BUSINESS & FINANCE

Fitch: Αναβάλλονται τα σχέδια για έξοδο των τραπεζών στις αγορές

Fitch: Αναβάλλονται τα σχέδια για έξοδο των τραπεζών στις αγορές

Η τρέχουσα οικονομική και γεωπολιτική κατάσταση δεν επηρεάζει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για πωλήσεις κόκκινων δανείων, όμως οδηγεί σε αναβολή των ομολογιακών εκδόσεών τους, λόγω της μεταβλητότητας στις αγορές και της διεύρυνσης των spreads, εκτιμά η Fitch, σε νέα ανάλυσή της.

Ο οίκος επαναλαμβάνει την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,5% φέτος, 3,2% το 2023 και 2,8% το 2024.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Fitch, η Ελλάδα έχει περιορισμένους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και οι Ρώσοι επισκέπτες δεν είναι σημαντικοί για τον τουριστικό τομέα.

Συνεπώς, η σημερινή αβεβαιότητα στο οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό δεν αναμένεται να επηρεάσει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρώσουν τις σχεδιαζόμενες για το 2022 πωλήσεις προβληματικών assets ύψους 4 δισ. ευρώ, προκειμένου να ρίξουν τα κόκκινα δάνεια σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προοπτικές των αξιολογήσεων των τραπεζών (σταθερές για δύο τράπεζες και θετικές για τις άλλες δύο), δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τις αξιολογήσεις.

Όμως, η Fitch περιμένει ότι οι τέσσερις τράπεζες θα αναβάλουν την έκδοση και την αναχρηματοδότηση ομολόγων τους, λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας στις αγορές και της διεύρυνσης των spreads.

Άλλωστε, οι τράπεζες έχουν περιθώριο έως τα τέλη του 2025 να επιτύχουν το τελικό ελάχιστο επίπεδο απαιτούμενων κεφαλαίων (MREL) και η Fitch υπολογίζει ότι θα χρειαστεί να αντλήσουν περίπου 12 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η Fitch σημειώνει ότι το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ και οι λύσεις που εφαρμόζουν οι τράπεζες συνιστούν έναν μέτριο κίνδυνο για την ποιότητα ενεργητικού. Εάν η οικονομική κατάσταση καθυστερήσει, ο οίκος περιμένει ενδεχομένως μία επιδείνωση.

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Βλέπει ανάπτυξη 4,9% φέτος – Πώς θα πέσει στο 150% το χρέος

S&P: «Ασπίδα» για την Ελλάδα ο τουρισμός και οι χαμηλές ανάγκες χρηματοδότησης

Fitch: Βλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος – Γιατί δεν ανησυχεί για το χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News