Business & Finance Σάββατο 9/07/2022, 12:05
OIKONOMIA

Γιατί οι ξένοι οίκοι δεν φοβούνται την Ελλάδα

Γιατί οι ξένοι οίκοι δεν φοβούνται την Ελλάδα

Η Ελλάδα ως χώρα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες επί του παρόντος είναι από τις πιο δύσκολες που βιώνει η παγκόσμια οικονομία, έχει βάλει τις βάσεις για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις αυτές.

Αυτή είναι η εκτίμηση μεγάλου διεθνούς επενδυτικού οίκου, όπως εκφράσθηκε διά στόματος εκπρόσωπού του που βρέθηκε στην Αθήνα. 

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που ανέλυσε, ο οικονομολόγος εστίασε στην πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τυγχάνει ευρείας αποδοχής κι αυτό εκλαμβάνεται από τις αγορές ως εγγύηση αναφορικά με τη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά και για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε ερώτηση του MR αν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επηρεάσει τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, η απάντηση ήταν σαφής: «όπως έχουμε προβλέψει, η ΕΚΤ αυξήσει τα επιτόκια, όμως η αύξηση αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εμείς μεσοπρόθεσμα εκτιμούμε ότι ακόμη και το μέσο επιτόκιo των κρατικών ομολόγων κοντά στο 6%, θα μειώνεται το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό οφείλεται κυρίως γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσό του ελληνικού χρέους εξακολουθεί να χρηματοδοτείται από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα οικονομικής στήριξης». 

Οι εκλογές είναι ένα ορόσημο σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς σε ερώτηση που του έγινε θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα. Εν κατακλείδι, αυτή θα έρθει μετά τις εκλογές. 

Όμως επί του παρόντος, στην Ελλάδα έχετε δημοσιονομική στήριξη, κεφαλαιακά αποθέματα, κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και παράλληλα στην Ελλάδα γίνονται επενδύσεις, όπως τόνισε. 

Τη δεδομένη στιγμή στη χώρα σας μετά από 15 χρόνια, έχετε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη από την Ευρώπη, ενώ και το ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο έχει επιστρέψει, σημείωσε. «Έχετε χαράξει μια πορεία ανάκαμψης, ακολουθείτε πιστά το σχέδιό σας και ακόμη και αν υπάρξει αλλαγή στην πολιτική ηγεσία οι βάσεις είναι πολύ γερές». 

Οι επενδύσεις από την άλλη είναι το κλειδί στην παρούσα φάση, ούτως ώστε η Ελλάδα να αποφύγει το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού (υψηλός πληθωρισμός με υποτονική ανάπτυξη). Άλλωστε, όπως προσέθεσε η Ελλάδα θα αποφύγει μια ύφεση, ενώ απεναντίας η Γερμανία και η Ιταλία βρίσκονται ήδη στο χείλος της. 

Ο πληθωρισμός

Σύμφωνα με τον αναλυτή, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο αναμένεται να κορυφωθεί ο πληθωρισμός. Οι εκτιμήσεις του οίκου κάνουν λόγο για πληθωρισμό άνω του 10% στην Ευρωζώνη, ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος στην Ελλάδα να διαμορφωθεί υψηλότερα αυτού του επιπέδου, πριν αποκλιμακωθεί και συγχρονιστεί με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Το 2023 θα είναι μια χρονιά αποκλιμάκωσης, όπως και το 2024 και το 2025, όμως ο εκπρόσωπος του οίκου τόνισε: «Το ότι θα αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός δεν σημαίνει ότι θα θα υποχωρούν και οι τιμές. Απλώς ας αναλογισθούμε ότι αν τη μία χρονιά υπάρχει αύξηση 10% σε ένα προϊόν και την άλλη 0%, η αύξηση της προηγούμενης χρονιάς έχει παραμείνει.

Το φυσικό αέριο και η κρίσιμη 23η Ιουλίου

Μοιραία ήρθε η ερώτηση για το φυσικό αέριο και η τοποθέτηση του αναλυτή ήταν ξεκάθαρη: οι τιμές του δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν την ενεργειακή κρίση. Τα επίπεδα των 45 και 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα είναι πλέον παρελθόν.

Ωστόσο, σε ένα σημείο που έδωσε ιδιαίτερη έμφαση έχει να κάνει με τις 23 Ιουλίου.

«Στις 21 Ιουλίου είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ και είναι πολύ σημαντική ημερομηνία για τις αγορές καθώς αναμένουν από την Κριστίν Λαγκάρντ να δώσει σαφή και ξεκάθαρη καθοδήγηση για το πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ σε περίπτωση που κάνει επανεμφανιστεί ο κίνδυνος του κατακερματισμού. Οι ανησυχίες και οι προσδοκίες για την επερχόμενη συνεδρίαση ως επί το πλείστον επικεντρώνονται στο backstop («δίχτυ ασφαλείας») που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό, αλλά και πώς θα συγκρατήσει τα spreads στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, σε περίπτωση μιας ξαφνικής διεύρυνσης η οποία θα έχει προέλθει από μη θεμελιώδεις παράγοντες».

Όμως δύο ημέρες μετά στις 23 Ιουλίου αναμένεται ένα ακόμη πιο σημαντικό γεγονός: αν η Ρωσία θα ανοίξει τις στρόφιγγες και θα διοχετεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Μάλιστα, όπως τόνισε, στις 22 προς 23 Ιουλίου, οι αγορές θα είναι συντονισμένες και θα περιμένουν να δουν αν θα υπάρξουν ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα. Την Ελλάδα δεν θα την επηρεάσει πάρα πολύ, καθώς δεν εξαρτάται τόσο πολύ από το φυσικό αέριο, από τη στιγμή που δεν έχει βαριά βιομηχανία. 

Αντιθέτως σε Γερμανία και Ιταλία που είναι οι δύο χώρες με την πιο ισχυρή μεταποίηση στην Ευρώπη, η βιομηχανία τους εξαρτάται ενεργειακά από το φυσικό αέριο και σε περίπτωση που οι στρόφιγγες δεν ανοίξουν, είναι ένα σενάριο που κανένας δεν θέλει να σκέφτεται.

Ο πληθωρισμός και η Generation Z

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο οικονομολόγος του οίκου ανέφερε ότι εκείνοι που είναι μικρότεροι των 40 ετών δεν έχουν συναντήσει διψήφιο πληθωρισμό και είναι κάτι πρωτόγνωρο γι αυτούς. 

Είναι μια καινούργια κατάσταση γι αυτούς, ωστόσο θα αναγκαστούν να εξοικειωθούν με αυτόν, όταν καλούνται να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ή βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να αυξάνονται.  
«Θυμάμαι ως παιδί που ήθελα να αγοράσω ένα παγωτό και έπρεπε να πληρώνω με μεγαλύτερα ποσά χρόνο με το χρόνο. Οι νέες γενιές δεν το είχαν βιώσει αυτό και με την εμπειρία αυτή είναι πιθανό να αυξηθούν και οι ανησυχίες». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ING: Βλέπει ανάπτυξη 4,2% στην Ελλάδα φέτος – Δεν έρχεται κρίση

BNP Paribas: Γιατί η Ελλάδα δεν είναι πια το επίκεντρο των φόβων στην Ευρωζώνη

Oxford Economics: Η εκδίκηση της περιφέρειας – Ελλάδα ο κερδισμένος του 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News