Business & Finance Τετάρτη 23/12/2020, 23:19
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Τα blue chip έδωσαν τον τόνο στη Wall Street

Τα blue chip έδωσαν τον τόνο στη Wall Street

Με μεικτή εικόνα έκλεισε και πάλι η Wall Street, καθώς ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί σε θετικό έδαφος κλείνοντας με πτώση σε αντίθεση με τους άλλους δύο δείκτες Dow Jones και S&P 500. 

Ο Dow Jones κατάφερε να προσπεράσει την εμπλοκή στο Κογκρέσο που δημιούργησαν οι επικρίσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων και ειδικότερα για το χαμηλό επίδομα των 600 δολαρίων, εξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την εκταμίευση οικονομικής βοήθειας προς τους Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία. Τα blue chip έκλεισαν με άνοδο 0,56%, ενώ ο S&P 500 με 0,28% με τους επενδυτές να εκφράζουν εμπιστοσύνη ότι τελικά θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα στήριξης της αμερκανικής οικονομίας.  

Τα κέρδη καθοδήγησαν οι λεγόμενοι «κυκλικοί» τομείς, που επηρεάζονται περισσότερο από τις οικονομικές εξελίξεις, ενώ ενέργεια και χρηματοοικονομικά ήταν από τους τομείς που κατέγραψαν τις καλύτερες επιδόσεις με κέρδη 3,2% και 1,9% αντίστοιχα. Σε άνοδο και οι κλάδοι πρώτων υλών και βαριάς βιομηχανίας, όπως και ο τομέας ταξιδίων με τις μετοχές των United Airlines και Delta να ενισχύονται περισσότερο από 3% εκάστη, ενώ των Carnival και Norwegian Cruise Line περισσότερο από 6%. 

«Η αγορά φαίνεται να ακολουθεί αυτή τη στιγμή αυτά που κάνει και όχι αυτά που λέει όσον αφορά στις τελευταίες κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ως προς το πακέτο των νέων δημοσιονομικών μέτρων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αρτ Χόγκαν, στρατηγικός αναλυτής της National Securities. Σύμφωνα επίσης με τον Μάθιου Κέατορ της Keator Group, είναι πολύ ενθαρρυντικό σημάδι η στροφή στους τομείς που πρόσφατα είχαν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, όπως οι «κυκλικές» μετοχές. Επιπλέον, άλλοι αναλυτές επικαλούνται τα εξασθενημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό ως ακόμη μία ένδειξη ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική της τουλάχιστον έως το 2024. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News