BUSINESS & FINANCE

Χωρίς σχέδιο ακόμα η Ευρώπη εάν κλείσει η στρόφιγγα – Μόνο στοχευμένα μέτρα προτείνει το Eurogroup

Χωρίς σχέδιο ακόμα η Ευρώπη εάν κλείσει η στρόφιγγα – Μόνο στοχευμένα μέτρα προτείνει το Eurogroup

Στη σκιά της διακοπής του φυσικού αερίου, οι υπουργοί Οικονομικών χθες συζήτησαν όλες τις μακροοικονομικές εξελίξεις αλλά και τα πιο ζοφερά σενάρια. Μέσω του αγωγού περνούν 55 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αεριού από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής και εάν τελικά ο Πούτιν πατήσει ένα βαρύ φρένο στις εξαγωγές φυσικού αερίου, η Ευρώπη δεν έχει ακόμη σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό γράφεται τώρα, όπως είπε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι  και  παρέπεμψε στις προτάσεις της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου  για την  περίπτωση που η Ευρώπη βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εάν δηλαδή ο Πούτιν κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα. 

Οι νέες, πάντως, μακροοικονομικές εξελίξεις οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει ξανά τις προβλέψεις της με τις επίσημες ανακοινώσεις να γίνονται αύριο. Όπως ανέφερε ο Βάλντις  Ντομπρόβσκις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ΕΕ φέτος και του χρόνου. 

Μέτρα  μόνο στοχευμένα 

Το Eurogroup θεωρεί ότι η υποστήριξη της συνολικής ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά τα μέτρα θα πρέπει να εστιάζουν στην προστασία των πιο ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν απαιτείται.

Όπως για παράδειγμα εάν τελικά επαληθευθούν τα πιο άσχημα σενάρια, όπως το οριστικό κλείσιμο του Nord Stream 1. Τα οριζόντια μέτρα, σύμφωνα με το Eurogroup, «αχρηστεύουν» εν μέρει τη νομισματική πολιτική καθώς μπορούν να δημιουργήσουν υπερθέρμανση της οικονομίας. 

Να σημειωθεί πως αυτή είναι η γραμμή που ακολουθείται και από την ελληνική κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα. Το Eurogroup εφιστά την προσοχή σε δύο ομάδες χωρών, σε αυτές που έχουν υψηλό χρέος, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και αυτές που έχουν πολύ υψηλή εξάρτηση από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και άλλες χώρες της Β. Ευρώπης.

Τονίζεται μάλιστα στο ανακοινωθέν του Eurogroup, ότι μέτρα όπως η μείωση του ΕΦΚ  ή άλλων φόρων που έχουν υιοθετηθεί σε κάποια κράτη μέλη  θα πρέπει να μετατραπούν σε στοχευμένα. Το Eurogroup καταλήγει πως η δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να ανακόψει εντελώς την ταχύτητα των υψηλών τιμών ιδίως στην ενέργεια καθώς παράλληλα απαιτούνται  μεσοπρόθεσμες επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά βιώσιμων τοπικών πηγών ενέργειας.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι τις επόμενες ημέρες το βλέμμα των αγορών θα είναι «καρφωμένο» στις επόμενες κινήσεις του Πούτιν.

Διαβάστε επίσης: 

Eurogroup: «Φρένο» στα οριζόντια μέτρα στήριξης

Eurogroup: Δημοσιονομικά μέτρα στήριξης σε ευάλωτους, προσοχή στο χρέος

Σταϊκούρας: Απαιτούνται ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενέργειακη κρίση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News