Business & Finance Παρασκευή 8/07/2022, 17:04
BUSINESS & FINANCE

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το «παράθυρο» για αποπληρωμή σε δόσεις με ταυτόχρονο κούρεμα 15%

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το «παράθυρο» για αποπληρωμή σε δόσεις με ταυτόχρονο κούρεμα 15%

Τα ειδοποιητήρια της επιστρεπτέας προκαταβολής αναρτήθηκαν και πλέον ο χρόνος για τους περίπου 600.000 αυτοαπασχολούμενους μετράει αντίστροφα. Η προθεσμία για την καταβολή είτε της πρώτης δόσης είτε της πλήρους αποπληρωμής του ποσού, εκπνέει στις 29 Ιουλίου ενώ προς το παρόν δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για το ενδεχόμενο παράτασης αν και λόγω φόρτου εργασίας -συν το γεγονός ότι πάνω από 40.000 επαγγελματίες δεν έχουν παραλάβει ακόμη το ειδοποιητήριο- το ενδεχόμενο παράτασης είναι ανοικτό. Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες που έχουν ήδη το ειδοποιητήριο στα χέρια τους, μπορούν να κάνουν τον σχεδιασμό τους. Με μια επίσκεψη στο my business support, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εκτυπώσει την «ενημέρωση για τη βεβαίωση της επιστρεπτέας προκαταβολής» που είναι και ο «χάρτης» όλων των οφειλών. Στο ενημερωτικό αποτυπώνονται έως και επτά διαφορετικές οφειλές, καθώς τόσες είναι και οι διαφορετικές φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής. Επειδή οι φάσεις είναι επτά -άρα έως και επτά οι διαφορετικές ταυτότητες πληρωμής- και επειδή το σύστημα δέχεται και πληρωμές με πιστωτική κάρτα εξασφαλίζοντας τις άτοκες δόσεις που αυτές προσφέρουν- μπορούν να γίνουν άπειροι συνδυασμοί ώστε να βρεθεί η κατάλληλη συνταγή για τον κάθε φορολογούμενο. Οι βασικές επιλογές είναι οι εξής:

  1. Για κάθε διαφορετικό ποσό που εισπράχθηκε μέσα σε πανδημία (σ.σ δηλαδή για κάθε εκταμίευση από τις επτά διαφορετικές φάσεις) δίνεται η δυνατότητα είτε να αποπληρωθεί εφάπαξ το ποσό ώστε να εξασφαλιστεί και το πρόσθετο κούρεμα του 15% είτε να αποπληρωθεί σε έως και 96 δόσεις. Όποιος επιλέξει την εφάπαξ καταβολή, καταβάλλει το ποσό της στήλης 6 του ειδοποιητηρίου ενώ όποιος θελήσει τις δόσεις μπορεί να καταβάλλει μόνο το ποσό της στήλης 7.
  2. Επειδή κάποιοι δεν πήραν μεγάλα ποσά (π.χ πήραν έως 7.000-8.000 ευρώ και τώρα καλούνται να επιστρέψουν λιγότερα από 2.000) έχουν τη δυνατότητα αν θέλουν να καταβάλλουν το ποσό σε έως 12 άτοκες δόσεις με τη χρήση πιστωτικής κάρτας (σ.σ οι τράπεζες δίνουν αυτή τη δυνατότητα καθώς στην πραγματικότητα μιλάμε για μια βεβαιωμένη οφειλή) και να κάνουν και χρήση της έκπτωσης του 15%. Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα: Ελεύθερος επαγγελματίας πήρε 2000 ευρώ από την 3η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα οικονομικά του δεδομένα εξασφαλίζουν «κούρεμα» 66% οπότε καλείται να επιστρέψει 666 ευρώ. Το σύστημα του δίνει δύο δυνατότητες: εφάπαξ καταβολή 566,1 ευρώ (περιλαμβάνεται και το πρόσθετο κούρεμα του 15%) ή καταβολή 96 δόσεων των 6,94 ευρώ. Αν λοιπόν ο επαγγελματίας δεν θέλει να αναλάβει μια υποχρέωση… 8 ετών, μπορεί να αποπληρώσει μέσω e-banking εφάπαξ το ποσό των 566,1 ευρώ αλλά να επιλέξει τις 12 άτοκες δόσεις ώστε να δίνει 47,2 ευρώ τον μήνα.

Η επιλογή «εφάπαξ μέσω ΑΑΔΕ», «εφάπαξ μέσω πιστωτικής» ή «96 δόσεις μέσω ΑΑΔΕ» θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστά για κάθε ποσό που έχει εμφανιστεί στο Taxis. 

Διαβάστε επίσης:

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Το σενάριο για νέα παράταση στην πληρωμή

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ξεκινά η βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Εφάπαξ καταβολή ή πληρωμή σε δόσεις;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News