ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Το παρασκήνιο του hub της Deutsche Telekom στη Θεσσαλονίκη

Πώς κατέστη δυνατόν να μεταφερθούν 580 άτομα από τη Ρωσία στην Ελλάδα

Το παρασκήνιο του hub της Deutsche Telekom στη Θεσσαλονίκη

Ένας μηχανισμός τεχνοκρατών της κυβέρνησης αλλά και της αγοράς χρειάστηκε να κινητοποιηθεί, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα το νέο κέντρο Πληροφορικής και Λογισμικού του ομίλου Deutsche Telekom στην οδό Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη, στο κτήριο της θυγατρικής του ΟΤΕ, ΟΤΕ Estate. Το κέντρο Πληροφορικής της DT, όπου απασχολούνται ήδη 250 άτομα, επισκέφθηκε, χθες, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η επένδυση αυτή καθιστά τη Θεσσαλονίκη κέντρο τεχνολογίας, δημιουργώντας αξία, όχι μόνο για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε το ελληνικό Δημόσιο, και ευγνώμων για την υποστήριξη της κυβέρνησης» σημείωσε ο Peter Leukert, Διευθυντής συστημάτων πληροφορικής της Deutsche Telekom και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής Telekom IT.

Πράγματι, η περίπτωση του νέου κέντρου Πληροφορικής και Λογισμικού της Θεσσαλονίκης είναι μία από τις λιγοστές όπου το ελληνικό Δημόσιο ενήργησε πολύ γρήγορα, έστω κι αν η συμβολή ιδιωτών νομικών συμβούλων υπήρξε διακριτή.

Χρειάστηκε δηλαδή να στηθεί μία ομάδα με στελέχη των Υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Εργασίας, της ΗΔΙΚΑ και τεχνοκρατών του ιδιωτικού τομέα με βασικό στόχο να κερδηθεί ένα δύσκολο στοίχημα. Αυτό της μετεγκατάστασης στην Ελλάδα συνολικά περίπου 580 στελεχών και μελών της οικογενειάς τους, συντρόφων ή συμβίων, κατά πληροφορίες της «Κ». Κι αυτό σε συνέχεια της απόφασης -στις 24 Μαρτίου- του γερμανικού ομίλου και βασικού μετόχου του ΟΤΕ να αποσύρει την παρουσία του από τη Ρωσία λόγω της επέμβασης της χώρας στην Ουκρανία.

Η Deutsche Telekom διέθετε στην Αγία Πετρούπολη κέντρο Πληροφορικής μέσω του οποίου παρείχε υπηρεσίες υποστήριξης σε πελάτες που δεν βρίσκονταν στη Ρωσία. Η παύση εργασιών των ρωσικών δραστηριοτήτων συνοδεύτηκε με την απόφαση του γερμανικού ομίλου για δημιουργία κέντρου Πληροφορικής στην Ελλάδα.

Η χορήγηση όμως, άδειας διαμονής και εργασίας σε υπηκόους τρίτων χωρών αποτέλεσε μία δύσκολη άσκηση για την επίλυση της οποίας απαιτήθηκε περίπου ενάμισης μήνας. Ένας από τους βασικούς λόγους υπήρξε το γεγονός ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2022, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πλαίσιο των κυρώσεων της Ε.Ε., ήρθη μερικώς η συμφωνία διευκόλυνσης χορήγησης θεωρήσεων σε πολίτες ΕΕ-Ρωσίας. Ως εκ τούτου, για να πραγματοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή η μετεγκατάσταση στην Ελλάδα των περίπου 580… Εμιγκρέδων, επιστρατεύθηκαν το άρθρο 19 του ν.4251/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ενταξης και λοιπές διατάξεις) και ο κώδικας θεωρήσεων ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση άδειας διαμονής για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Και με τη συγκεκριμένη άδεια διαμονής να παρέχει στους Μηχανικούς Πληροφορικής από τη Ρωσία δικαίωμα πρόσβασης στην ελληνική αγορά εργασίας, για δύο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης δύο ακόμη ετών, κατέστη εφικτή η άμεση απασχόληση περισσότερων από 250 ατόμων (οι υπόλοιποι από τους 580 είναι μέλη οικογένειας) στο κέντρο Πληροφορικής της DT στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό θα προσληφθούν ακόμη 200 Μηχανικοί Πληροφορικής, σε ορίζοντα διετίας, με την πολυπληθή ομάδα των περίπου 780 ατόμων (συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειάς τους) να εκτιμάται ότι θα τονώσει ιδιαίτερα την τοπική αγορά ακινήτων και την οικονομία.

Στο Telekom IT hub θα εργάζονται συνολικά 500 στελέχη και Μηχανικοί Πληροφορικής που θα μετεγκατασταθούν, μέσα στο 2023, σε νέο ανακαινισμένο κτήριο του ΟΤΕ.

Διαβάστε επίσης: 

Σε λειτουργία το Telekom IT hub – 500 θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Deutsche Telekom: Δημιουργεί κέντρο πληροφορικής και λογισμικού στην Θεσσαλονίκη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News