Business & Finance Τρίτη 19/07/2022, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

S&P Global: Σε θετικό από σταθερό το outlook – Bελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών

S&P Global: Σε θετικό από σταθερό το outlook – Bελτίωση στην ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους και τα κέρδη τους και ταυτόχρονα να περιορίσουν τους κινδύνους χρηματοδότησης, σύμφωνα με τον οίκο S&P Global.

Αυτό ακριβώς αποτυπώνει η αλλαγή του outlook από σταθερό σε θετικό στην οποία προχώρησε ο οίκος σε οκτώ ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 

Σύμφωνα με τον οίκο, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν καταφέρει να εξυγιάνουν επισφαλές ενεργητικό ύψους 50 δισ.ευρώ που έχουν κληρονομήσει από το 2019, να μειώσουν το κόστος του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού τους στα 19,4 δισ.ευρώ ή στο 15,9% των συνολικών δανείων τους, με βάση στοιχεία στα τέλη του 2021. 

Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει την ομαλοποίηση του προβλεπόμενου κόστους των τραπεζών και τη σταδιακή βελτίωση της κερδοφορίας τους, παρότι κάθε τράπεζα θα προχωρήσει με διαφορετικό ρυθμό.

Η δημιουργία ισχυρών καταθέσεων από το 2018, σε συνδυασμο με τη μαζική εξυγίανση των ισολογισμών, στηρίζει την άποψη του οίκου ότι οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να βελτιώνουν τα προφίλ χρηματοδότησής τους, χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης των εγχώριων καταθετών.

Κατά συνέπεια, η S&P Global αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετική από σταθερή των Aegean Baltic Bank, Alpha Bank, Alpha Services και Holdings Societe Anonyme, Eurobank, Eurobank Holdings, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών αυτών. Επιπλέον, επιβεβαιώνει και την αξιολόγησή της για την Πειραιώς Financial Holdings, διατηρώντας το σταθερό outlook. 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News