομόλογά τους, τα οποία είναι επιρρεπή στη μεταβλητότητα των spreads, επισημαίνει η Moody’s. Στο τέλος του 2021, οι ιταλικές τράπεζες είχαν θέσεις σχεδόν 300 δισ. ευρώ στα κρατικά ομόλογα της χώρας, οι ισπανικές 246 δισ., οι πορτογαλικές 42 δισ. και οι ελληνικές 30 δισ. ευρώ, εξηγεί ο οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Fitch: Αναβάλλονται τα σχέδια για έξοδο των τραπεζών στις αγορές
Scope: Βλέπει ανάπτυξη 4,9% φέτος – Πώς θα πέσει στο 150% το χρέος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News