Business & Finance Δευτέρα 18/07/2022, 17:27
BUSINESS & FINANCE

Επιθεώρηση Εργασίας: Επίσημη λειτουργία ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή

Ανέλαβε καθήκοντα ο Διοικητής της Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργος Τζιλιβάκης

Επιθεώρηση Εργασίας: Επίσημη λειτουργία ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή

Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα επίσημα η λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, μετά την πλήρωση του συνόλου των τυπικών προϋποθέσεων που προβλέπει ο νόμος 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργο Τζιλιβάκη, ο οποίος ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντά του. Υπενθυμίζεται ότι ο διορισμός του κ. Τζιλιβάκη εγκρίθηκε στις 26 Μαίου από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε έπρεπε να πληρωθούν μια σειρά από διαδικαστικές προϋποθέσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η μετάπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νόμο η Επιθεώρηση Εργασίας απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας, δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, αλλά υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Σήμερα επίσης εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για την έναρξη λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας ενώ ήδη έχει οριστεί το πενταμελές Συμβούλιο Διοίκησης της Αρχής.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιλιβάκης επεσήμανε τα εξής:

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Τόσο εγώ, όσο και τα στελέχη της νέας Αρχής, καλούμαστε με υψηλό αίσθημα ευθύνης να εξασφαλίσουμε την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας έτσι ώστε να προστατεύεται τόσο ο εργαζόμενος, όσο και ο εργοδότης που λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του νόμου.

Παράλληλα, μέσα από τη νέα οργανωτική δομή που θα οριστικοποιηθεί το άμεσα προσεχές διάστημα, θα εξασφαλίσουμε τη λειτουργική μας αυτοτέλεια. Με αυτόν τον τρόπο, θα δώσουμε στις έννοιες «ανεξάρτητη» και «αρχή», τη βαρύτητα που τους πρέπει».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News